Motiivi ja motivaatio.

Motiivi ja motivaatio.

Maailmankaikkeuden kysytyin kysymys; miksi?

Jos pieniltä ponitytöiltä kysyy miksi he harrastavat ratsastusta, on vastaus yleensä ”koska hepat ovat ihania”. Mutta eihän se ole mikään perustelu – vai onko? Aion nyt hieman päästellä aivopieruja ja miettiä meidän syitämme sekä seurauksia harrastaa ja toteuttaa elinkeinoa hevosten parissa. Olen muutaman päivän tätä asiaa pohtinut, joten voisi olla hyvä laittaa ne ihan näin julkisestikin ylös muistiin.

Motiivit

Motiivi tarkoittaa syytä tehdä jotakin. Mikä motiivi on harrastaa ratsastusta, kilpailla tai valmentautua? Toisilla ratsastajilla ratsastus on vain yksi harrastus muiden joukossa, eli ei ole suurempaa syytä tai mielenkiintoa kehittyä ja edistyä siinä. Se on tällaisen paatuneen heppatädin mielestä sama, kuin soittaisit nokkahuilulla kymmenen vuotta samaa biisiä tai opettelisit tanssitunnilla vain kaksi liikettä per lukukausi. Joidenkin mielestä se on tietysti tapa harrastaa ja he ovat siihen tyytyväisiä. Nämä ratsastajat ovat onnellisia siellä tehdasmaisessa isossa ratsastuskoulussa, jossa ei tarvitse välttämättä ajatella sen suurempaa, kuin nousta hevosen selkään, ratsastaa ja lähteä kotiin.

Sitten mahdollisesti jossain vaiheessa ”ratsastusuraa” tulee se ahaa -elämys. Ehkä käynti jonkin toisen opettajan tunnilla tai vierailu kaverin ponin selässä. Tuleekin se tunne, että ei tämä olekaan tässä. Haluaakin oppia enemmän. Miksi ihminen sitten haluaa oppia uutta? Olen kuullut useasti kommentin syystä harrastaa ratsastusta, että tässä lajissa voi aina oppia uutta ja lisää. Koskaan ei siis ole täysin valmis ratsastaja. Se saattaakin olla se suurin motiivi. Ihmisellä on halu kehittää itseään ja kokeilla mihin asti pystyy menemään. Tässä kohtaa mukaan tulevat vuokrahevoset, valmennustunnit ja mahdollisesti myöhemmin oma hevonen.

Tästä pääsemmekin sujuvasti aasinsiltaa minun motiiveihini. Minun kohdallani harrastus on muuttunut työksi. Jaksan viikosta toiseen neuvoa samoja asioita samoille ratsastajille sekä ratsastaa hevosia ja siivota tallia. Olisiko helpompaa istua toimistossa, kun vettä sataa kaatamalla? Mikä on minun motiivini? Ensinnäkin; en osaa tehdä muuta. Tunnen olevani tässä hyvä. Säälittävää? Osittain kyllä. Olen hankkinut tähän lajiin koulutukset ja hankin edelleen uusia. Toiseksikin; ei tätä jaksaisi tehdä, jollei näkisi kuinka ratsastajat ja hevoset kehittyvät viikottain – kerta toisensa jälkeen. Sen ei tarvitse olla kuin pieni asia ja olemme molemmat oppilaan kanssa yhteisymmärryksessä. Se palkitsee ja antaa palautteen minulle, että osaan työni.

Valitettavan usein törmää siihen, että hevosammatti on mennyt rahastuksen puolelle. Vaaditaan enemmän rahaa, kuin puitteet tai oma osaaminen tarjoaa. Silloin tulisi äänestää jaloillaan. Totta kai kun kulut nousevat (rehut, bensa, kuivikkeet), nousee hinnatkin, mutta ei silti pitäisi sortua suhteettomuuteen. Meillä hinnat ovat edulliset, sillä emme tee tätä pelkästään rahasta ja saan itse valita asiakkaani. Siitä olen onnellinen, todellakaan kaikki eivät siihen pysty. Ja korostan; en ole syntynyt kultalusikka poikittain pyllyssä, kaikki on työllä hankittua. Enkä todellakaan ole rikas. Miksi ajaisin muuten v. -96 vanhalla Opel Vectralla. 😀

Hyvä paikka harrastaa?

Eräällä kisareissulla ruokatauolla herätti keskusteltua tallilaistemme parissa, miksi viitsin kuljettaa tyttöjä kilpailuihin? En hyödy siitä mitään, enkä ota kuin polttoaineiden maksut takaisin. Ratsastajat maksavat itse lähtömaksunsa. Mikä on motiivi? Vastaus; miksi kaikesta pitää tienata? Eikö voi vain olla mukana menossa? Minulle riittää se, että saan meidän pienet ponit hankkimaan kisatuloksia (paha mennä itse) ja tytöille kisakokemusta. Kisareissut ovat aina mukavia, vaikka joutuukin heräämään kukonpierun aikaan! 🙂 Se ehkä tekee meidän tallista niin uniikin ja hyvällä hengellä varustetun. Sanoivat muut mitä tahansa.

Motivaatio

Motivaation voi selittää sillä, että se on syy tehdä jotakin päättämästään syystä pidemmällä aikavälillä. Syy siis kehittyä, oppia ja jaksaa harrastaa. Eräs 6v. ponityttö oli ilmoittanut kotona mikä hänestä tulee isona. Olympiaratsastaja. Että repikääpä siitä. Kyllä se nyt naurattaa, mutta entäs jos tyttö onkin 20 vuoden kuluttua olympiaradalla? 🙂 Hänellä on selvästi jo motivaatiota ja tavoite.

Motivaatiota voi olla monenlaista, kaikilla meillä on eri tavoitteet. Syynä voi olla vain oman taitotason parantaminen, hevosen kehittäminen, ura kilpakentillä tai tähtääminen vaikka hevosalan ammattiin. Jokin erottaa motivoituneet ratsastajat niistä tavallisista harrasteratsastajista. Enkä sano, etteikö voisi olla motivoituneita harrastelijoitakin! Valmennussuhteessa motivaatiota tarvitaan molemmin puolin. Valmentaja täytyy olla motivoitunut opettamaan ratsastajaa ja ratsastajan täytyy olla motivoitunut oppimaan uutta. Mitä järkeä valmentaa henkilöä, joka käy tunneilla pakosta, ei osaa ottaa ohjeita vastaan tai ei halua edes yrittää?

Minulla on aika ajoin motivaatio kohdallaan. Kun vastoinkäymisiä tulee, sitä on välillä vaikea pitää yllä. Pystyn jatkamaan, kun huomaan, että ratsastajat ovat asiasta myös kiinnostuneita ja jaksavat vielä yrittää. Tai kun omat oppilaani pärjäävät kisoissa, se motivoi myös minua itseäni. Pitkään on tuntunut, ettei jaksaisi enää yrittää kilparadoille. Satunnaisia kertoja on tullut startattua jokaisella kaudella, mutta onko enää mahdollisuuksia sinne ”isoon porukkaan”? Vai pitääkö sanonta ”hiljaa hyvää tulee” paikkansa?

Toivon, että nyt uuden hevosen myötä motivaatio vaan jatkaisi nousuaan ja pääsen itsekin vihdoin edistymään. Jos on tilaisuus näyttää (oppilaille) mallia, niin varmasti etsin sen!

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *