Piaffekohu.

Piaffekohu.

Otanpa minäkin osaa tähän keskusteluun.
Täytyy sanoa, että tanskalaissetä Jörgen Olsen ei selvästikään ole kielimiehiä. Sen verran hakusessa on termi ”happy athlete”. Lahassa 26.2. kuvatun videon alkuperäistä syytä en osaa sanoa, mutta ainakin se on rohkeasti tuotu julkisuuteen. Vahingossa tai tarkoituksella, johon se nyt on vedetty. Videolla erittäin ruttuun vedetty hevonen protestoi pukittelemalla ja potkimalla raipalla huitovaa ”ammattilaista”, kunnes se pakotetaan maneesin nurkkaan ”treenaamaan” piaffea. ”Kyl se siihen nurkkaan pistetään”, kommentoi nainen taustalla. Tästä metodista on kyllä rentous ja innokkuus kaukana. Hevonen ei selvästikään ymmärrä, mitä siltä loppupelissä vaaditaan. Täytyy olla joko tyhmä, sokea tai molempia mikäli ei näe ”koulutusta” moraalisesti kyseenalaisena tai eläinsuojelullisesti. Ei tarvitse uskoa huhupuheita, kun silmien edessä on kuvamateriaalia. Enemmän minua ihmetyttää, miksi kukaan ei puutu tilanteeseen? Olemmeko me niin yes man -kansaa, ettemme uskalla avata suutamme ns. gurun läsnäollessa vai hyväksyvätkö kaikki hiljaisesti tämän? Ja pelottavinta on, että jos toiminta on tätä yleisön edessä, mitä se on suljettujen ovien takana – jopa Suomessa? Varsinkin, jos katsomossa on alan ammattilaisia. Kuka antaa hevosensa tuollaiseen ”koulutukseen”… Kuullostaa kummalliselta, jos kukaan ei tiennyt mitä tuleman pitää, kun valmentaja pyydettiin Suomeen. Mietin vaan, että kuinka eettistä tämä maamme ns. kärkikasti kouluratsastuksen suhteen on. Missä vaiheessa alempien tasojen hevosen rento liikkuminen hukataan ja ratsastuksesta tulee välineurheilumaista suorittamista kunnianhimoisesti?
Niin käsittämätön kuin tuo Lahan video onkin, herää myötähäpeä tätä ”piffihaastetta” kohtaan, jonka pariin on muutamia videoita koottu ”piffaavista” hevosista. Ei nyt joka nurkalla tarvitse todistella onko joku metodi hyvä tai huono. Jokainen hevonen osaa varmasti polkea paikallaan, mutta missä kokoomisaste jne? Kyra Kyrklund, jonka vahvimpia taitoja on opettaa hevoselle piaffe, sanoo näin: 

Kouluhevosen pitäisi mieluiten kokea piaffe ja passage positiivisin asioina. Näin ei kuitenkaan koskaan käy, jos ratsastajan täytyy käyttää liian voimakkaita apuja tai jos hevonen muuten syystä tai toisesta yhdistää liikkeet kipuun ja ikävyyksiin. … (Maastaopettamisessa) hevosen pitää mieltää raippa positiivisena apuna, ei rankaisevana. … Hevosta ei saa yrittää pakottaa tekemään useampia piaffeaskeleita lyömällä sitä raipalla.”

Hevonen, joka on parhaimmillaan yli 500 kg eläin ei ole lelu. Se ei ole hallittavissa, jos se niin päättää. Hevonen on pakoeläin, jota hallitaan yhteistyön tuloksena. En ole hevosihminen, joka suosii hamaan loppuun asti ”silittelyä” ja kukkahattuilua, hevoselle täytyy myös asettaa rajat. Pakottaminen ja väkivalta ei kuitenkaan kuulu näihin. Toivottavasti SRL panostaa asian tutkimiseen ja tuo kyseinen video ei häviä heti. Videon voi käydä tsekkaamassa täällä.
Onneksi ei tarvitse hevoselleen piaffea opettaa ja sitten kun tarvitsee, sen tekee joku aivan muu kuin minä itse. Jos haluatte nähdä hevosystävällistä piaffen opettamista maastakäsin, käykää Facebookissa tutustumassa Pia Varjosen seinällä olevaan videoon, jossa Pinkki itse opettaa 7 -vuotiasta hevosta piffamaan. Miellyttävää ja hevonen toimii mielellään! Hyvä Pinkki!

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

4 thoughts on “Piaffekohu.

  1. Pahoittelen jos videossani ei ole riittävästi kokoamisastetta 😀 Olen erittäin tyytyväinen että ravailkoot vaikka paikallaan ekoilla kerroilla kunhan hevoselle tulee hyvä mieli ja se ymmärtää idean. Katsotaan myöhemmin kun saadaan sitä voimaa ja kokoamisastetta mukaan piaffin kehittymiseen. Varmaan ymmärrät ettei nämä tule hetkessä, enkä tahdo heti lähteä vaatimaankaan kaikkea, jotta se happy athlete säilyy. =)
    Niin ja pakko sanoa vielä, että kyllähn normaalisti mullakin on raippa mukana maastakäsin, mutta tuo video nyt oli vain huvittava osoitus siitä että kun hevonen ymmärtää mitä siltä halutaan, tekee se mitä vaan sen sokeripalan toivossa. 🙂 Joskus vielä saan videolle sitten oikeita piffitreenejä, missä on se raippa mukana, mutta ei kyllä maneesin nurkkaan ahdistettuna ja sivuohjilla vedettynä… 🙂

    1. En ole videotasi arvostellut, vaan kommentoinut laajempaa ilmiöitä ja niitä tusinavideoita joihin törmää – etenkin nyt, kun juttu on "kuuma". Onnea vaan piaffen opettamiseen! 🙂

    2. Jaaa mää ymmärsin että nimenomaan paria videota koskien just sitä piffihaastetta! 😀

      Nooh, kyllä se sieltä tulee kehittymään kunhan saadaan voimaa, ja ennenkaikkea malttia että pysyy nahoissaan. ;)GP:hen emme ole menossa joten ei kait tässä kiire 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *