Ympyrällä taivuttelua.

Ympyrällä taivuttelua.

Valmennusvinkki / tuntisuunnitelma.

Vähään aikaan en ole näitä opetussuunnitelmia postaillut, joten nyt olisi taas hyvä sauma! Tässä aihe, joka nousi viimeisen kuukauden suosikiksi ja olen sitä toteuttanut monilla ratsastajilla erilaisina versioina. Ideana on ympyrällä taivuttelu. Se on todella hyvä ja helppo tapa saada hevonen rentoutumaan, notkistumaan ja kuuntelemaan apuja! Julkaisen tehtävän perusversion, jota kaikki voivat sitten varioida miten haluavat oman ratsunsa kanssa!

Ympyrän voi ratsastaa haluamaansa kohtaan, joko pääty- tai keskiympyränä tai vaikkapa ihan vaan pellolle. Harjoitus aloitetaan käynnissä hakemalla hevosen kanssa ympyrän linja kohdalleen. (Ympyrän ratsastamisesta voi lukea eri artikkeleita täältä.) Alkuun voi tehdä ensin uralla muutamia voltteja, laittaa avut kohdalleen, taivuttava sisäpohje ja -ohja, kääntävä ulkopohje jne. Otetaan malliksi oikea kierros; ympyrällä siis asetus sisälle, niska taipuu, turpa sisälle, hieman taivutusta kaulasta ja kyljestä sisäpohkeen kohdalta. Oikea, eli sisäkäsi voi hieman johtaa sisälle. Ulko-ohja tukee, ulkopohje kääntää tasaisesti hevosta ympyrän linjalla. Mielikuva siitä, että sisäpohje ”työntää” hevosta kohti vasemman puolen apuja. Ratsastajan tulee pitää huoli, että hevonen kävelee koko ajan eteenpäin, takajalka mahdollisimman pitkälle mahan alle.

Tämän jälkeen ympyrä jaetaan kahteen puolikkaaseen, kohdat voi merkitä esim. tötteröillä tai puomeilla. Jatketaan taivuttelua niin, että puolikas ympyrä taivutetaan sisään ja puolikas ulospäin. Merkin kohdalla pieni suoristus ja taivutuksen vaihto. Esimerkkinä oikeassa kierroksessa vasen jalka lähtee ulko-ohjan kanssa taivuttamaan vasemmalle eli ulospäin. Mitä tapahtuu ulospäin taivuttaessa tukevalle ohjalle? Se siirtyy siksi aikaa sisäohjalle, eli oikea ohja tukee. Taivutuksesta riippumatta aina sisäpohje vaikuttaa siihen, ettei hevonen lähde valumaan ympyrän sisään. Sisäohja siis tukee ja voi tarvittaessa hieman taas johtaa menosuuntaan oikealle. Ulko-jalka eli vasen pohje kääntää hevosta, ajatuksena lievä takaosakäännösmäisyys. Ratsastajan tulee tarkkailla kaulaa, se EI SAA lähteä mutkalle, eikä sisälapa (oikea) saa mennä edelle. Ylitaivutettu kaula ei ole = optimaalinen taivutus!! Taivutus on silloin riittävä, kun niska antaa hieman periksi ja hevosen taivutuksen puoleinen takajalka on ”lähempänä” taivuttavaa pohjetta.

Kun tullaan merkin kohdalle, tehdään hienovarainen suoristus ja vaihdetaan taivutus takaisin sisälle NOPEALLA oikella pohkeella. Tässäkään vaiheessa hevonen ei saa valua sisäpohjetta vastaan tai muuttaa ympyrän linjaa. Jatketaan taas seuraavalle merkille, vaihdetaan taivutus jne. Samaa tehtävää voi ratsastaa myös ravissa, jolloin yleensä vauhti jopa helpottaa sitä. Ravin tahdin täytyy säilyä samana, hevonen ei saa kiihdyttää missään vaiheessa. Mikäli ratsastaja on jo siinä pisteessä, että osaa ratsastaa hevosen pyöreään muotoon ja ylälinjaa ylös, tulee kiinnittää huomiota siihen, ettei hevonen ”pomppaa” kuolaimelta pois. Se pitää jatkaa ryhdissä taivutusten läpi. Tässä testataan ratsastajan ennakointia! Ratsastajan tulee muistaa pitää kädet omilla puolillaan, eli jopa hieman normaalia leveämmällä! Käsi ei saa seilata ”naapurin” puolelle!! Ja jos taidot riittää, voi taivuttelua jatkaa vielä laukassakin, mutta hieman lyhemmissä pätkissä!

Muistakaa, että näin teoriassa ratsastuksen ”ohjaaminen” on vaikeaa, pyytäkää joku tarkailemaan! Onnea treeniin! 🙂

Kuvien ratsukot ovat mäntsäläläisiä valmennettaviani. Videon tästä harjoituksesta löydät täältä. Kuvien © Aili ”Erkko Annukka” Saraja.

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *