Kaveri, johtaja, kasvattaja?
Olemme kaikki erilaisia. Valmentaja joka sopii yhdelle, ei välttämättä sovikaan enää toiselle. Siksi kannattaa itse käydä seuraamassa eri valmentajien tunteja, jotta saa omanlaisensa käsityksen henkilön opetustyylistä. Mutta minkälaisia rooleja valmentajalla on ja mitä vahvuuksia sekä heikkouksia niihin liittyy?
Ystävä / kaveri
PLUSSAA: Tällaisen valmentajan kanssa on helpompi keskustella asioista. Ei tarvitse jännittää turhia tai miettiä uskaltaako jotain asiaa kysyä. Hänelle voi soittaa tilanteessa kuin tilanteessa. Valmennussuhde on hieman henkilökohtaisempaa.
MIINUSTA: Valmentajalla on auktoriteetin puute, eli hänen ohjeitaan ei (välttämättä) oteta todesta. Valmennettavan on vaikeampi ”erota” valmennussuhteesta rikkomatta ystävyyttä.
Vanhempi / aikuinen
PLUSSAA: Hyvään ikään ehtineellä valmentajalla on kokemusta vuosien ajalta ja hänellä on yleensä myös horsemanship -taidot kunnossa. Valmentaminen on kokonaisvaltaisempaa, auktoriteetti on hallussa. Valmennuksissa on selvät sävelet.
MIINUSTA: Nuorempien valmennettavien kanssa voi syntyä kommunikaatio-ongelmia, ei löydy oikeaa ”taajuutta”.
Johtaja, organisaattori
PLUSSAA: Helposti seurattava, turvallinen henkilö. Vahva persoona, joka kertoo miten ja miksi asiat tehdään tietyllä tavalla.
MIINUSTA: Mitä, jos johtajatyyppinen valmentaja onkin väärässä? Myös aikuisratsastajille tämän tyyppinen valmentaja voi olla vaikea. Vaarana myös valmennettavien itsehallinta, hankala itsenäistyä.
(Ammatti)valmentaja, piiskuri
PLUSSAA: Sopii vaativille kilparatsastajille sekä vanhemmille, aikuisille valmennettaville.
VÄLIMAASTOSSA (+/-): Vaatii omanlaisensa valmennettavan, ei sovi pehmeämmille ratsastajille. Piiskuri on äärimmäisen tuloshakuinen.
Opettaja, kasvattaja
PLUSSAA: Osaa antaa perustietojen lisäksi myös muuta infoa. Antaa ja jakaa vastuuta. Toimii ”reilukerhon” vetäjänä, eli haluaa kehittää valmennettavien välistä ryhmähenkeä.
MIINUSTA: Kuinka pitkälle voi mennä? Tuleeko mukaan ylihuolehtiminen?
Millainen on sinusta hyvä valmentaja? Mitä piirteitä voisi sekoittaa, jotta saisi hyvän valmentajan?
Mun mielestä sellainen missä olisi vanhempi/aikuinen jossa mukana jonkin verran (ammatti)valmentajaa/piiskuria, ystävää/kaveria ja johtajaa/organisaattoria. 🙂
Voi olla että noikin on ristiriidoissa toistensa kanssa. 😀
Itse tykkään oikeestaan kaikista yllämainituista valmentajatyypeistä, mutta sellanen ammattivalmentaja-piiskuri on mun listalla sijalla 1. 😀
Toki, jos löytää valmentajan jossa on kaikkea hieman niin hyvä! Itse tunnen olevani rooliutunut ystävä/kaveri -linjalle, sillä erolla että auktoriteettiä löytyy tarvittaessa paljonkin.
Mä tykkään itse enemmän vaativista valmentajista ja opettajista koska itsekin haluan tulosta ja menestyä. Tällä hetkellä käyn (toistaiseksi) kaksi kertaa viikossa tunnilla ratsastuskoululla jossa on eri opettajat ja minua suuresti ärsyttää kun molemmat opettavat ihan eri tavalla, koska mun pitää aina "muuntautua" toiselle tunnille aina erilaiseksi ettei koko ajan tulo
e valituksia että etkö osaa vai etkö ymmärrä. Hyvä esimerkki on se että toinen opettaa esteistuntaa ja radalla ratsastaessa ollaan esteistunnassa ja toisella tunnilla pitää istua penkissä eikä perse saa nousta yhtään. :/ Vähän hankalaa mutta onneksi saan nyt vuokrahevosen viimein ja voin keskittyä paremmin kun on vain yksi opettaja. 🙂
Ärsyttää oikeasti kun tällä kyseisellä ratsastuskoululla on ainakin 4 opettajaa ja kaikki opettavat ihan eri asioita omalla tavallaan. Toisaalta se on hyvä mutta jos aikoo käydä monta tuntia viikossa niin sitten se on aika hankalaa.
Anteeksi pitkä viesti joka ei tähän postaukseen oikeastaan liity mutta halusin tämän toisellekkin valmentalle kertoa ja jos saisin kuulla mitä olet mieltä? (:
Se riippuu vähän 😀 Denisellä jonka kaa oli tosi hankala alku ja muutenkin pöhköilypäiviä, valmentajan kanssa täytyy ehdottomasti olla mukana se kommunikointiyhteys.
Jos on ikäero mulla ja valmentajalla esim. 50 vuotta tai muuten vaan valmentaja on liian "pelottava" (:D), en uskalla sanoa tai kysyä tarpeeksi ja sitten jää jotkut asiat pimentoon. 😀
Sopiva sekotus kaikkea, sä oot just täydellinen! 😉
Karkki, oma mielipiteeni on se, että on hyvä käydä eri valmentajien/opettajien tunneilla. Se ei ole hyvä, jos joutuu mainitsemallasi tavalla ns. muuntautumaan aina olen mukaan. Jos mahdollista, käy vain niillä tunneilla joiden opetustyyli sopii sinulle ja on ideologiasi mukaista. Toinen vaihtoehto on "kilpailuttaa" opet, eli kysyä MIKSI tehdään näin ja kertoa miten toinen opettaa saman asian. Kurja, jos esim. ratsastuskoulussa ei opettajien opetustavat mene yhteen. Se haittaa oppilaiden kehittymistä.
Manta, noh noh… 😉 Ei tuu lisäpisteitä!
höh mäku luulin :((
Itse arvostan valmentajaa jolla on auktoriteettiä ilman orjapiiskuriasennetta. Enkä edes koe olevani pehmeä ratsastaja, vaan viimeisen päälle vittumainen luupää joka kyseenalaistaa kaiken 😀