Vaihtoehtoista liikuntaa.

Vaihtoehtoista liikuntaa.

”Ohjasajon taidetta.”


Eilen päätin kokeilla jo pitkään harkinnassa ollutta hevosen liikutusmuotoa, nimittäin ohjasajoa – tunnetaan myös long reining -nimellä. Shetlanninponien käyttöluokissa ohjasajohan on kovinkin suosittua. Lajissa ponilla ohjasajetaan kouluratsastuksen tyyppisiä ohjelmia, jonka tuomari arvostelee ja pisteyttää. Playssonin kanssa ollaan yli kymmenen vuotta sitten jonkin verran tässäkin kilpailtu… Ohjasajoa käytetään työskentelymuotona myös isommilla hevosilla ja tästä innoittuneena lueskelin vanhaa englanninkielistä kirjaa nimeltä ”The art of long reining” (Sylvia Stanier). 
Jonkin verran olen poneja ohjasajolle opettanut ja se on ollut hyvin aikaa säästävää puuhaa noin ratsutuksen kannalta. Hevonen  oppii ymmärtämään ja sietämään ohjastuntuman sekä reagoimaan ääniapuihin. Ääniavut taas helpottaa ratsutuksessa muiden apujen opettamista. Akrobats taasen on ”vanha ukko”, jota ei varsinaisesti tarvitse ohjasajaen mihinkään opettaa. Ajattelin sen olevan mukavaa vaihtelua ja näen samalla maastakäsin miten se liikkuu ja miten sitä voisi työstää. Ohjasajossahan ideana on ohjata hevosta kahdella pitkällä liinalla tai ajo-ohjilla, se siis eroaa tavallisesta juoksutuksesta. Juoksutustahan voi tehdä myös kahdella ohjalla (”double lunge”).
Varusteina käytin eilen ihan tavallista juoksutusvyötä, jossa lenkkejä kätevästi eripuolilla. Meillä myös oikea ns. ohjasajovyö, mutta se on ponikokoinen ja jäi siten hieman kiinnityksen puolesta lyhyeksi… Suitsina juoksutuksessa käytettävät suitset, joissa rotarykuolain. Pitkiä ajo-ohjia meillä ei mammuttikoossa ole, joten laitoin n. 8 metrin liinat ohjiksi. Myöhemmin huomasin kuinka samperin vaikeaa oli toimia niiden kanssa, olisi pitänyt koko ajan kerätä ne käsiin nippuina… No, ensi kerralla sitten. Alkuun Akro vierasti minua takana, mutta siirryin sen verran sivulle, että se näki minut koko ajan. Tämän jälkeen ei ollut ongelmia. Tämä siis tiettävästi ensimmäinen ohjasajokerta Akrolla. Jännitystä lisäsi vain se, kun siirsin ohjaa kyljeltä lautasten yli selän päälle. Yritti aina ”paeta” alta.
Ravin otin käytännön syistä (en pysty kävelemään ravin tahdissa) ympyrällä, eli juoksutin kahdella ohjalla. Pystyin jonkin verran säätelemään taivutusta, mutta raipan puutteessa sisäpohje uupui kokonaan. Pätkiä sain Akron kulkemaan hyvinkin pyöreänä ja tahdikkaasti! Laukassa löytyi kaasu ja olikin kova työ löytää edes jonkinlainen fiksu laukkapätkä. Tyydyin siis siihen, että kun ruuna hidasti, annoin hetken laukata ja siirsin raviin. Ensimmäiseksi kerraksi olen ihan tyytyväinen! Tässäkin voisi vaivan kanssa saada jotain tehokastakin aikaiseksi, ohjasajossa valmentavat ainakin Håkan Wahlman ja Markku Nyman.
Miten päästä alkuun?

– Varusteet; ohjasajovyö, häntäremmi (!), suitset, ohjat ja tarvittaessa apuohjat
– Ohjasajo on helppo jatkumo juoksutukselle
– Ohjasajossa käytettävät avut; ohjat, piiska, ääni ja ajajan paikka suhteessa hevoseen
– Rauhallisesti, pieniä työskelentelypätkiä kerrallaan
– Ajajan paikka on hieman sivussa sisälonkasta (takajalka)
– Ulko-ohja tasapainottaa, sisäohja antaa joustoa

P.S. UUSI ULKOASU! Mitä pidätte vai pidättekö ollenkaan? 😉 Lisäksi ilmoitusluontoisena asiana se, että yhteistyöblogien haku on päättynyt ja käymme Alexin kanssa hakijoita vielä läpi… Malttia!

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

2 thoughts on “Vaihtoehtoista liikuntaa.

  1. Hyvä postaus. : ) Akrokin näytti videolla rentoutuvan loppua kohti. Täytyy hankkia käsiini tuo kirja, Tunne Hevosessa oli kyllä joskus tosi hyviä harjoituksia… : D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *