Metodien maailmassa (Fustra).

Metodien maailmassa (Fustra).

Pilates, SITS, MINImoi, CR, MethodPutkisto ja mitä näitä on…


Alex ohjauksessa.

Nykypäivänä olemme tuotemerkkien ja metodien valtaamia. Periaatteessa ihan kaikesta löytyy joku oma ”lahkonsa”, jonka mukaan toimimme. Etenkin ratsastuspuolella ja siihen liittyvissä kuntoharjoitteluosioissa löytyy jos jonkinmoista metodia. Joten ei varmasti yllätä, että olen aina ollut hyvin skeptinen erilaisten treenimuotojen suhteen. Oikeasti, eihän ne voi toimia! Vai voiko…? 😉

Portaalimme tiimi sai yhteistyötarjouksen muutama viikko sitten Fustra -yksilövalmentaja Piia Solajärveltä ja suostuin silkasta uteliaisuudesta hommaan mukaan. Piia ehdotti, että paneutuisimme heidän harjoitusmetodinsa avulla ratsastajan ryhtiin ja kehonhallintaan. Aluksi turvallisesti tiimin oman väen kanssa tutustuen. Niinpä suuntasimme pienen porukan kanssa torstaina 25.6. Riihimäelle ”Hyvä kunto” -salille Piian ohjaukseen. Ihan taustatietona, että fysiikkani on tällä hetkellä pyöreä nolla. Fysioterapiassakin n. 30 minuuttia harjoitteita ja meinaan oksentaa väsymyksestä. Eli hyvillä eväillä treenin pariin!

Lämmöt pintaan crosstrainerilla.

Aluksi teimme kartoitusta, missä on vaivaa ja millainen on ryhdin lähtötilanne. Sen jälkeen aloitimme noin viiden minuutin lämmittelyn crosstrainerilla (se on se laite, jossa ”poljetaan” jaloilla ja veivataan käsillä samaan aikaan). Meidän piti kiinnittää huomiota omaan ryhtiin. Eteen ei saanut nojata, lapatuki tuli säilyttää. Kovaa ei saanut sotkea, vaan säilyttää hyvä groove. Tarkoitus ei ollut vetää hikijumppaa heti kärkeen. Piia huomautti heti, että oikean puolen kantapääni nousi koko ajan. Jalkapohjien olisi pitänyt pysyä ”pedaaleilla”. Sain ohjeeksi polkea enemmän pystyasennossa, jolloin jalka pysyi paremmin paikallaan.

Lämmittelyn jälkeen siirryimme saliin tekemään itse harjoituksia. Koko homma kiteytyy oikeastaan heikkojen lihasten vahvistamiseen ja aktivointiin. Teimme ensin jumppamatolla vatsalihaksia hengityksen kautta. Hauska Fustra -palikka auttoi polvien välissä jalkojen asennon kanssa. Kun perustekniikka oli suurinpiirtein hallussa, jatkoimme muilla liiikkeillä. Lisää vatsa- ja selkälihaksia eli keskikehon vahvistamista, ryhdin parantamista jne. Harjoitukset olivat helppoja ja mukavia, eivät vaatineet insinöörin taitoja. Se on mikä on suututtanut aiemmin kaiken maailman  jumppatuokioissa, ettei kertakaikkiaan ymmärrä mitä pitää tehdä! Sain tehtyä liikkeitä omalla volyymilla (mm. Alex veti aivan omissa sfääreissä). Jossain vaiheessa alkoi tuntua siltä, että lihakset olivat jo väsyneet ja tulin huonovointiseksi. Piia käski pitää taukoa. Hörpin siinä sitte vissyä ja katselin sivusta. Loppuvaiheessa sain tehdä vielä omaa liikettä, eli vatsalihaksia mahallani. Aivan lopuksi ”jäähdyttelimme” vielä crosstrainerilla muutaman minuutin. Katsottiin, sujuuko polkeminen paremmin.

Keskivartalon hallintaa.

Huomasin keskikehoni hallinnan olevan puutteellinen. Minulla kun tuo hermoa painava välilevyvamma S1 -nikaman kohdalla vähän häiritsee. 😀 En kuitenkaan ollut toivoton tapaus, sillä Fustran avulla saadaan pullottava vatsa ja notkoselkä parannettua! Tästä saa hyvän treenimuodon kehittää kadonneet lihakset paikoilleen! Piia vähän lupaili, että pääisin takaisin satulaan. Noh, sitä en osaa vielä sanoa… Ainakin loppupäivän jokaikinen lihakseni tärisi holtittomasti. Seuraavana päivänä ei kuitenkaan ollut yksikään paikka kipeä!

Suosittelen Fustraa lämpimästi, enkä sano sitä vain sen takia, että on oma lehmä ojassa. 😉 Oikeasti tehokasta ja pienellä panoksella saa isosti aikaan. Fustrassa on kehitetty täsmäharjoituksia eri lajien harrastajille/ammattilaisille, kuten jääkiekkoilijoille, tenniksen pelaajille ja golffareille. Toivottavasti tulevaisuudessa ratsastajillekin kehitetään lajille tyypillisiä lihasharjoitteita. Toistaiseksi ns. perus-Fustra auttaa meitä ratsastajia vallan mainiosti! Me jatkamme heinäkuun puolella vielä lisäkertoja Fustraa ja pidän kerroista pienimuotoista päiväkirjaa täällä blogin puolella. Katsotaan tapahtuuko lihaksistossa todellakin jotain! Mulla on videokamerassa myös materiaalia, voisi ehkä kehdata laittaa pätkän YouTubeen…

Mikäli Fustra kiinnostaa, lukaise alkuun meidän artikkeli tai tsekkaa Fustran nettisivut! Jos sen jälkeen haluat kokeilla tätä metodia, ota vaikka minuun yhteyttä, niin hoidetaan sinulle näytetunti! 😉

Päivitetty: 27.7.2015

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

2 thoughts on “Metodien maailmassa (Fustra).

    1. Saatiinpa hyvinkin! Tunnilla läpikäytyjä liikkeitä jatketaan kotona. 🙂 Varattiin juuri seuraava kerta, ensi viikon tiistaina taas fustraamaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *