Hevosten hoito vaatii helteillä huomiota

Hevosten hoito vaatii helteillä huomiota

Kuumina kesäkuukausina nestetasapainon ylläpito on tärkeää niin ihmisillä kuin eläimilläkin. Hevosten hyvinvointi ja suorituskyky riippuu monesti oikeanlaisesta nesteytyksestä. Hevostenkin elimistö koostuu suurelta osin vedestä ja vesi on keskeinen tekijä ruuansulatuksessa, lämmönsäätelyssä sekä ravinteiden kuljettamisessa elimistössä. Se auttaa myös ylläpitämään oikeaa verenkiertoa ja kehon lämpötilaa.

Kuumina kesäkuukausina hevosen veden tarve kasvaa huomattavasti. Korkeat lämpötilat ja hikoilu lisäävät nestehukkaa, mikä voi johtaa kuivumiseen ja hevosen suorituskyvyn heikentymiseen. Lisäksi kuumuus voi vähentää hevosen ruokahalua ja siten myös veden saantia. 

Optimaalinen veden saanti

Kuumina kesäkuukausina on useita haasteita, jotka voivat vaikeuttaa hevosten optimaalisen veden saannin ylläpitämistä. Yksi näistä haasteista on veden saatavuus. Hevoset tarvitsevat jatkuvan ja helposti saatavilla olevan vedenlähteen, jotta ne voivat juoda tarpeeksi. Veden saatavuus voi olla ongelma, jos hevoset laiduntavat kaukana vesipisteistä. 

Hevosten optimaalisen veden saannin takaamiseksi on tärkeää varmistaa luotettava vedenlähde. Vesiastian tulee olla riittävän suuri ja sijoitettu siten, että hevosten on helppo päästä juomaan. Astiat tulee myös pitää puhtaana ja raikkaana.

Viihtyisä laidun

Hevosten laiduntaminen on luonnollinen tapa ravinnon saamiseksi ja ruoho sisältää suuren määrän vettä. Laiduntamisen yhteydessä hevoset saavatkin vettä myös syömästään ruohosta.

Laitumella tulisi olla suojana katos tai metsäalue, jossa riittävästi varjoa ja suojaa auringolta sekä sateelta. Lisäksi suojan tulee olla riittävän tilava, jotta kaikki hevoset mahtuvat sinne ja voivat olla rauhassa. Suojan tulee olla hyvin tuulettuva, jotta se pysyy viileänä ja miellyttävänä kuumina päivinä. Hevoset hakeutuvat luonnostaan viileisiin paikkoihin kuumuuden välttämiseksi.

Ei ole pahitteeksi ottaa hevosia välillä talliin lepäämään, etenkin, jos on pitkiä hellejaksoja. Laitumella saattaa myös olla häiritseviä ötököitä, kuten kärpäsiä ja paarmoja, joten hevoset kaipaavat lepoa niidenkin kiusalta. Levännyt hevonen on vähemmän riskialttiimpi, kun se ei juokse väsyneenä ötököitä karkuun tai joudu jatkuvasti olemaan kuumassa. 

Vinkkejä hevosen nesteytystason seuraamiseen

Hevosten nesteytystason seuraaminen on tärkeää terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. On olemassa useita tapoja seurata hevosen nesteytystasoa. Yksi tapa on tarkkailla hevosen virtsan väriä ja hajua. Kirkas ja vaaleankeltainen virtsa osoittaa nestetasapainon olevan hyvä, kun taas tumma ja voimakkaasti haiseva virtsa voi viitata nestehukkaan.

Toinen tapa on tarkkailla hevosen ihoa ja limakalvoja. Jos hevosella on nestehukkaa, sen iho voi olla kuiva ja limakalvot olla tahmeat. 

Elektrolyytit ovat tärkeitä hevosten nesteytyksen kannalta erityisesti helteellä. Hikoilu johtaa elektrolyyttien vähenemiseen ja niiden korvaaminen on välttämätöntä. Elektrolyyttilisä voi auttaa palauttamaan hevosen elektrolyyttitasapainon ja tehostaa nesteytystä.

Elektrolyyttilisä ei kuitenkaan korvaa veden juomista. Elektrolyyttien lisääminen on erityisen tärkeää kilpaileville ja kovassa työssä oleville hevosille, jotka hikoilevat runsaasti.

Priorisoimalla hevosten juottoa voidaan varmistaa, että hevoset pysyvät terveinä ja suorituskykyisinä kuuminakin kesäkuukausina.

Kuvituskuva: Pixabay

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.