Bloggaamisen ABC.

Bloggaamisen ABC.

Tämä aihe ollut isommilla, suosituilla blogeilla esillä, mutta käyn asian läpi vielä omalta kantiltani!

Normaali netissä surffaava henkilö törmää yhä enemmän ja enemmän blogeihin. Niitä on joka lähtöön; lifestyle-, muoti-, hevos-, harrastus-, politiikkablogeja. Miltei jokainen itseään kunnioittava (?) henkilö bloggaa! Niistä blogeista n. 89 % on niitä täysin turhia julkaisuja, joista voisi järjestäen poistaa joka toisen. Kaiken tietävänä analysoijana aionkin nyt jakaa teille neuvojani, kuinka olla hyvä ja lukijaystävällinen bloggaaja! 😉

1. Ole persoonallinen!

Jokainen meistä on yksilö ja kaikilla on jotain erityisiä piirteiä! Älä esitä olevasi jotain tai yritä olla enemmän kuin olet. Kerro asioista omalla tavallasi, kaikkia pieniä yksityiskohtia tai -asioita ei kuitenkaan tarvitse jakaa. Kirjoita asioista, joista tiedät jotain tai sinulla on perusteltavissa olevia mielipiteitä. Lue paljon, kirjoita paljon, katso tv-ohjelmia, kuuntele radiota jne. niin kehityt verbaalisesti!

Todella persoonallista tai enimmäkseen varmaan jotain ihan muuta!

2. Osuva otsikko!

Ensinnäkin – valitse blogillesi sopiva ja kuvaava nimi! Mieti mistä ja mitä kirjoitat, sitten pyörittele mielessäsi tai ihan paperilla sopivia vaihtoehtoja. En suosittele käyttämään sanoja ”elämä”, ”life” tai ”story” (vaikka omani sellainen onkin), niitä on massoittain. Ole omaperäinen! Nimen ei tarvitse olla englanniksi, napakka suomalainen käy! Sama koskee postausten otsikkoja. Aina keksii jonkun aiheeseen sopivan, joka houkuttaa ja saa lukijan avaamaan vaikka muualla olevan linkin!

3. Kirjoita aiheesta!

”Sorry, että en oo postannut. Ei oo ollut mitään kerrottavaa. Tässä nyt sit tää postaus.” Tuttua? Tällaisiin teksteihin törmää harva se päivä blogeja selatessa. Hyvä nyrkkisääntö on, että kirjoita vain silloin, kun sinulla on asiaa! Vaikka se olisikin sitten joka päivä, kerran viikossa tai kerran kuussa. Blogissa ei taatusti vierailla uudestaan yo. lauseiden jälkeen… Lukijoita on turha metsästää, jos ei ole blogissaan mitään tarjottavaa.

4. Oikeinkirjoitus ja tekstin ulkoasu

Äidinkielen tunnit on ihan hyödyllisiä. Kovinkaan moni ei ilmeisesti ole siellä kuitenkaan mitään oppinut, varsinkaan jos blogeja lukee. Ihan pieninä vinkkeinä; ”enää” kirjoitetaan ilman viimeistä N-kirjainta (”emme ole enään”) ja ”lukija” -sanassa on J-kirjain (”etsitään lukioita”). Tarkkailkaapa tekstienne oikeinkirjoitusta! Postauksia, joissa on paljon kirjoitusvirheitä on ärsyttävää lukea! Tämä vaikuttaa taas lukijoiden määrään. Kun kirjoitat pidempää tekstiä, jaksota se väleillä. Yhtä pitkää pötköä on vaikea lukea, koska silmät väsyy. Lisää väleihin vaikka kuvia.

5. Kuvat

Kuvien tulisi olla selkeitä ja mahdollisimman hyvälaatuisia. Jos ne liittyvät itse tekstiin, niin vielä parempi! Itse olen sitä mieltä, että kuvien koko ei ole niinkään tärkeä. Noin 400 x 400 pikselisiä kuvia pystyy ihan hyvin katsomaan ja ne vievät Bloggerista vähemmän tilaakin. Jos pysäytät videolta, pidä huoli, että videon laatu on siedettävä – ei esim. rakeinen. Kuvaa vain mielenkiintoisia asioita! En usko, että juuri ketään kiinnostaa kuvat karkkipussista, deodorantista, kynsilakoista jne. Niitä kun on kymmenen tusinassa. Valitse myös kuvista parhaimmat. Samanlaisia kuvia ei tarvitse laittaa kymmentä, muutama riittää.

No tässä olis sitten meidän paskahuusipaperit ja mun hammasharja… eiku?

6. Blogin ulkoasu

Älä kikkaile. Usein yksinkertaisilla väreillä sävytetty blogi on ihan siisti! Jos et osaa tehdä banneria, on netti pullollaan graafisesti taitavia ihmisiä! Osa tekee maksua vastaan, osa jopa hyvää hyvyyttään! Mikäli hallitset kuvankäsittelyohjelman, voit tehdä ihan helpon bannerin, jossa vain yksi kuva ja otsikko. Myöskään sivuja ei tarvitse täyttää kaikilla turhilla kyselyillä, linkeillä, animaatioilla jne. (minullakin sitä liikaa).

7. Jos aloitat, jatka

Perustetaan blogi, perustetaan toinen, lopetetaan ensimmäinen, perustetaan uusi, lopetetaan toinen… Ääh, jatkuva kierre! Jos bloggaat, niin bloggaa edes yhden pysyvän osoitteen takana! Tai jos vaihdat blogia, niin kirjoita sitten edes eri asioita. Mieti myös miksi pidät blogia. Itseäsi, lukijoita vai lukijoiden metsästämistä varten? Esimerkiksi harrastaminen, vaikkapa ratsastus ei saa mennä siihen, että ratsastat vain blogiasi varten. Ole fiksu ja erotu eduksesi!

Tässä nyt muutamia vinkkejä, joita pidän omalta kohdaltani tärkeinä. Olen todella radikaali blogien suhteen, luen vain harvoja ja kiinnostavia blogeja. Ns. massoja en jaksa edes kuin selata kerran läpi. Bloggaaminen on räjähtänyt käsiin viimeisen parin vuoden aikana. Tuntuu, että kaikilla on blogi. Aloitin blogin pitämisen tässä muodossa pitkälti tasan kolme vuotta sitten, v. 2010, kuten esim. Kaktu tai Tiia S. Se miksi minulla ei ole 3000 lukijaa on aika itsestään selvää. 😉 Vastaus miksi bloggaan, löytyy ensimmäisestä postauksestani. Loppuun vielä kuvia, jotka taatusti kiinnostavat eli puhelimeni ja kynteni! ;D Huumoria hei, älkää ottako v*ttuiluna… Jatketaan taas jollain järkevällä!

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

4 thoughts on “Bloggaamisen ABC.

  1. Tuntuu jotenkin, että oma blogini vastaa kaikkia "älä tee näin"-kohtia.. No on erilaisia ihmisiä ja blogeja.

  2. Samaa mieltä joka kohdassa. Varsinkaan sitä en ymmärrä, että perustetaan blogi, lopetetaan se ja perustetaan uusi, lopetetaan sekin jonkin ajan kuluttua ja kierre jatkuu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *