Ulkoavut, sisäavut.

Ulkoavut, sisäavut.

Pitkästä aikaa taas tuntisuunnitelman postaus! Ja 490. postaus.


Tämän kerran harjoituksen tehtävänä on parantaa ulko- ja sisäapujen toimivuutta sekä hevosen suoruutta. Normaalisti ratsastajat tekevät helpon pohkeenväistön esim. pituushalkaisijalta uralle. Väistö uralta pois on hevoselle ”haasteellisempi”, sillä ura ei vedäkään sitä puoleensa. Etenkin opetushevoset ovat aika hyvin juurtuneita uraan…

Pohkeenväistö tehdään siis uralta kohti kentän keskustaa, vaikkapa pitkän sivun alusta. Väistöä voi tehdä niin monta askelta kuin hevoselle sopii, eli raaemmalla hevosella tai kokemattomalla ratsastajalla vain muutama ja taas osaavammalla pidempi, loiva väistö. Kuitenkin ennen pituushalkaisijaa suoristus, jonka jälkeen voltti väistöstä ”pois päin”. Selostus:

1) Oikeassa kierroksessa M-kirjaimessa puolipidäte vasemmalla ja sen jälkeen pieni asetus liikkeestä pois päin (ulos). Tukevaksi ohjaksi siirtyy oikea, eli sisäohja. Vasen eli ulkopohje lähtee työntämään väistöä kohti hieman johtavaa oikeaa ohjaa (tukeva). Vasenta istuinluuta voi käyttää väistössä apuna, eli koko jalka toimii pohkeena. Väistättävä pohje pysyy suht edessä, etuosaa ratsastetaan ensin ja raippa voi korjata, jos takapää jää. Ratsastajan tulee pitää huoli, että hevonen on väistössä asetusta lukuunottamatta suora rungosta.

2) Väistön jälkeen hevonen on siis noin 2-3 metriä uran sisäpuolella. Tämän jälkeen ratsastaja tekee muutaman askeleen selkeän suoristuksen kohti lyhyttä sivua.

3) Suorituksesta muutetaan taas asetus; vasen ohja hyppää tukevaksi (ulko-)ohjaksi ja oikea sisäpohje taivuttaa. Ratsastetaan reipas voltti oikealle. Hevosen tulee siis ehtiä suoristua kokonaan, ennenkuin ratsastaja lähtee voltille. Sisäpohje tarpeeksi lähellä, jottei hevonen ”kaadu” voltille.

4) Voltin jälkeen taas suoristus kohti lyhyttä sivua.

Lyhyesti selitettynä hevonen siis taivutetaan toiselta pohkeelta suoristuksen kautta toiselle pohkeelle. Erittäin selkeä, hauska ja haasteellinen harjoitus! Tämän saman voi tehdä tietenkin ravissa, jolloin suoristuksessa meinaa kummasti tulla kiire. Siispä väistöstä rauhallinen suoristus, jotta ehtii siirtää avut toiselle puolelle ja taivuttaa voltti kunnolla. Laukan voi harjoitukseen lisätä niin, että tekee ensin ravissa väistöt ja suoristuksen. Sen jälkeen korvaa ravivoltin laukkaympyrällä. Sama idea säilyy; hevonen ei saa kaatua sisäpohkeelle nostossa. Ympyrän jälkeen ravi ja suoristus. Tässä loppuun teille havainnollistaminen Millan ja Peten toimesta (ja hieman kuulette vihdoin mun tunnin pitoa):

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *