Viikko-ohjelma, päivä 7.

Viikko-ohjelma, päivä 7.

Vihdoin viimeinen osa! 😉

Viikko-ohjelma:

Päivä 1: taivuttelua, kouluratsastus

Päivä 2: tarkkaavaisuus; puomit / kavaletit

Päivä 3: vapaa; vaihtoehtoliikunta

Päivä 4: kuuliaisuus; siirtymisiä

Päivä 5: esteet

Päivä 6: oman lajin valmennus, n. 1 1/2 h

Päivä 7: palautteleva harjoitus

Kun hevosella on tehty pidempi tai rankempi treeni, tulee seuraavana päivänä tehdä palautteleva ratsastus. Palauttelevaa ratsastusta voi rinnastaa hieman läpiratsastukseen. Minulta kysyttiin joskus, että mitä mieltä olen – voiko ratsastuksen lopettaa esim. 20 minuutin jälkeen, jos hevonen on hyvä? Tähän mielestäni perustuu myös palautteleva ratsastus. Kun hevonen on hyvä ja toimi halutusti, voi ratsastuksen lopettaa. Vaikka sitten 20-30 minuutin jälkeen.

Kun teen kisojen jälkeen palauttelun, ratsastan jotain todella helppoa. Ensin esimerkiksi taivuttelua käynnissä, voltteja ja vähän avotaivutusta. Sitten rentoa keventelyä hyvässä muodossa ja vaikka siirtymisiä ympyrällä. Jos hyvä, lopetan tähän. Jos tuntuu, että tarvitsee vielä jotain, nostan laukkoja muutaman. Tuskin tarvitsette tähän piirrosta. ;D

Toinen hyvä vaihtoehto on juoksuttaa hevonen vartin verran tai käydä kevyellä maastolenkillä ratsain. Tärkeintä on laittaa vielä lihakset töihin, ei niinkään rasittaa niitä kilpailusuorituksen jälkeen. Jos lihakset jättää paikalleen, voi tulla jumeja ja sitä kautta revähdyksiä. Palauttelupäivän jälkeen voi olla vapaa.

Tässäpä tämä, kertokaapa tykkäsittekö? Teenkö myöhemmin uuden?

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

6 thoughts on “Viikko-ohjelma, päivä 7.

  1. Tätäpä olen mietiskellyt, kun enempi ravipuolen juttuja itse touhunnut, että kun ratsupuolella puhutaan "palauttelusta" tai vaikka mistä tahansa muusta kevyemmästä liikkeestä treenien välillä, minkä takia se on ajallisesti usein niin lyhytkestoista?

    Siis tottakai myös psyyke näyttelee osaa toimivasta kokonaisuudesta eikä tietenkään ole tarkoituksenmukaista jokaisen intensiivisen suorituksen jälkipyykeissä hinkata tuntitolkulla vaan tekee hyvää päästä joskus helpommallakin (niin hevosen kuin ratsastajan), sen lisäksi että on tietysti perusteltuakin lopettaa siihen kun menee hyvin, mutta se fyysinen puoli vaatii oman kokemukseni mukaan hieman pidemmän palauttelun ollakseen oikeasti hyödyllistä, kuin sen mitä näennäisesti riittävään läpiratsastukseen kuluu. Näen asian niin, että vaikka hevonen 20-30 minuutissa olisi jo rento ja hyvä, ei lihaksisto välttämättä ole tuossa ajassa vielä edes lämmennyt kunnolla. Se tarvitaanko siihen sitten varsinaista työskentelyä että saadaan aineenvaihdunta pelaamaan kunnolla ja lihaksisto todella vertymään, se on toinen juttu, mutta varmasti kevyttempoinen lompsottelu vaikka maastossa läpiratsastuksen päälle (periaatteella "liikunta on paras verenkierron kiihdyttäjä") toisi lisätehoa lihaspuolen palautumiseen.
    Vaikka samalla tavoin se ravipuolellakin toisinaan ihmetyttää, kun moni heittää hevosen tarhaan palauttelemaan itse itsensä "koska kävelyttely on ihan turhaa", mutta vähänpä ne siellä lopulta liikkuvat, varsinkin jos rankempi suoritus yhtään jäsenissä kolottaa… Toki se palauttelevan liikunnan tarve on myös hevoskohtaista ja riippuu ihan siitäkin mistä on tarkoitus palautella, toisillehan se voi ollakin että kyse on ollut nimenomaan psyykkisesti raskaasta suorituksesta (esim. nuori hevonen pidemmällä kisa-/valkkureissulla vieraassa paikassa), mutta jos nyt vaikka parikin luokkaa käy hyppäämässä, seisoskellaan trailerissa pidemmän matkaa ja näin, niin kyllä 20 minuuttia liikuntaa seuraavana päivänä tuntuu aika vähältä.

    Saatan toki olla ihan hakoteilläkin, tuli nyt vaan mieleen kun on tästä aiheesta joskus pitänyt ratsastajakavereiden kanssa keskustella, muttei koskaan vaan oikealla hetkellä satu mieleen niin tulin sitten viisastelemaan tänne… Vastalauseita, näkökulmia, ajatuksia? 🙂

  2. Olet ihan oikeassa, enpä tajunnut tuota mainitakaan. Taas täytyy muistaa hevoskohtaisuus! Ikinä ei isolla (laajat lihakset), kovin nuorella tai vanhalla hevosella kannata "vetäistä" 20 min palautteluratsastusta, vaan kärkeen ensin esim. vartin juoksutus. Näin saadaan lihakset lämpimiksi. Jokainen tietty tuntee oman hevosensa ja sen lihaksiston – pitäisi ainakin. Jos tekee aktiivisesti töitä 20 min, voi siihen surutta lisätä päälle alku- ja loppukäyntejä 20 min. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *