Valmistele ja reagoi.

Valmistele ja reagoi.

Pitkästä aikaa kouluratsastusharjoitusta käytettäväksi vaikka kotona…


Tällä viikolla olen teetättänyt valmennettavillani tehtävää, jonka tarkoituksena on kehittää ratsastajan reaktionopeutta ja valmistelukykyä. Harjoitus matkii hieman asioita, jotka tulevat esim. kouluohjelmassa eteen. Aloita ensin alkuverryttelyllä; ensin käyntiä ja sen jälkeen kevyttä ravia, yhteensä noin 15-20 minuuttia. Verryttely, kuten tekisit loppuraveja; pitkällä kaulalla eteen alas, pitkää ja rauhallista ravia. Verryttelyn jälkeen palataan käyntiharjoitteluun.

Aloita ratsastamalla C-L pituushalkaisijalle. Tee suoristus ja lähde ratsastamaan pitkä ja loiva pohkeenväistö vasemmalle. Ei ole väliä mihin väistö loppuu, kunhan väistö on sujuva ja tulee lievä ristiastunta. Muista ratsastaa yhtä paljon eteen kuin sivulla, jotta väistöstä ei tule liian jyrkkä! Hyvä nyrkkisääntö on ”yksi eteen ja yksi sivulle”. Väistössä tue ja johda uraa kohti ulko-ohjalla ja pyydä väistöä sisäpohkeella. Ratsasta etuosaan edellä, eli pidä sisäpohje lähempänä kainaloa. Takaosa seuraa perässä ja voit korjata raipalla tarvittaessa sitä samalle linjalle etuosan kanssa. Ulko-pohkeella ratsasta eteen. Tarkoituksena ratsastaa hyvin pieni taivutus sisäpohkeelle (asetus siis oikealle).

Kun ulkoetu- ja takajalka pääsevät uralle, lähde heti ratsastamaan ulkopohkeella voltti oikealle (ks. kuva). Mikäli hevonen on ratsastettu oikein ulko-ohjalle ja sisäpohkeelle, saat tehtyä siistin ympyrän. Suorista uralle tultua. Parin toiston jälkeen lisää mukaan ravisiirtyminen. Tee väistö normaalisti käynnissä ja päästyäsi uralle siirrä heti taivutus säilyttäen raviin ja ratsasta voltti ravissa. Voltin jälkeen käynti. Toista molempiin suuntiin. Valmistele väistön aikana jo ravisiirtyminen ratsastaen hieman painetta takaa ohjalle. Varo, ettei hevonen jännity, rento sisäkäsi.

Jätä joltain voltilta ravi ylle ja jatka muutama väistö ravissa. Ratsasta edelleen voltti perään. Istu mahdollisimman syvälle satulaan harjoitusravissa, pyöreä alaselkä, paino jalustimilla ja napa eteen. Tämän jälkeen lähdetään lisäämään harjoitukseen vielä laukka. Raviväistön aikana tee taas valmisteluja, kasaa hevonen kevyesti ulko-ohjalle ratsastamalla taas pientä painetta, nyt sisäpohkeelta. Kun ulkojalat tulevat uralle, tee puolipidäte. Nosta laukka ja jatka voltin tilalle laukkaympyrä. Jos olet tehnyt väistön oikein, laukka-avut ovat sinulle kuin tarjottimella! Laukkaympyrän jälkeen ravi ja toista. Pidä huoli, että väistössä hevonen ei mene ulkolapa edellä ja olet itse tilanteen tasalla. Raviväistön jälkeen hellitä nostossa sisäohjaa, jotta hevonen pääsee helpommin laukalle ja saa tilaa sisäkyljeltä. Ratsasta lopuksi hyvä verryttely kevyessä ravissa.

Parempien kuvien puutteessa joudutte kyyläämään mun ratsastusta…

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

5 thoughts on “Valmistele ja reagoi.

  1. Hei Penina!
    Vielä jaksan kysellä täältäkin, kun et ole sähköpostiviestiini vastannut, mutta voitin silloin Hevoset messujen kuvakisasta palkinnon, jota en ole saanut.
    Oletko jo lähettänyt sen ja lienee eksynyt postiin vai mistä tämä viivästys johtuu? 🙂

  2. Kiitos paljon tästä postauksesta! Näistä on paljon iloa ja apua kun saa monipuolisia harjoituksia, kuten tämäkin, lisäsi kummasti hevosen kuuliaisuutta ja herkkyyttä, se on niin helppoa ku joku kertoo mitä voisi tehdä 🙂 Muuten menee niin herkästi itsekseen ratsastelu siihen et jää jompaan kumpaan suuntaa julliittaan siinä ympyrällä ja hakemaan parempaa ja parempaa..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *