Blogit ne menee aina tunteisiin.

Blogit ne menee aina tunteisiin.

”Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat.””Julkisuustyrkky pariskunta”.

Kun aloitin bloggaamisen miltei kuusi vuotta sitten, blogit olivat aika uusi juttu. Olin ennen Bloggerin ”löytämistä” pitänyt meidän ponien nettisivuilla sellaista päiväkirjamaista sivua, jonne kerroin lähinnä kisareissuista ja muuta ajankohtaista. Pikkuhiljaa alkoi tuntua, että voisin kirjoittaa muustakin hevosiin liittyvästä. Siitä se sitten lähti ja laajeni hevosalan opiskelujen myötä!

En tiedä missä kohtaa tämä koko blogitoiminta on ikäänkuin lähtenyt hyppysistä. Bloggaamisen veteraanit kehittävät blogejaan yhä kaupallisempaan suuntaan ja blogien suosio lasketaan sponsoreiden perusteella. Välillä tuntuu, että blogataanko vain, koska se on jonkinlainen ”trendi”? Blogi pitää perustaa, vaikkei ole aiheita edes ensimmäiseen postaukseen. Ja tallilla on mukana armeija kuvaajia, jotta joka päivä saadaan tuupattua blogi täyteen (yksitoikkoista) materiaalia. Onko ratsastusharrastuksesta tullut vain syy blogata?

Jostain syytä blogikulttuurista on tullut kova tuulennostattaja nuorten ja vähän vanhempienkin hevosharrastajien parissa. Ihmisiä saa arvostella aivan eri sfääreissä, kuin ”oikeassa” elämässä. Tähän liittyy anonyymi nettikirjoittelu ja -kiusaaminen hyvinkin tiiviisti. Jos olet jonkun tiimissä, toisen on selkeästi oltava pohjasakkaa. Ja kyllä – vihjailen tässä nyt aikaisempia keskusteluja portaaleista. Minusta on käsittämätöntä, miten vieläkin rajataan omaa oppimista. Jokaisesta hevosalan mediaa tuottavasta sivustosta löytyy varmasti materiaalia, jota pystyy hyödyntämään. Pitää vain osata suodattaa informaation tulvaa.

Ihminen haluaa kuulua johonkin. Mekin, kuten hevoset, olemme laumaeläimiä. Siksi portaalien rooli on kasvanut yllättävän suureksi! Uusi trendi taitaakin olla haave oman portaalin pitämisestä. Bloggaajan sosiaalinen status houkuttelee. Bloggaajille on muodostettu valokehä pään ympärille ja nostettu melkein julkkiksen tasoiselle jalustalle. Kaikenlaisia ”portaalituotoksia” on pompahdellut sieltä täältä näkvyille, mutta sen suurempaa starttia ei ole kukaan saanut. Blogimaailma on vähän samanlainen juttu, kuin Kingsland merkkinä – ihmisten mielestä se on jo ”out”, mutta silti se myy jatkuvasti kuin häkä. Osittain ihmisten kiinnostusta pidetään yllä kaikenlaisilla huhuilla, sisäpiiritiedoilla ja mystisillä julkaisuilla. Mikäli esimerkiksi uusi portaali olisi aloittamassa toimintaansa, ihmettelen suuresti, miksei siitä tiedotettaisi asiaankuuluvasti? Playsson.netin portaalia mainostettiin jo hyvissä ajoin, jolloin ihmiset ehtivät sulatella. 🙂

Akro & Roosa.

Olen aikaisemminkin kirjoittanut yrittämisestä ja yrittäjänä toimimisesta. Toiminnassa, joka pyörittää myös rahavirtoja, tulee olla taustalla rekisteröity yritys. Yritys tekee kirjanpitoa ja maksaa arvolisäveroa. Tähän siis lukeutuu mm. portaali, jollaisena minä termin käsitän. Olen nyt 28 -vuotias ja tehnyt yrittäjänä töitä yli 10 vuotta. Playsson.net on perustettu v. 2008, jolloin aloitimme ratsastustuntien pidon Palomaan Ponitallina. Siitä toimenkuva laajeni täysihoitopaikkoihin, ratsutukseen jne. Ei ole salaisuus, että näiden vuosien aikana on tehty ympäripyöreitä päiviä, eletty kädestä suuhun ja olen käynyt läpi kaksi burnouttia sekä selkävamman, joka pilasi työkyvyn. Silti sitä vain jatkaa eteenpäin, sillä tämä on se mitä haluan ja osaan tehdä. Työn muoto vain muuttuu tilanteen mukaan. Minulla on aina ollut outona intohimona kouluttautuminen ja opiskelu, haluan kehittää itseäni jatkuvasti!

Yritin pohtia, miten määrittelisin Playsson.netin ja sen tiimiläiset. Playsson.net ei perinpohjin ajateltuna ole pelkkä blogiportaali, sillä sen takana on paljon, paljon muutakin. Valmentajan työtä tehneenä ymmärrän yhteistyön, tiimihengen ja oikeanlaisen johtamisen tärkeyden. Minulla on visioita ja ideoita, olen aikojen alusta lähtien kursinut kasaan erilaisia tapahtumia sekä kisoja omin voimin. Nyt tuntuu, että minulla on oikea kanava päästää innovatiivisuutta vapaaksi! Tapahtumien järjestäminen vaatii panostusta, tieto-taitoa, vaivannäköä sekä taloudellisia resursseja. Oikeanlaisten ihmisten tunteminenkaan ei ole haitaksi (suhteet onkin hevosalalla kaiken A ja O). Jos ei ole koskaan ollut mukana järjestämässä vaikkapa oman seuran kisoja, kannattaa tarjoutua joku kerta mukaan ihan mielenkiinnosta! Tallilla meillä on aina ollut hyvä porukka ja se oli yksi syy miksi Playsson Riders ry. perustettiin pari vuotta sitten. Emme halunneet, että meidän osaaminen ja tsemppi valuu hukkaan. Yhteistyökuvioiden muodostaminen ja mainosmyynti ei tapahdu hetkessä, vaikka joku niin luuleekin. Ensin mahdollisten yhteistyökumppaneiden täytyy ”löytää” meidät, jotta voimme vakuuttaa heidät, miksi meidän kanssa kannattaa lyödä hynttyyt yhteen!

Lapsesta lähtien olen ollut johtajatyyppinen. Minä keksin leikit ja määräsin miten säännöt menee. Olen itsepäinen. Osaan olla todella k*sipää, jos sille on syytä, mutta toivottavasti joku voi kertoa myös siitä toisesta puolestakin. 😉 Ehkäpä tässä olen vähitellen oppinut myös suuntaamaan nuo voimavarat johtajuuteen. Meillä toimii tiimissä demokraattinen diktatuuri! Kuten meidän tiimibloggaajatkin jo tietävät, olen todella kiitollinen siitä, kuinka hyvä porukka meillä on nyt kasassa! Olemme osanneet valita juuri sopivat ihmiset porukkaan, jokainen on omalla tavallaan merkittävä. On hienoa, että meidän tiimi vetää puoleensa yhtä innostuneita ihmisiä, kuin esimerkiksi minä itse olen. Käymme jopa päivittäin tiimiläisten kanssa keskusteluja portaalin toiminnasta ja mihin suuntaan kehitämme sitä. Sen lisäksi, että Playsson.netin kaltainen systeemi tekee tapahtumakoordinointia, ovat blogit yhtä suuressa osassa toimintaa. Käsieni kautta kulkee erilaisia sopimuksia, tarjouksia, yhteistyöehdotuksia jne. Bloggaajillamme on kirjalliset sopimukset, jotka lakimies on tarkistanut. Niiden sisällöt ovat ymmärrettävästi luottamuksellisia.

Olemme vakaasti päättäneet nostaa Playsson.netin suurimpien hevosivustojen joukkoon. Nyt jos koskaan on tilaisuus kehittyä ja tehostaa toimintaa! Emme halua leimaantua vain blogiportaaliksi, vaan hyvin organisoiduksi tiimiksi. Kävijämäärät eivät todellakaan yllä vielä mihinkään kilpailevien portaalien mittoihin, mutta sekä palvelimen, että Google Analyticsin tilastot näyttävät useita tuhansia kuukausittain! Viimeisten viikkojen aikana on ollut kiirettä ja lähinnä Coca-Cola Zeron avulla on eletty. 😀 Pari päivää on puhelin ja sähköposti paukkunut yhteistyökumppaneiden yhteydenotoista, mikä on erittäin positiivista! Olen saanut myös kyselyitä ja spekulointia siitä, otammeko tiimiin vielä lisää bloggaajia. Meillä ei ole tarvetta ratsastaa ns. suosittujen blogien siivellä, joten siitä ei ainakaan ole kyse, jos blogien määrä hypoteettisesti kasvaisi. Tärkeämpää on bloggaajien luonne, idearikkaus ja yhteistyökyky. Toiminnan tulee perustua nimenomaan ”come together” -ajatukseen!

Lopuksi tämän avautumisen jälkeen, ajattelin vähän valottaa meidän suunnitelmia.. Playsson.netin loppukesän ja syksyn ohjelma alkaa olla jo aika hyvin taputeltu. Elokuussa meillä on tulossa esteklinikka ja yleisöluento. Syys-lokakuussa järjestämme tapahtumaa shetlanninponeille, bloggaajatapaamisen sekä vielä yhden ratsastusklinikan. Loppuvuosi pyhitetään varmaankin hieman pienemmille tilaisuuksille. Ensi vuonna lanseerataan Kisamatkalla Derby & Dressage Battle 2016 -kilpailut, jossa olemme portaalin sekä seuran kanssa mukana. Vähän olen kaavaillut myös toisenlaista koulukilpailusarjaa… Meillä on neuvottelut kesken parin tahon kanssa tapahtumien livetaltioinnista, joka mahdollistaa esim. valmennusten seuraamisen omalta älylaitteelta, jonkinlaisessa muodossa. Virtuaalisella puolella aktivoituu Playsson.netin oma YouTube -tili, johon tulee pieniä videoklippejä tiimiläisiltä. Sitä kautta julkaistaan uusi ”Löppö testaa” -sarjakin, tukemaan eri hevoslajien esittelyitä (artikkelit). Näiden lisäksi paperilla pyöritellään kaikenlaisia muita ideoita!

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

6 thoughts on “Blogit ne menee aina tunteisiin.

  1. Hyviä pointteja postaus täynnä, varsinkin tuo Kingsland vertausn :D! Tsemppiä Playssonille jatkoon :)!

  2. Hyvä teksti ja voin samaistua moniin sun ajatuksiin. Mun mielestä blogimaailmaan yritetään tunkea liikaa kaupallista pintaliitoa ja itsekin tykkään enemmän tuollaisesta hyvästä yhteishengestä ja tiimityöskentelystä, jossa ei tarvitse olla koko ajan laittamassa blogeja ja portaaleja paremmuusjärjestykseen. Teillä on hyvä meininki, jatkakaa samaan malliin! 🙂

  3. Hyvä teksti ja hienoja ajatuksia, ei muuta kun onnen potku teille ja jaksamista kaiken työnalla olevan kanssa! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *