Hevosalalla erikoistuminen.

Hevosalalla erikoistuminen.

Liberty, tippumiskurssit, ritariratsastus… Eli kuinka taas provosoida hevosihmisiä.


Anteeksi nyt negatiivisuuteni ja skeptisyyteni, tähän väliin aika paatosta, mutta olen alkanut pohtia näitä hevosalan ”erikoistujia”. Totta kai tällä alalla on pakko erikoistua johonkin, jotta pärjää. Massaan sekoittuva ratsastuskoulutoiminta tusinaopettajilla ei kannata, jollet omaa 30 opetushevosta, tarvittavan ammattitaidon ja puitteet. Mutta ihan oikeasti – rajansa kaikella!

Kuka vaan järjettömämpää ”erikoisuutta” keksii, niin sen parempi! Siis kertokaa tällaiselle pidemmän linjan englantilais-saksalaistyylisen kouluratsastuksen harjoittajalle, että mitä ihmettä ihminen tekee putoamiskurssilla? Eikö kuitenkin pitäisi opetella ratsastamaan niin tai edes hankkia sen verran normaaleja, toimivia hevosia, ettei tarvitse tutustua erilaisiin tippumistekniikoihin? Ihan vaan mietin, näin junioreiden ja tätien kouluvalmentajan sekä ratsuttajan roolissa…

Eikä siinä vielä kaikki. Selatessani hevostalli.netin markkinoita, törmäsin ilmoitukseen, jossa mainostettiin ritariratsastuksen (mitä?) ja jousiammuntaratsastuksen (???) lisäksi libertyä. Aivan uusi ja tuntematon termi minulle. Lyhyesti selitettynä siis ratsastusta ilman varusteita, jolloin hevosta ohjataan paino- ja ääniavuilla. No niin… Minusta kukin saa tehdä (= temppuilla, leikkiä, pelleillä) hevosensa kanssa miten tykkää ja mielestäni on ihan ok, jos junnut treenailee ilman satulaa tai riimulla ratsastusta. Mutta miten sitä käytännössä opetetaan turvallisesti? Tiedä muista, mutta myös minun ”opetusmetodeissani” periaatteena ja tavoitteena on saada hevonen toimimaan mahdollisimman vähin avuin, käyttämällä niin ikään paino- ja suhteutettuna ääniapuja. Erona se, että suitsilla ja satulalla homma on hiukan enemmän kontrolloidumpaa.

Moni voi nyt ajatella ja ajatteleekin, että olen tiukkapylly ja pipo kiristää, mutta mitä ihmettä noissa ihan niinkuin fyysisesti oppii? Minusta maastakäsittely ja ns. natural horsemanship on hienoa, etenkin ihailen westernihmisten taitoa saada hevonen toimimaan kevyesti ja ”hyvällä”. Miksi ihmiset sitten hurahtaa kaikenlaiseen – kyllä, käytän tätä sanaa – huuhaahan? Opetelkaa käsittelemään hevosianne ja oppikaa niiden käytöstä, mutta jollain muulla tavalla. Enkä muuten arvosta näitä showratsastajia sen enempää, olivat kuinka hyviä kenen mielestä tahansa. Nahkahousut ja ritarisatula ei takaa osaamista. Kunnioitukseni on oikeasti ihan niissä tavallisissa lännenratsastuksen harrastajissa! Heidän puoleensa olen kääntynyt ja käännynkin, jos meidän hevosten kanssa ilmenee ongelmia. Samaan syssyyn voisin lytätä kengättömät, kuolaimettomat ym. kaikki kukkahattutädit, joiden mukaan hevonen kärsii, jos sillä on kengät, kuolaimet tai se hikoaa tai sillä ei ole rungotonta satulaa. Kyllä – ratsastan kangilla ja 5 cm kannuksilla sekä tuuppaan sulkutaivutuksia helteessä. Kaikesta löytyy jotain hyvää, kunhan siitä ei tee uskontoa!

Ja jotta saan purettua loputkin patoumat, täytyy vielä mainita erään ht.netin sankarin mainostamat cityvaellukset. Ei hyvää päivää. Yhtään sen enempää Suomen lakia tuntematta, pitää varmasti olla virkavallalta erityislupa ratsastaa tienaamistarkoituksessa kaupunkialueella – puhumattakaan turvallisuustekijöistä! Selkää pitkin menee kylmiä väreitä, kun ajatteleekin.

Kukin taaplatkoon tavallaan, mutta ärsyttää silti. Ajattelin perustaa uuden lajin, se on nimeltään backwards. Siinä istutaan takaperin hevosen selässä ja sitä ohjataan hännästä vetämällä. Ja laukannostot opetan ukkonooaa laulamalla. Oikeasti palaan huomenna taas kentälle valmentamaan tavallisia ratsukoita, tavallisilla opeilla. Mikään ei silti heissä ole tavallista, vaan he ovat kehittyviä, lajista nauttivia ja taitavia ratsastajia.

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

9 thoughts on “Hevosalalla erikoistuminen.

 1. Ehkäpä noita muita "lajeja" kokeilevat ihmiset jotka nauttivat hevosen kanssa puuhailusta ja ovat "hurahtaneet" jo aiemmin esim ritariaikaan. Kaikki eivät ole tavoite- ja kilpailuviettisiä, eikä ilman voitonhalua jaksa tavisratsikoulussa kyllä vuodesta toiseen pyöriä. To each her own ja tutustu asioihin ennenkuin teilaat ne, jos et edes tiedä millaista kys. harrastaminen on, on aika tiukkapyllyistä lähteä niitä haukkumaan. Ja kyllä, provosoiduin.

  1. Olen täysin avoin kokeilemaan noita(kin) lajeja, mutta haluaisin perustelut, mitä niistä hyötyy? Tosin ei kaiken tarvitse aina olla hyödyllistä, riittää tietty että on kivaa – jos sitä pelkästään toivoo. Useimmiten vaan nuo lajien tätiharrastajat ovat sellaisia trendeihin hurahtavia henkilöitä, joiden fysiikka, taidot tai talous ei riitä treenaamaan ns. oikeita lajeja (kuten koulu- tai esteratsastus). Jollain nekin pitää korvata.

 2. Yleisesti tekstisi ovat olleet asiallisia ja mukavaa luettavaa,mutta tästä en ihan pitänyt, tavalla millä tässä puhutaan,kerrotaan ja yleistetään asioita.
  Jos nyt aloitan sillä että itse en todellakaan luule olevani kaikkitietävä, enkä ole yhden ainoan asian/lajin kannattaja. En tiedä mikä olen,koska olen "varusteurheilija", "kouluratsastaja", "esteratsastaja" ja kohta myös "ravivalmentaja/ohjastaja" ja kotona myös mennään ilman varusteita. Meidän hevosilla ei ole ainuttakaan kenkää enään kaviossa jäljellä,koska olen ottanut asioista selvää ja todennut monen mutkan ja kantapään kautta että kengät eivät ole hevoselle hyväksi,minkään lain suhteen/kannalta.
  http://koti.mbnet.fi/mikkoas/Ilman_kenkia.htm <- tuola on kengättömyydestä suht asiallisesti kirjotettu. Ja kuolaimettomuus,olenko kukkahattutäti,koska ratsastan kuolaimettomilla joillain,ja välillä jopa ilman mitään etupäässä olevaa vermettä eli ns. varusteettomasti myös.,mutta kuitenkin osittain varusteilla ja ajan _aina_ varusteilla. Tämän perustelen sillä että ajaessa olet kauempana hevosta etkä voi samalla tavalla "hallinnoida" hevosta. Joillain tavalla hevoselle pitää opettaa miten kärreillä kuljetaan ja se onnistuu hevosystävällisin tavoin lisävarusteilla ja remmeleillä 😀

  Joskus ratsastin useamminkin ilman varusteita, nykyään ei ole hevosta jolla voisi.. Ja siis ratsastan mahd.vähillä varusteilla itse,tosin jos muut ratsastavat, turvallisuussyistä tietenkin varusteet,jos niihin on tarvetta, joten valjashuoneesta kyllä jos jonkinmoista varustetta löytyy 🙂

  Ja on totta,että usein nämä ovat juuri tätejä jotka näihin hurahtavat,mutta ota huomioon että on meitä muitakin joilla on aivot (vai olenko minäkin tämmöinen tätihurahtaja? :D). Aina olen yrittänyt ajatella hevosen parasta ja kuunnella yms. mutta mikään natural horsemanship -tyyppi en ole, eli turha narunheilutus saa jäädä 🙂 Kun tehdään töitä,tehdään töitä,kun oleskellaan,oleskellaan.. Eli omasta mielestäni ratsastus ilman varusteita on työn tekoa,eli ihan hikeen samalla tavalla silloinkin ratsastan jos on tarkoitus,ja teen samoja asioita kuin varusteilla,eli en näe tarkoitusta varusteille.
  Annan vinkin: katso youtubesta käyttäjän Alwayshorselove videoita 😉

  "No niin… Minusta kukin saa tehdä (= temppuilla, leikkiä, pelleillä) hevosensa kanssa miten tykkää ja mielestäni on ihan ok, jos junnut treenailee ilman satulaa tai riimulla ratsastusta. Mutta miten sitä käytännössä opetetaan turvallisesti? Tiedä muista, mutta myös minun "opetusmetodeissani" periaatteena ja tavoitteena on saada hevonen toimimaan mahdollisimman vähin avuin, käyttämällä niin ikään paino- ja suhteutettuna ääniapuja. Erona se, että suitsilla ja satulalla homma on hiukan enemmän kontrolloidumpaa." Mitä tällä hait? En välttämättä aivan ymmärtänyt,omasta mielestäni aika ristiriitaista, kun ensin sanot että on ok jos junnut (ja miksi vain junnut?) reenailee ilman satulaa,ja sen jälkeen sanot että ei ole turvallista.. Toinen asia että millä sen perustelet mikä on turvallista ja mikä ei. Joo,en lähtis ventovieraalla hupsista vaan- fiiliksellä maastoon ilman varusteita (ei kukaan tervejärkinen varmaan lähtisi..) mutta mielestäni sillä haetaan aivan jotain muuta kuin humputtelua,ainakin mie haen. Ja jos omassa opetusmetodissassi haluat opettaa nimenomaan hienoin ja vähin avuin,eikö tämä "liberty" tai mitä nyt onkaan,voisi tukea sitä? Siinähän nimenomaan käytetään istuntaa ja ääniapuja.
  —–>

 3. …En halua pitää aina työtä hevoselle pakkotyönä, vaan sellaisena että hevonenkin siitä nauttii,joillain se voi olla sitä mitä kutsut "leikkimiseksi, tai pelleilyksi", mitä se ei mielestäni ole.
  Ja myös kannattaa ottaa asioista kunnolla selvää ennenkuin tuomitset ne, sama vika kyllä täälläkin päässä mutta pikkuhiljaa pääsemässä poies 😉

  Tästä tais tulla aika sekava teksti,mutta toivottavasti ymmärsit mitä hain 🙂

  Tuli vielä mieleen tälläinen sivu: http://bitofbitless.blogspot.fi/2013/05/hermot-kiristaa.html
  Tuolta kannattaa lukea lisääkin!

  Toivottavasti jaksoit lukea vaikka pitkä romaani tulikin! 🙂

  1. Kiitos palautteesta! Tämä teksti on yhden ihmisen provokatiivinen mielipide, jonka uskoinkin herättävän ajatuksia. Minulle on aivan ok, jos joku näitä remmittömiä ja kengättömiä harrastaa. Toki se on mukavaa puuhaa mennä ilman varusteita, tasapaino ja luottamus kehittyy, mutta meillä en anna ikinä mennä oppilaiden kuin korkeintaan riimulla ja tietyillä poneilla. Tädit eivät juuri suostu menemään ilman satulaakaan… On minun vastuullani, mikäli jotain menee pieleen, jos hypoteettisesti antaisin pelleillä "vapaalla" hevosella.

   Suurin pointti on kuitenkin se, että valitettavasti olen niin tuloshakuinen etten ymmärrä mitä ratsastuksellista hyötyä esim. libertystä on. Epäilen, ettei hevosta voi ratsastaa rehellisesti peräänatoon ilman kuolaintukea. Lisäksi kilpailusäännöt kieltävät varusteettomat suoritukset.

   Mutta kukin menköön tavallaan, ei ole toiselta pois kumpikaan suuntaus. Mielipide kysymyksiä… 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *