Onko bloggaajat vapaata riistaa?

Onko bloggaajat vapaata riistaa?

Any publicity is a good publicity?

Blogeista on helppo seurata ihmisten elämää. Enää ei tarvita kerrostalo- tai tallikyyliä, ihmiset kertovat liiankin avoimesti asioistaan netissä. Meidän sukupolvesta jää jälki bittiavaruuteen, halusimme tai emme. Nykynuoriso ei ajattele loppuun asti tekemisiään.

Olen pohtinut tätä aihetta muutaman päivän ja yritän nyt pukea sanoiksi ajatukseni. Kyllä nyt hevosblogien maailmassa tuntuu kuohuvan! Suurimmaksi osaksi niiden toimesta, joiden omat blogit todennäköisesti kuuluvat niihin alle sadan lukijan ryhmiin ja ikähaarukka on siinä 13-vuoden molemmin puolin. Silloin on helppo arvostella puskista muiden tekemisiä ja menemisiä. Blogiportaalit eivät ole uusi juttu, mutta onhan se mukavaa, että ”me bloggaajat” tuomme sisältöä ihmisten elämään…

Hinnalla millä hyvänsä

Mutta voidaanko bloggaaja jo jotenkin määritellä julkisuuden henkilöksi, jota voi riepotella miten sattuu yleisissä keskusteluissa – joko suullisesti tai kirjoittaen? Välillä kuulen teini-ikäisiltä oppilailtani, että olenko nähnyt sen ja sen videon jo ja kuinka ylimielinen tämän blogin kirjoittaja on. Bloggaaja on lähtökohtaisesti persoona, joka avaa omaa ajatusmaailmaansa kirjoitusmuodossa. Voiko mielipiteistä ja ajatuksista arvostella ihmistä ja määritellä niistä hänen arvonsa? Minusta tuntuu, että blogeista on tullut oivallinen tapa tavoitella julkisuutta. Jokainen kaipaa vaikka salaa sitä omaa 15 minuuttiaan julkisuudessa. Huomiota haetaan vaikka väkisin ja jopa hevosten kustannuksella.

Omalta kohdaltani olen joutunut jo vuosia ikävänkin nettikirjoittelun keskiöön. Aina sitä miettii, että kuka niitä lukee ja vielä enemmän, että kuka vaivautuu kirjoittamaan. Olen alkanut muuttaa suhtautumistani ”hällä väliä” suuntaan. Onneksi järkevillä ihmisillä säilyy todellisuuden taju. Tiedän kenestä nettikirjoittelu minun suhteeni on alkanut, joten todenperäisyys on tiedossa. Jutut vaan muuttuu vuosien kuluessa. Jonkinlainen virstanpylväs on se, että aikaisemmin minusta kirjoitettiin ”etunimi sukunimi” muodossa. Nyt vain etunimellä. Tietysti vaikuttaa sekin, ettei Suomessa ole toista samalla nimellä varustettua. Etunimellä kutsuminen antaa sellaisen kuvan, että KAIKKI tietää tai pitäisi ainakin tietää kenestä on kyse. Samoin ”Pennie” lempinimen käytöllä.

Tuuliviiri, tyrkky, lesbo, wnb, naurettava. Vähättely, syyttely ja lopulta henkilökohtaistaminen. Siinä mielestäni kolme pahinta sisältöä nettikirjoitteluun. En tiedä miten pitäisi kokea se, että junassa matkalla Lahdesta Helsinkiin tuntemattomat tytöt puhuvat minusta ja ystäväni kuulee sen sivukorvalla. Tai että nimissäni kirjoitetaan joitain kommentteja. Tai että parisuhdettani käydään läpi ja arvuutellaan jopa seksuaalista suuntautumistani tai ystävyyttämme ex-poikaystäväni kanssa. Siis mitä ihmettä? Ketä kiinnostaa? Tähän hyvä kuulemani vastaus oli, että sehän siinä onkin, kun aina jotakuta kiinnostaa! 🙂 Alex on avoimesti ”julkisuudessa” läpi käymästään prosessista, mutta itselläni ei mielestäni ole mitään media-arvoa.

Tervettä uteliaisuutta

Uusi Playsson.netin blogiportaali on herättänyt yllättävän paljon spekulaatioita ja keskustelua. Se on hyvä asia. Olenkin sanonut, että saa keskustella, kunhan siihen ei sotketa henkilökohtaisuuksia. Maili kulkee, vastaan jos kysytään. Portaali on vielä rakennusvaiheessa ja sopimuksia luodaan niin bloggaajien, mainostajien kuin yhteistyökumppanienkin kanssa. Tämä vie aikaa, vaikken olekaan yksin liikkeellä. Kuitenkin portaali julkistetaan vielä ennen kesää, joten malttia! Tiimiin on kutsuttu yhdeksän bloggaajaa (+ oma blogini) eri lajeista ja tasoilta. Playsson.netin blogiportaaliin on tarkoitus koota mielenkiintoisia blogeja, pääasiassa aikuisille hevosharrastajille ja alalla työskenteleville. Playsson.netin blogiportaalista ei tule kaupallista massoihin kohdistuvaa tuotetta. Tarkoitus on kerätä portaalille hyvää ratsastusmediaa, jota ratsastajat voivat hyödyntää. Olemme saaneet mukaan yhteistyöhön jo mm. pari SM-tason kilparatsastajaa ja valmentajaa. Playsson.netin portaalin ensimmäinen askel on järjestää suunnittelutapaaminen tiimiin tulevien bloggaajien kesken huhtikuussa. Portaalin slogan ”come together” toteutetaan sillä, että bloggaajat ovat mukana alusta pitäen luomassa portaalia – yhdessä.

Oltuani miltei seitsemän vuotta talli- ja ratsastuskouluyrittäjänä törmäsin motivaatiopulaan ja terveysongelmiin. Ei voi ikuisesti jatkaa ja leipiintynyt valmentaja ei palvele ketään. Olen ollut onnekas ja saanut erilaisia tilaisuuksia kokeilla jotain muuta. Kaikessa ei voi onnistua, mutta pitää yrittää. Sitä yrittäjänä toimiminen on. Leipä ei tule helposti pöytään, pitää olla monilahjakkuus. Tauko teki hyvää ja sain hengittää. Aloitettuani liiketalouden opinnot, ymmärsin, etten halua enää ”laitaa käsiä paskaan”. Varsinainen fyysinen työ saa jäädä. Valmentamisesta en luovu, mikäli pystyn pitämään tuntimäärät inhimillisinä. Haluan käydä lajivalmentajan koulutuksen loppuun. Kirjoittaminen on aina ollut ”se juttu” pienestä pitäen, mutta se on pysynyt taka-alalla. Nyt on aika nostaa sitä taitoa ylös. Uskon tulevaan portaaliin ja sen jatkumoon. Myös muut uskovat. Ensimmäinen kuukausi on ratkaiseva!

Portaalin ja uuden yrityksen edistymisestä voi lukea tiedotteita vaikkapa Facebookista.

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

8 thoughts on “Onko bloggaajat vapaata riistaa?

  1. Peukutan! Hyvin kirjoitettu ja täyttä asiaa. Nykyään ihmisten medialukutaito on niin heikoissa kantimissa, että välillä oikein ahistaa.

  2. Julkisuus taitaa olla julkisuutta vasta sitten, kun sitä ei enää voi itse hallita. Siksi onkin aika hassua, että jotkus ihan oikeasti haluavat julkkiksiksi.
    Jännityksellä odotellaan sitä uutta portaalia!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *