Traileriprojekti tulille!

Traileriprojekti tulille!

Jos ei muuta niin hitaasti hyvä tulee. Vähän tällä asenteella käynnistin kesällä hevostrailerin kunnostusprojektin. Myin edellisen trailerini pois jo useampi vuosi sitten, kun ajattelin, että pärjättäisiin vuokratrailerilla. No, eipä Lahden seudulla juuri ole sellaisia tarjolla, joten mietin, mistä löytäisin edullisesti oman trailerin. Kaikkien menojen yhteydessä kun ei ole tässä välissä varaa ostaa monen tonnin traileria.

Kriteereinä oli ehdottomasti telitraileri, sillä se on ihan kokemuksen kautta todettu yksiakselista turvallisemmaksi. Koolla ei periaatteessa ollut väliä, puolentoista tai kahden hevosen traileri kätevin. Sisäkorkeuden piti olla minimissään 220 cm, sillä meillä on useampi iso puoliverinen, joka ei mihin tahansa purkkiin mahdu. Muutama traileri ehdittiin myydä alta pois, ennen kuin pääsin edes kauppoja hiomaan. Pohjanmaalta löytyi sitten heinäkuussa omavalmisteinen kahden hevosen telitraileri. Se ei ollut katsastettu, mutta rekisterissä ja liikutettavassa kunnossa. 

Tein kaupat pelkkien kuvien perusteella ja maksoin puolet etukäteen myyjälle tilille. Olen vähän höveli postimyyntihevosten ja muiden tavaroiden suhteen, joten tiesin kyllä riskin. Tuttavaperhe oli menossa samalle alueelle lomareissulle, niinpä sovittiin, että he ottavat tullessa trailerin mukaan ja maksavat loput myyjälle silloin. Hinta ei ollut kovinkaan paha. Hain katsastuskonttorilta siirtokilvet heille matkaan ja sen hakemuksen hinta oli noin 11 euroa. Tällaisen budjetin voisi melkein saada hyödyntämällä kolikkopelit netissä NetBet -sivustolla.

 

 

Joskus karma toimii

Vastoin kaikkia odotuksia, traileri saapui ehjänä ja mikä tärkeintä, hajottamatta kenenkään autoa matkalla. Alla sillä oli vanhat talvirenkaat, jonka takia se tuli normaalia raskaampana perässä kesäkelillä. 

Ensimmäistä “mitä on tullut ostettua” -tarkastusta tehdessä, huomasimme, että sähkötyöt tulee tehdä täysin kokonaan uudestaan, mikä sinänsä ei ollut yllätys. Osa johdoista oli hapertunut ja lähti vetämällä seinästä irti. Trailerin toinen sivu oli kuoriutunut maalista enemmän kuin toinen, oletuksena, että se on ollut säiden armolla. Sisäkatosta oli myös maalit paenneet. Jostain syystä sisäseinätkin oli maalattu, mutta tulin siihen tulokseen, että sitä ei tehdä uudestaan. Ne saa jäädä filmivanerin omalle pinnalle.

 

Suunnitelma kunnostukselle

Lattiarakenteet olivat kunnossa, samoin pohjan runko oli ehjä, eikä ruosteessa tai mätä. Se oli tärkein tieto, kun trailerista kyselin ostettaessa lisätietoja. Ainoastaan vasen etuseinä ja varsinainen etuseinä oli kosteudesta hapertuneet, joten ne poistettiin. Samoin etuosan lattiasta pieni kolmion muotoinen alue menee vaihtoon samasta syystä. Vararengas oli niin huonossa kunnossa, että se lähti saman tien kaatopaikalle. Kiinnitys piti erilaisilla aineilla sulattaa auki. Ohimennen mainittakoon, että trailerin alla olevat talvirenkaat olivat jo niin halki, että nekään eivät jää käyttöön. Ne poistetaan, jahka jarrujen pariin pääsee työskentelemään.

Kesän helteillä hion hiomakoneella trailerin ulko- ja sisäseinät sekä katon. Alkuun käytin kevyempää hiomapaperia, mutta sitten totesin, että karheampi on parempi. Maali lähti suhteellisen kivuttomasti, paitsi sisäseiniin jäi ärsyttäviä pikkuhileitä. Väliseinä ja ramppi on kunnossa sekä toisen puolen takaovi. Toisella puolella sellaista ei vielä ole. Metalliosia, kuten lukkoja ja saranoita pitää uusia sekä rampin “stopparit”, jotka ehkäisevät liukastumista lastatessa.

 

Mitä seuraavaksi?

Syksyn sateiden ja työ- sekä opiskelukiireiden myötä, traileri siirrettiin halliin suojaan. Levyjä on valmiina, joten kun aikaa ja jaksamista on, etuosan lattian pohja vaihdetaan. Keväälle on säästetty jarrujen avaaminen, sähköjen uusiminen sekä ulkoseinien ja sisäkaton maalaus. Katsastuksen suhteen ei pitäisi sitten olla ongelmia.

Minulla on myös plan B:nä viedä traileri kokonaan Lahteen eräälle autopajalle, jossa se tehtäisiin eteenpäin maalaukseen asti. Eipä yhtään nopeammin ole oma traileri tullut käyttöön puuttuvan vuokratarjonnan tilalle!

Annan myöhemmin lisää päivitystä remontin etenemiseen. Ehkä jo kesällä olemme tällä liikkeellä! 

 

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.