Valmennussarja, osa 1.

Valmennussarja, osa 1.

Vastahakoinen täykkäritamma esteillä.

Aikaisemmin huhuilin blogini valmennussarjaan ratsukoita ja sainkin sopivat kolme paria valittua! Ensimmäisen ratsukon valmennus on jo pidetty, muut seuraavat perässä. Tämän tiimin valitsin, koska he ovat minulle jo entuudestaan tuttuja, yhden tunnin verran.

15-vuotias ratsastaja Manta on käynyt meillä kotona valmennettavana useamman vuoden, mutta yhdessä Kissen kanssa he ovat uudempi tapaus. Kisse on 10-vuotias täysveritamma, jota Manta on vuokrannut kesän lopusta lähtien. Kisse on todella tammamainen ja kertoo kantansa asioihin vahvasti. Lisäksi sillä on selviä puutteita perusratsastuksen suhteen ja hyppääminen on tuottanut pitkään, jopa aina, ongelmia. Meidän valmennustunnillamme aloitimme varovaisen lähestymisen hyppäämiseen…

Alkuverryttelynä taivuttelua ympyrällä, ensin käynnissä ja sitten ravissa. Harjoittelimme sisäohjan käyttöä; kuinka saada hevonen ”tyhjäksi” sisäohjalta ulkoapujen ja sisäpohkeen avulla. Samalla tamman piti ryhdistyä sekä pyöristyä ottamalla ylälinja eli selkä, takajalka, niska käyttöön. Kun se myötäsi taivuttavista avuista, ratsastaja kiitti myötäämällä myös ja taputtamalla. Samaa jatkettiin, kunnes pystyi siirtymään raviin ja pitämään sama rentous siinäkin.

Ravissa lisäsimme ympyrälle puomit, kummallekin puolikkaalle yksi. Ympyrän linja tuli säilyttää ja pystyä ratsastamaan puomit sujuvassa tahdissa puolikkaalta toiselle. Kisse yritti useampaan kertaan ”karata” pohjetta vasten puomilta pois, mutta ratsastaja sai tilanteen hyvin korjattua neuvojen jälkeen. Tähtäys sisäkurviin, sisäpohje ja hieman johtava ulko-ohja sekä tuki. Sama laukassa, mikä tuotti myös alkuun vaikeuksia. Tamma rikkoi raville tai pysähteli. Muutama laukkaympyrä ensin ilman puomeja kevyemmässä istunnassa, sen jälkeen pari onnistunutta toistoa puomeilla ja kiitos tammalle.

Huom. Pidin samantyyppisen verryttelyn myöhemmin muualla, jossa laukkaympyrällä olleilla puomeilla tehtiin askelharjoituksia. Puoli ympyrää lyhyttä laukkaa, puolikas pitkää. Ratsastajalta vaadittiin nopeaa reaktiota sekä hyvää valmistelua puomeille ja itse askeltehtävään! Laittoi hevosetkin pohtimaan ja kuuntelemaan ratsastajiaan!

Meillä oli ”estelinja”, jonka tarkoituksena oli saada sujuvuutta hyppäämiseen ja tottumaan tolppien merkitykseen. Ensimmäisten puomien väli oli 10 metriä, viimeisten kahden 18 metriä. Ratsukko tuli linjaa ensin ravissa, joka oli ensin suht ok. Laukassa tultaessa alkoivat ongelmat, eli pysähtely, potkiminen/pukittelu ja ohi meneminen. Tilanne ratkaistiin antamalla tamman tulla omalla painollaan, ravissa ja myöhemmin jälkimmäisen väli laukassa, ilman suurta paineistusta. Aikaisemmin tammaa mm. erään nimekkään valmentajan toimesta ajettu juoksutusraipalla esteille takaa, mikä ei varmasti auta tai helpota asiaa.

Viimeiset puomit nostettiin ristikoksi. Koska tamma tuntui olevan ”on/off” -hyppääjä, eli kielteli täysin turhasta ja yllättäen, asetin ristikon sivuille puomit ”kiitoradaksi”. Tämä esti ohimenoa ja linja saatiin ratsastettua pari kertaa hyvin. Ravissa ensimmäiset puomit, sitten laukka ja ristikko. Muita puomeja en enää nostanut esteiksi ja ristikkokin sai olla minikokoinen. Kävin itse tamman selässä ratsastamassa linjan pari kertaa ja lopuksi Manta meni sen vielä toiseen suuntaan pelkkinä puomeina.

Huom. Hyppäsimme toisen ryhmän kanssa samaa tehtävää seuraavalla tavalla; pysty 70 cm – 10 m – okseri 80 cm – 21 m – pysty 70 cm. Tämän jälkeen ympyrä ja kaareva tie n. 60 cm rengasesteelle, siitä toinen kaareva tie (28 metriä) n. 70 okserille.

Tarkoituksena olisi jatkaa tämän ratsukon kanssa esteiden pariin totuttelua myöhemminkin, jotta saadaan hyppäämiseen rutiinia. Ratkaisu kieltelyyn ja jumittamiseen Kissen kohdalla on helpot toistot, napakka ratsastus sekä tamman oman hyppytahdin löytäminen. Pakottamalla, liikaa vaatimalla ja raipalla käskyttämällä ei saada tuloksia. Jos Mantan ja Kissen kuulumiset kiinnostavat jatkossa, tsekkaa heidän bloginsa!

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *