Suoristus, asetus, peruutus, kääntäminen.

Suoristus, asetus, peruutus, kääntäminen.

Hei kaikille! Oma läppärini on hajonnut, joten joudun tyytymään heikosti toimivaan vanhaan Amiloon… :/ Pahoittelen, että nyt postauksia tulee harvemmin – pysykää kuitenkin matkassa ja seuratkaa meidän menoa vaikkapa Facebookissa tai Instagramissa! Meillä edessä lähtö Viroon reilun kahden viikon kuluttua! Tässä kuitenkin pieni, tiivis asiapostaus vuodelta käpy (kouluajoilta)…

SUORISTUS

Jokaisella hevosella on aina heikompi ja vahvempi puoli. Hevonen ei siis välttämättä ole yhtä taipuisa ja notkea molempiin suuntiin. Hevonen, joka on vino oikealle, työntää oikean takajalan uran sisäpuolelle, jolloin koko hevosen liikkuminen muuttuu vinoksi. Vino hevonen myös kääntää ympyrällä etu- tai takaosan ympyrän ulko- tai sisäpuolelle, riippuen siitä mihin suuntaan hevonen on vino.

Jotta hevosta voi ratsastaa säästeliäästi ja mahdollisimman taloudellisesti täytyy sen kulkea suoraan, etu- ja takapää samalla uralla. Hevosen kulkiessa suoraan, sen koko keho rasittuu tasaisesti. Kun hevosta ratsastetaan suoraan, täytyy ratsastajan istua itse myös ehdottoman suorana. Vino ratsastaja ”vie” hevosen mukanaan väärälle linjalle. Molemmat jalat ovat lähellä hevosta ja tukevat, ettei hevosen etu/takapää lähden omille urilleen. Molemmat ohjat tulee olla tasaisella ja yhtämittaisella tuntumalla, jotta kaula ja niska pysyvät suorassa.

Harjoitus

Suoruuden harjoittelemiseen paras tapa on keskihalkaisija. Lähde tulemaan L päädystä kohti C päätyä. Ratsasta yksinkertaisesti suoraa uraa. Peilin tai valmentajan avulla pystyy tarkkailemaan koska hevonen kulkee suoraan. Paina mieleesi, miltä hevonen tuntuu kulkiessaan suoraan ja miltä tuntuu, kun se on vinossa.

Ongelmakohtia

Suoraan ratsastamisen ongelmakohdaksi saattaa muodostua se, että ratsastaja ei tunne koska hevonen kulkee suoraan tai koska se on vinossa. Yksin ratsastaessa voi myös tulla harhakuva tai väärä tuntuma siitä, milloin hevonen on suorassa.

ASETUS
Asetus on taivuttamisen esiaste. Hevosen ollessa asettuneena täytyy sen rungon olla suora, etu- ja takajalat kulkevat samaa uraa ja hevosen kaulan tulee myös olla suora. Hevonen on vain taipunut niskasta, jolloin ratsastaja näkee hevosen silmäkulman tai sieraimen. Kun asetat hevosen vasemmalle; vasen ohja asettaa hevosen ja oikea ohja säätelee, ettei hevonen taivu liikaa. Etenkin sisäpohkeen tulee olla lähellä hevosta, jotta hevosen takaosa ja koko runko pysyy suorassa.

Harjoitus

Asetusta on hyvä harjoitella pitkällä sivulla. Ratsasta ensin hevonen suoraksi, jonka jälkeen aseta sitä vuorotellen sisälle ja ulospäin. Väliin voi ratsastaa pienen, n. 7 metrin voltin. Kentän aita tai maneesin seinä antaa tukea, jolloin hevonen pysyy paremmin rungosta suorana.

Ongelmakohtia

Asettamisessa ongelmaksi saattaa muodostua asettamisen laajuus. Hevonen asettuu liikaa tai hevonen asettuu liian vähän. Muista, että hevosen ollessa asettuneena, hevosen täytyy olla suora! Kaulan kääntäminen vinoo ei ole asetus eikä varsinkaan taivutus!

PERUUTUS

Hyvä apu peruutuksessa on muistaa ajatella, että liike on kokoajan eteenpäin! Aloittaessasi peruutuksen, pysäytä hevonen. Odota, että hevonen malttaa seistä. Hevosesta ja ratsastajasta riippuen on peruutus opetettu erilailla. Toiset peruuttavat vain pienestä käskystä eteen ja ohjasta taakse. Itse opetan hevoset peruuttamaan pelkästä sisäpohkeesta keventämällä istuntaa, ilman ohjia. Tuntuma säilyy. Näin peruutus on siisti kisaradalla ja vaivaton, lisäksi sisäpohje pitää hevosen linjassa. Pidä molemmat jalat lähellä ja muista istua suorassa, että hevonenkin peruuttaa suoraan.
Ongelmakohtia

Peruutuksessa hevonen lähtee helposti peruuttamaan vinoon. Kontrolloi molemmilla pohkeilla hevosen takaosaa, tue ohjalla.

KÄÄNTÄMINEN

Hevosen kääntäminen tapahtuu ulkoavuilla sisäpohkeen ympärille. Ulkopohje kääntää hevosta ja ulko-ohja säätelee hevosen taipumisastetta. Sisäpohje kontrolloi, ettei hevonen kaadu sisällepäin. Sisäohja voi johtaa liikkeen menosuuntaan.

Harjoitus

Ratsasta hevosta uralla kohti pitkää sivua. Jokaisen pitkän sivun kirjaimen kohdalla tee voltti. Volttien välillä hevonen täytyy suoristaa. Tässä harjoituksessa tulee paljon toistoja, jotka auttavat kääntämisen harjoittelussa. Harjoitusta voi tehostaa tekemällä voltit pituushalkaisijalla (ks. suoristus). Silloin et saa ”turhaa” tukea aidasta/seinästä, vaan joudut rakentamaan hevosen ulkoavuille.

Ongelmakohtia
Kääntämisessä täytyy olla todella tarkkana siinä, että hevonen kuuntelee apuja halutusti ja nopeasti. Sen pitää reagoida kääntävään ja taivuttavaan pohkeeseen, jolloin se ei ryntää ulkoapuja vastaan. Ulko-ohja tukee. Sisäohja pitäisi pystyä myötäämään, silloin kun sisäpohje menee läpi.

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *