Kuolaimet, osa 3.

Kuolaimet, osa 3.

”Kuolaimet jaetaan kolmeen perusryhmään niiden vaikutuksen sekä muodon perusteella. Ryhmät ovat nivelet, kanget ja pelham-kuolaimet. Joskus erikseen saatetaan vielä mainita omana ryhmänään gägikuolaimet. Kaikkiin edellä mainittuihin ryhmiin kuuluu ns. erikoiskuolaimia. Moni erikoinen kuolain on kielletty kilpailuissa, tarkemmat tiedot varustesäännöistä löytyvät esim. ratsastus.fi (SRL) -sivustolta!”

Viimeisessä, eli kolmososassa käydään läpi pari erikoiskuolainta sekä kanget. Ensiksi siis kanget… Kankikuolaimessa on suukappale yksi- tai moniosainen. Se voi olla suora tai esimerkiksi keskeltä muotoiltu kaarevammaksi. Keskiosan ohentaminen ja taivuttaminen ylöspäin muodostaa kielelle tilan (portin). Kankikuolaimen molemmissa päissä on varret, joihin yläosaan kiinnitetään poskihihna ja alas ohja. Kankikuolaimen kanssa käytetään leukaketjua tai -remmiä. Ravikärrylähdöissä kankivaikutteisten kuolainten käyttö on kielletty, toisin kuin montéssa. Koulu- ja lännenratsastuksessa kankikuolainten käyttö on tietyissä luokissa jopa pakollista.

Kanget kouluratsastuksessa

Kanki vaikuttaa lähinnä niskaan, leukaan ja kieleen. Sitä käytetään yhdessä nivelkuolaimen eli ns. bridong -kuolaimen kanssa. Ne muodostavat yhdessä kaksoiskuolaimen, jolloin kouluratsastussäännöissä puhutaan kankisuitsituksesta. Hevosta ratsastetaan siis kahdella ohjalla, jolloin ratsastaja pystyy säätelemään kangen asentoa ja vaikutusta. Ideana on saada hevonen kulkemaan kootussa koulumuodossa. Säännöissä kangen alavarsi saa olla max. 10 cm pitkä ja bridongin renkaan halkaisija max. 8 cm. Nivel- eli bridongkuolaimen on tutkimuksissa selvitty kääntyvän liikaa kohtisuoraan hevosen kitalakea. Tästä syystä kankisuitsituksessa suositellaan käytettäväksi esim. kolmipalaa tavallisen yksinivelisen sijasta. Lännenratsastuksessa käytettävät kankikuolaimet poikkeavat rakenteeltaan jonkin verran eurooppalaistyyppisistä kankikuolaimista, eikä niiden kanssa käytetä bridong -kuolainta.

Suora lainaus SRL:n kouluratsastuksen kilpailusäännöistä:

”Kankiketjussa saa käyttää kumista tai nahkaista yksiosaista suojusta. Kanki- ja nivelsuitsituksen kanssa käytetään normaaleja niihin kuuluvia ohjia.

Vaativ aB ja sitä vaikeammat luokat ratsastetaan aina kankikuolaimella, ellei ohjelmassa tai kutsussa toisin määrätä. Nuorilla hevosilla voidaan käyttää aina nivelkuolainta. Helpossa B:ssä tai sitä alemmassa luokassa käytetään aina nivelkuolainta. Avoimet helppo A-luokat ratsastetaan joko nivel- tai kankikuolaimella, ellei ohjelmassa tai kutsussa toisin määrätä. Junioreille ja poneille avoimet helppo A-luokat ratsastetaan aina nivelkuolaimilla. Avoimiin luokkiin osallistuva poni noudattaa ko. luokan sääntöjä. Jos poniratsukko osallistuu avoimeen helppo A-tasoiseen luokkaan tai sitä vaativampaan luokkaan, se käyttää aina nivelkuolainta.”

Gägi

Tämä kuolain on toiselta nimeltään myös gag, mutta rahvaan piirissä se kulkee nimellä ”norsujarru”. Nimi perustuu kyseisen kuolaimen vahvuuteen. Sillä on päätä nostava vaikutus, koska se nousee ohjasotteesta ylös kitalakea vasten. Suukappale on yksinivelinen, mutta jujuna kuolaimessa on kuolainrenkaan ylä- ja alareunassa olevat reiät, joiden läpi kulkee ohut hihna. Hihnan toisessa päässä on poskihihna ja toisessa ohja. Ohjaa käytettäessä kuolain nousee hihnan lyhentyessä ylöspäin. Kuolain ei ole tarkoitettu aivan aloitteleville ratsastajille, vaan sitä tulee osata käyttää oikein.

Kierrenivel

Kierrenivel vaikuttaa lähinnä suupieliin, kieleen ja ikeniin. Lisäksi kiinteistä renkaista aiheutuu vielä pieni vipuvaikutus. Kuolain on voimakas vaikutukseltaan, joten se sopii hyvin vahvoille hevosille. Kierreosan vuoksi, hevonen ei myöksään voi purra siihen kiinni.

Hackamore

Hackamore ei varsinaisesti ole kuolain, sillä siinä ei hevosen suuhun tule mitään osaa. Hevonen hallitaan turvan yli menevällä nahkaosalla sekä vipuvarsilla. Varsia on eri pituisia. Hackamore sopii hevosille, jotka eivät esim. hammasongelmien takia pysty käyttämään tavallisia kuolaimia. Tätä käyttävän ratsastajan tulisi olla istunnaltaan, tasapainoltaan ja ennen kaikkea kädeltään hyvä. Liian raju hackamoren käyttö voi aiheuttaa hevoselle pysyviä vammoja (urbaanina legendana mm. nenäluun murtuminen) sekä vaikeuttaa pidätteiden antamista. Hackamoren tulee olla myös sopivalla kohdalla, jottei se vaikeuta hevosen hengittämistä. Jälleen kerran – tämä sopii vain osaaville ratsastajille.

Näiden kolmen osan aikana on käyty läpi yleisimpiä kuolaimia ja niiden käyttötarkoituksia. Minun ottamiani kuvia saa käyttää halutessaan muualla. Tutustukaa mahdottoman hyvään kuolainsivustoon, jossa laaja valikoima erilaisia kuolaimia kuvineen eli Hevosfaktan kuolaimiin! Tekstissä käytetyt lähteet ovat Jenni Hakosalon lehtijuttu (ProHevonen 2/2009) sekä edellä mainitut Hevosfaktan sivut.

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

7 thoughts on “Kuolaimet, osa 3.

  1. Koska jostain syystä en saa mitään selkoa (tai vaan tajua..) noita srl:n sääntöjä, viittisitkö vähän auttaa 😀

    Junioriratsastaja ja ensi kesänä haaveena kouluradat. Pitääkö junnuillakin olla HeA-> kanget (paitsi vain junioreille avoimissa luokissa mennään nivelillä?). Kiitos jo etukäteen ! (:

    1. Jos nyt tulkitsin sääntöjä oikein, niin juniorit ratsastavat HeA -kisaradat aina nivelillä, vasta VaB eteenpäin kanget myös junnuilla pakolliset tai kisakutsun mukaan!

  2. Kiitos tästä koko kuolain -juttusarjasta ! Mielenkiintoista asiaa ja hienosti kirjoitettua tekstiä 🙂 Viisi tähteä sai jokainen osa.

    1. Oleppa hyvä, kiitos palautteesta! Mistähän seuraavaksi sarja, apuohjat?

Comments are closed.