Puolipidätteestä asiaa.

Puolipidätteestä asiaa.

Miten käytät kytkintä ratsastaessa?


Puolipidäte on sana, jota ratsastuksenopettajat ja valmentajat viljelevät tehokkaasti. Kuinka moni oikeasti tekee sen ja ymmärtää miksi se tehdään? Mikä on puolipidäte? Omassa valmentajan työssäni käytän paljon mielikuvia. Yksi minkä haluan yhdistää ratsastukseen on vertaus auton kytkimestä. Kun autossa vaihtaa vaihdetta tai jarruttaa enemmän, tulee käyttää kytkintä. Samallalailla ratsastuksessa puolipidäte valmistelee tulevat tapahtumat.


Puolipidäte siis herättelee ja valmistelee hevosta sekä toimii kokoamisessa tukevana apuna. Sen opettaminen on helpointa pysähdysten ja volttien kautta; kun alkeisratsastajaa neuvoo tekemään lyhyitä hidastuksia ennen tehtävää, yhdistetään tähän termi ”puolipidäte” = hetkittäinen hidaste. Puolipidätteen kesto riippuu käyttötarkoituksesta. Useampi nopea pidäte toimii herätteenä, kun taas pidempi pidäte sopii esim. laukannoston valmisteluun. Puolipidäte tehdään yleisesti tukevalla ulko-ohjalla (vastakaari tmv. harjoituksissa tukevalla sisäohjalla) puristamalla nyrkki tiukemmin kiinni tai siirtämällä hetken koko kättä kyynerpäästä hieman taaemmaksi. Jokatapauksessa käden tulee olla elävä, ei vain passiivisesti vetävä. Ratsastajan tulee osata lukea hevosta niin, että osaa tehdä oikean vahvuisen pidätteen. Opettaja tai valmentaja kertoo pidätteen kohdan ja joskus vahvuudenkin, muuten se pitää vain itse oppia soveltamaan sopivaksi.

Ohjalla tehtyä puolipidätettä tärkeämpänä pidän istunnalla tehtyä pidätettä, jonka opetan jossain vaiheessa ratsukosta riippuen. Keskeisempänä asiana on keskivartalon lihakset ja liikettä vastaan ratsastaminen. On muistettava alkuvaiheessa lisätä ohjalla tehty pidäte istuntaan, jotta hevonen oppii reagoimaan istuntaankin. Miten sitten tehdään puolipidäte istunnalla? Ensin tiivistetään keskivartalon lihakset; vatsa-, peppu-, selkälihakset sekä kyljet. Sitten polvi, reisi ja pohje lähellä satulaa ja hevosta. Istutaan siis liikettä vastaan, jolloin kroppa toimii jarruna. Kannattaa myös käyttää painavaa jalkaa jalustinta vasten, joka tehostaa istuntaa.

Keskivartalon lihaksistoa varten on olemassa hauska ja tehokas harjoitus. Temponmuutokset on aina hyödyllisiä, mutta harjoitusravissa hidastukset ja kokoomiset on aivan liian helppoja! Niinpä tehdään ne kevyessä ravissa ns. esteratsastajan kouluratsastuksena. Ensin ravi pitää ratsastaa tarpeeksi reippaaksi ja tahdikkaaksi. Silloin on helpompaa tehdä hidastuksia, kun ”on mistä jarruttaa”. Kevyessä ravissa hidastettaessa tulee pitää huoli, että ei lopeta keventämistä, vaan säilyttää rytmin. Pohje on lähellä ja ääniavuilla voi hieman auttaa, jotta hevonen ei siirry käyntiin tai pysähdy. Tässä kohtaa siis kuvioon tulee mukaan keskivartalon lihakset ja puolipidäte – sekä ohjalla että istunnalla. Puolipidäte valmistelee tulevan hidastuksen ja kroppa jarruttaa tiivistämällä istuntaa. Kevennys säilyy, mutta hitaamman rytmin mukaisesti. Omalla kevennyksellä pystyy vaikuttamaan paljon ravin tahtiin. Muista hengittää! Kun hidastus onnistuu ja hevonen odottaa muutaman askeleen, hellitetään lihaksilla ja annetaan sisäohjasta hevoselle tilaa liikkua eteenpäin. Pohje ei aja eteenpäin heti, vaan ideana olisi pitää hidastuksessa liikkeen aktiivitaso yllä.

Puolipidätettä voi käyttää hidastuksissa. Herättelevänä ja valmistelevana pidäte toimii nopeana ja toistuvana. Puolipidätteen kanssa tulee miltei aina ehdoitta myötäys. Kun hevonen reagoi pidätteeseen halutusti, sitä kiitetään kevyellä myötäyksellä sisäohjasta. Jos hevonen on kuumemman puoleinen ja ”juoksee alta pois”, tulee pidätteitä tehdä tarvittava määrä – vaikka joka askeleella tai kaksikymmentä kertaa voltin aikana. Myötäyksenkään ei tarvitse olla kuin etusormella rapsutus kaulalta. Hottis tai jännittynyt hevonen rentoutuu myötäyksestä. Vetävästä ohjasta hevonen pyrkii vain kättä vasten, eikä anna periksi vaan karkaa. Puolipidäte, taivutus ja myötäys on aika tehokas yhdistelmä saada hevonen pehmeäksi ja kuuntelemaan!

Neljä vuotta sitten on julkaistu postaus puolipidätteestä, mutta se on aika karkea. Tekstin voi lukea täältä.

Hevonen, joka toimi vain puolipidätteiden ja myötäysten kautta oli mun Topi. Tässä pätkä alkuajoista.


Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

2 thoughts on “Puolipidätteestä asiaa.

  1. Voih Topi, se kyllä oli niin mahtava hevonen! Silloin tällöin kattelen kuvia sen kanssa ja muistelen hymyillen niitä hetkiä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *