Taivutusharjoituksia.

Taivutusharjoituksia.

Valmennusvinkki / tuntisuunnitelma.

Minulta pyydetään säännöllisesti näitä ns. tuntisuunnitelmia, joten ajattelin taas päästää ilmoille viime viikon aiheemme. Teimme eritasoisten ratsukoiden kanssa taivuttelua keskiympyrällä. Pikkujunnujen kanssa ihan vain asettelua, osaavammat tekivät lievää taivutusta ja kokeneet avotaivutusta. Tässä käydään nyt läpi kokeneiden tunti.

Ratsastajia pyydettiin ensin etsimään uralla hyvä, tahdikas käynti ja haettiin istunta sekä avut kohdalleen. En aio siitä nyt sen enempää valistaa, lukekaa sen sijaan vaikkapa artikkeleita. Sitten tehtiin muutama ”koevoltti” omavalintaisiin kohtiin, jossa heräteltiin sisäpohjetta sekä ulkoapuja. Ajatus taas hevosen ratsastamisesta ”tyhjälle” sisäohjalle, eli sisäpohkeelta kohti ulkoapuja. Sen jälkeen muodostettiin iso keskiympyrä S-R-S.

Keskiympyrällä ensin asetettiin ja sitten jatkettiin asetuksesta taivutus. BTW! Osaatko kertoa mitä eroa on asetuksella ja taivutuksella? Sierainta sisälle > niska, lievä taivutus kaulaan ja kylkeen. Kaula ei saa olla kierossa! Taivutus tapahtuu rungossa, ei kaulassa. Ulko-pohje käänsi hevosta, ulko-ohja tuki, sisäpohje taivutti ja sisäohjasta pieni, pehmeä asetus > myötäys. R ja S kirjaimiin ratsastettiin pienet voltit, n. 10 metriä halkaisijaltaan. Taivutus ei saanut muuttua, verraten ympyrän puolikkaita volttiin. Kaarella ei ratsasteta suoraan ja voltilla ei saa ylitaivuttaa. Voltilla löytyvä sujuva taivutus on riittävä ympyrällekin. Kun taivutus oli ok, siirryimme taivutuksesta avotaivutukseen. Seurattava polku siis asetus > taivutus > avotaivutus. Avotaivutus tehtiin voltin jälkeen ympyrän puolikkaalle ja taas avotaivutukselta voltti jne.

Oppilaiden tehtävä…

…ja oma versioni.

Avotaivutus on tässä tapauksessa varmaan paras esittää lainausmerkeissä ”avotaivutus”, sillä haimme ympyrän uralta vain toista tai molempia etujalkoja sisälle. Idea siis kolmella uralla kulkemisesta, muttei niin tiukalla otteella. Takaosa ei saanut lähteä kääntymään ulos eikä hevosen annettu punkea ulkolapa edellä, jolloin myös kaula olisi vinossa. Moni hevonen (tai toisin sanottuna ratsastaja) tekee ns. automaattisesti niin, että ylitaivuttaa vain kaulaa sisälle ja ajattelee itsekseen, että ”jösses, kun on siisti avo!”. Tämän takia olisi hyvä yksin avoa ratsastaessaan katsoa itseään edestä peilistä, jotta näkee jalkojen uran ja taivutuksen suoruuden – jos niin voi sanoa.

Avotaivutus on helpoin opettaa ja ratsastaa ulkoavuilla. Etuosaa EI VOI ratsastaa pelkällä sisäohjalla vetämällä! Sisäkäsi vain asettaa ja sisäpohje taivuttaa sekä pyytää sivulle. Ulkopohjetta voi pitää taas lähempänä kainaloa, jotta etuosan ratsastaminen helpottuu. Ulko-ohja tekee puolipidätteitä ja tarvittaessa kevyesti johtaa menosuuntaan. Teimme samaa harjoitusta myös kevyessä ravissa (toki harjoitusravikin on sallittua), mutta vain pienellä poikituksella. Taivutustehtävää voi muuttaa miten vain haluaa. Itse ratsastin sitä niin, että tein puoliympyrällä taivutuksen ja jatkoin siitä uraa pitkin avotaivutusta (alempi kuva).

Lopuksi sitten vielä joulukuun kotiläksy! Napatkaapa kaapista – omasta tai kirjaston – Kyran kirja ja lukekaa aiheesta sivut 72-75! ”Jos ratsastaja ei pysty hallitsemaan hevosensa etuosaa, hän ei koskaan pysty hallitsemaan sen takaosaa.”

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

2 thoughts on “Taivutusharjoituksia.

  1. Toi Kyran neuvo on ollut munkin kultainen sääntö kirjan lukemisesta lähtien, eli monta vuotta. Totesin vain, että tänä vuonna olen vasta ymmärtänyt, mitä se tarkoittaa 😀 Mutta avot ja kaikki lapojenhallinta on kyllä hyödyllistä, vaikeaa, mutta hyödyllistä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *