Estetreeniä nuorelle.

Estetreeniä nuorelle.

Välillä estetreeniä.


Kuten eilen mainitsin, keskitytään jatkossa Elmon kanssa jonkin verran enemmän estepuolelle. Syyskuun lopulla Alex ja Elmo ovat kenttäratsastuksen aluekatsastuksessa, joten haluamme vahvistaa ennen sitä ruunan esteosaamista. Tänään teimme kevyen estetreenin, jonka ajattelin jakaa teidän kanssanne!

Aloitimme kevyessä ravissa puomit kaarevalla uralla. Puomit oli sijoitettu kentän H -kulmaan ”puolivoltille” 3 metrin väleillä. Pitkältä sivulta suora linja ensin, sitten kaarteessa napakka ulkopohje kääntää ja työntää hevosta kohti sisäpohjetta, jolloin saadaan taivutus tehtyä hyvin. Puolipidäte ja nopea pohje säätelee puomien ratsastusta. Kolme metriä on suhteellisen pitkä väli, joten ravin tahti ei saa juurikaan muuttua. Ravi saa olla aika matkaavoittavaa. Kaarevan uran puomeilta jatketaan n. 21 metrin väli R -pitkälle sivulle, yksinäiselle apupuomille ja kuuden metrin väli tulevalle esteelle. Kaikki tullaan siis sujuvassa ravissa. Ideana opettaa kaarevalta uralta suoristus, jotta hevonen oppii katsomaan jalkojaan ja kuuntelemaan ratsastajan suoristavat avut sekä keskittymään vielä esteeseen. Estekorkeus ei nuorella hevosella saa nousta tässä harjoituksessa korkeaksi.
Kun linja on sujuva maapuomeina, voidaan este jo nostaa pieneksi ristikoksi. Koko linja tullaan ravissa. Opetusvaiheessa olevaa hevosta voi hieman kehottaa raipalla ennen estettä, jotta hypystä tulee terävämpi. Apupuomilta olisi jo hyvä saada vähän ”imua” esteelle tiiviin pohkeen avulla. Jos hevonen seilaa lähestymisessä, pitää ratsastajan korjata se hieman vahvemmalla pohkeella ja vastakkaisella ohjalla. Ravissa on tilaa ja aikaa paremmin. Riippuen kentän tai maneesin koosta, seuraavan laukkatehtävän voi tehdä kahdella eri tavalla. Meillä pienellä kentällä teimme niin, että ensin ravissa kaarevan linjan puomit, sitten iso ympyrä, jolla nostetaan laukka. Sen jälkeen tullaan apupuomi – ristikko. Isommassa tilassa voi kaarevalta uralta nostaa suoraan laukan, tällöin väli kannattaa laittaa 21 metriä pidemmäksi. Myöhemmin ristikon voi nostaa pieneksi pystyksi. Alla video tästä tehtävästä (älkää välittäkö mun nirinästä):
Tasapainoisuuden nimissä kannattaa toisin päin tehdä jonkinlainen treeni myös. Helppona harjoituksena voi vasemmassa kierroksessa tulla C -päädystä kaarevan linjan puomit ravissa, sitten laukannosto. Tarvittaessa laukkaympyrä ja perään R -sivun este. Montaa kertaa ei tätä harjoitusta tarvitse tai kannatakaan toistaa.

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *