Yhden sortin läpiratsastusta.

Yhden sortin läpiratsastusta.

Kuinka jumpata hevonen kuntoon ja palautella asetukset kohdilleen?
Viime viikon teetin kaikilla valmennettavillani simppeliä harjoitusta, jonka tehtävänä oli läpiratsastuttaa hevonen ja saada se toimimaan mahdollisimman rentona. Tällä keinolla sain myös opetettua osalle uutta asiaa, eli hevosen ratsastamista pyöreäksi. Mielestäni perusratsastuksen tulee olla kunnossa, ennenkuin lähdetään miettimään muotoseikkoja (eikä mennä ns. perse edellä puuhun).

Asetin kentälle, keskelle S-R -poikkihalkaisijaa kaksi kartiota. Aluksi ratsukot muodostivat pääty-ympyrän niin, että kävivät L päädyssä uralla ja muuten kulkivat kartioiden läpi. Ensin ratsastetaan sisäpohje läpi ja koko hevonen ulko-ohjalle. Tälle idealle perustuu koko idea. Systeemi ympyrällä taivuttamiseen on helppo; sisäpohje työntää/hellittää, ulko-ohja tekee puolipidätteen ja sisäohja myötää. Mitään näistä kolmesta avusta ei ”jätetä päälle” eli toistetaan vain tarvittaessa. Voin vannoa, että ennemmin tai myöhemmin jokainen hevonen reagoi tähän myötäämällä niskasta. Silloin tulee muistaa ratsastaa myös eteenpäin, eikä jäädä nyhväämään kädellä.

Ympyrää jatketaan niin, että kartioiden välissä tehdään hidastus. Tämä tulisi tehdä mahdollisimman paljon istunnalla eli ei ohjaa käyttäen. Hidastuksen aikana hevonen ei saa jännittyä, pohje lähellä ja sormet leikkii hieman. Sormilla leikkiminen tarkoittaa sitä, että sisäohjan sormet liikkuu sen verran kuin puristelisi stressipalloa nyrkissä. Kun hevonen myötää, ohja myötää ja käsi on hiljaa. Sormet eivät tarkoita minkäänlaista vemppaamista, sahaamista tai miksi ikinä sitä haluaakaan sanoa! Nopeasti hevonen oppii ymmärtämään istunnalla hidastamisen myötäykseen, eli ohjan voi ”heittää pois” kasauksen aikana. Ulko-ohja on tuntumalla. Tätä jatketaan tovi ympyrällä; reipas käynti, hidastus keskellä (istunta, sormet, pohje) ja taas normaali käynti. Suunta kannattaa vaihtaa ja tehdä samalla lailla toiseenkin kierrokseen (tai ratsastaa kasikkoa).

Sitten samaa ravissa. Ensin kevyessä ravissa sisäpohje ja ulko-ohja läpi. Hidastus keskellä kartioita pyöreällä, rennolla hevosella. Taas samaan tapaan; sisäpohje, puolipidäte, sormet, myötäys. Kevennyksellä on helppo hallita ravin tahtia ja siinä hidastamista. Siirry harjoitusraviin ja tee kartioiden väliin aina hyvin valmisteltu käyntisiirtyminen. 3-4 askelta käyntiä ja takaisin raviin; koko ajan rennolla, pyöreällä hevosella. Kokeile, minkälaisilla asetuksilla hevonen toimii – ei ne mene rikki! 😉 Mieti kuitenkin, missä menee kovan käden ja pehmentämisen raja!! (Tsekkaa: https://pennien.playsson.net/2012/11/24/sahaus-vs-irrottelu/) Ratsasta molemmat suunnat, esim. kasikolla. Ole itse nopea ja reagoi hevoseen!

Laukassa vielä ympyrällä laukka-ravi-laukka siirtymisiä samalla periaatteella; hevonen ei saa jännittyä siirtymissä. Ei ylös- eikä alaspäin tehtävissä. Tämän harjoitussession jälkeen hevonen on varmasti pehmeämpi ratsastaa!

Tässä harjoitellaan myötäämisen alkeita.

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

4 thoughts on “Yhden sortin läpiratsastusta.

  1. Täällä tuleva harrasteohjaaja lukee mielenkiinnolla blogiasi – etenkin juuri tälläisiä postauksia. Näistä saa oikein hyviä vinkkejä itselleen – sekä myös inspiraatiota.
    Harmi, että tallisi on niin kaukana täältä meiltä, olisi joskus hienoa tulla käymään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *