5 tapaa saada takajalat toimimaan.

5 tapaa saada takajalat toimimaan.

Löysin yhden brittitutun Facebook -sivulta tämän artikkelin, jonka ajattelin teidän iloksenne suomentaa tänne blogiini. Jotain sanavirheitä voi olla, mutta yritin olla asiakohdissa tarkka. Antakaa toki palautetta, haluatteko, että suomennan muitakin! 🙂


Yksi kouluratsastuksen punaisista langoista on hevosen takajalkojen aktivointi ja niiden kantamisvoima. Kun hevonen asettaa painoa enemmän taakse, tuloksena on kevyemmät lavat ja näin liikkuvampi etupää. Tämä antaa ratsastajalle mahdollisuuden käyttää hevosta oikein läpi erilaisten liikkeiden, pienin ja huomaamattomin avuin. Ajattele kaikkia kouluratsastuksen liikkeitä testinä hevosesi tasapainolle ja samalla kun nouset tasoilla ylöspäin, testit tulevat nopeammin ja nopeammin. Pyytämällä enemmän painoa takaisille niissä onnistuu. Tietysti emme halua vain painoa takajaloille. Haluamme myös aktiivisuutta tai vaativuustasoa takajaloille samalla kun ne kestävät kasvavaa painoa. Se tekee siitä erittäin vaikeaa hevoselle ja siksi se vie niin monta vuotta saada hevonen kuntonsa puolesta korkeimmille tasoille. Joten miten uudelleen muotoilemme hevosemme tähän muotoon? Ja mitä taktiikoita voisimme käyttää auttaaksemme hevosta ymmärtämään mitä haluamme?

#1 – SIIRTYMISET


Siirtymiset ovat tämän työn perusta. Niin siirtymiset askellajin sisällä kuin siirtymiset askellajien välillä. On ehdottoman tärkeää korrektissa kouluratsastuksessa, että hevosellasi on jatkuva energiavietaus (”flow”) ja että se antaa käyttää itseään (eli keinua takaisin takajaloille, vaihtaa askellajeja, lisätä ja koota niitä). Siirtymisillä pystyt tarkistamaan onko flow yhtä vahingoittumaton kuin hevosen tasapainotus. Oikeanlaiset siirtymiset ovat herkkiä, vähäinen vaikutus on tapa kannustaa hevosta tasapainottamaan itsensä ja aktivoimaan takajalkoja. Tästä syystä usein jo ensimmäisellä tasolla hevoseltasi kysytään askellajien pidentämistä ja taas palauttamista. Se mitä sinun tulee tietää on MITEN ratsastaa siirtymisiä ilman, että jäädyt satulassa ja kiskot ohjista. Sellainen siirtymä pysäyttää takajalat sen sijasta että niitä aktivoidaan. Joten laukasta raviin ei ole vain siirtymä. Se tarkoittaa hevosen aktivointia ja sen takajalkojen käyttöä niin, että tehdään siirtymä, joka rohkaisee hevosta sen myöhempää kehitystä varten.

#2 – PUOLIPIDÄTTEET


Puolipidätteet työskentelevät askellajeissa tasapainottamisessa tai uudelleen muotoilemisessa. Se palauttaa hevosen takaisin takaosalle, esimerkiksi jos se putoaa ohjan varaan käännöksessä. Tai kun korjataan hevosta kääntymään niin, ettei se putoa kättä vasten. Hevosesi kunnon taso ja kokemus kertoo kuinka paljon voi odottaa sen kantavan itseään – huonompikuntoiselta hevoselta, joka palaa sairaslomalta, ei voi vaatia paljoa. Kilpailtaessa GP-tason hevosella – paljon enemmän!

#3 – MÄKITYÖSKENTELY


Jos olet niin onnekas, että asut lähellä mäkisiä reittejä, on se mahtava tapa passiivisesti rakentaa vahvuutta. Ota hevonen käyttöön eikä se ole riippuvaista tiedoistasi puolipidätteiden, siirtymisten tms. suhteen. Jopa suhteellisen uusi ratsastaja nauttii mäkityöskentelystä hevosensa kanssa. Hevosetkin nauttivat liikkumisesta vapautuneesti ja se on hyvä tapa parantaa erityisesti takaa jäykkää hevosta. Lisää tämä vaihtoehto treeniohjelmaasi varoen, aloita muutamilla minuuteilla ja työskentyllä ylämäkeen. Hämmästyt miten kipeäksi pienikin kiipeily saa ne aluksi.

#4 – MAASTAKÄSITTELY


Maastakäsittely poistaa ratsastajan taakan ja antaa hevosen ajatella mitä siltä vaaditaan kokonaan uudelta asialta. Muista kuitenkin, että maastakäsittely on kokeneiden hommaa. Väärä maastakäsittely voi tehdä paljon vahinkoa hevoselle, sekä fyysisesti että henkisesti. Maastakäsittelyn pointtina on opettaa hevonen käyttämään erilaisia tekniikoita. Kuten ihmistenkin kanssa, jotkut hevoset oppivat kun tieto esitetään vaihtoehtoisessa muodossa. Maastakäsittely ei korvaa oikeanlaista ratsastusta – se on vain lisäys mitä tehdään satulan kanssa.

#5 – JUOKSUTUS KAHDELLA OHJALLA
(suom. myös ohjasajo = long reining)Kuten maastakäsittelykin vaatii taitoa ja kokemusta, niin myös työskentely kahdella liinalla. Siinä on samallalaista ratsastajan olemattomuutta ja se sallii hevosen liikkua vaivattomasti. Se on myös hyvä tapa treenata tai kuntouttaa hevosta, joka on hankala ratsastaa. Tätäkin suositellaan vain kokeneille käsittelijöille. Kahdella ohjalla juoksuttamisen oppiminen on sinällään tasavertainen taito ratsastuksen kanssa ja siihen ei pidä ihan maallikon tarttua. Jos sinulla on pääsy pitkän linjan valmentajan luo, ehdota ohjasajon lisäämistä treeniohjelmaan.

Näiden vaihtoehtojen pointti on siirtää keskittyminen hevosesi liikkeistä sen takajalkoihin. Muista, että hevonen voi kävellä, ravata ja laukata etupainoisesti. Se vahingoittaa hevosen kykyä tehdä siirtymiset nopeasti ja pehmeästi. Siirtymiset tulee tehdä ilman, että kontakti katoaa askellajista toiseen siirryttäessä tai huolellisesti suorittamalla pienempiä asioita samalla kun säilyttää tasapainon ja kontaktin. Vaikka hevosesi olisi ”kuolaimella” tai jos ohjalla olisi kilon verran painoa ja se tuntuu siltä, ettet voisi kääntyä oikealle, on kyse takajalkojen tasaisesta käytöstä.

Alkuperäinen artikkeli: Dressage Different 2013

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

6 thoughts on “5 tapaa saada takajalat toimimaan.

  1. Tarpeeseen tullut postaus! Hyvin kirjoitettu ja sain tosi hyviä vinkkejä! 🙂

  2. Mielenkiintoinen teksti. Joistain kohti vähän vaikeasti luettava, joten jos teet vielä jatkossa näitä, keskity enemmän puhtaampaan suomenkieleen 🙂

  3. Lueskelin pitkästä aikaa sun blogia ja huomasin, että sulla on selkä menny. Voin niin samaistua noihin sun teksteihin mitä siitä oot kirjottanu, iteltä menny selkä 2 vuotta sitten ja 1,5vuotta sitten L4-5 välistä leikattu pullistuma joka sekään ei aivan täydellistä helpotusta tuonut. Loppulukema on se, että todennäköisesti arpikudosta selässä ihan jonkun verran joka aiheuttaa pullistuman kaltaisia oireita. Ja koskahan arpikudokselle ei voi mitään tehdä niin tässä ollaan ja eletään niin hyvin kun voidaan. Lääkkeitä menee kiitettävä määrä, töissä pystyin käymään vielä pari viikkoa sitten kunnes tuli huonompi ajanjakso ja sairaslomalla yli vuoden tauon jälkeen.

    Hevonenkin löytyy, joskin se on tällä hetkellä liisingissä ja pitänee varmaan laittaa se pois vuoden päästä kun sen takaisin saisin. Noh, onneksi koirista ei tarvitse luopua ja ne pitää liikkeellä sillonkin kun ei jaksais tehä mitään. Mulla tosiaan ikää kohta 20 vasta. Jotenkin sitä toivo, että olis ollu jotain ohimenevää, mutta krooninen sairaus mikä krooninen sairaus.

    Toivotan sulle tsemppiä selkävaivan kanssa ja onnea jatkoon! Huonoina päivinä jaksaa sen voimalla kun tietää, että parempi päiväkin tulee jossain vaiheessa. 🙂

    1. Hei ja kiitos kommentistasi! Minulla aika pitkälti samanlainen tilanne. Nyt ammatinvaihto edessä, rahaa ei tule mistään. Työkkäri alustavasti puoltaa alan vaihtoa. Tulisi jotain korvauksia… Kelan mukaan en ole tarpeeksi kipeä sairaseläkkeeseen tai oikeastaan en ole ollut yhtäjaksoisesti tarpeeksi kauaa saikulla… 🙁

Comments are closed.