Viikko-ohjelma, päivät 5 ja 6.

Viikko-ohjelma, päivät 5 ja 6.

Tiivistetään pari päivää eilisen tiplun takia.

Viikko-ohjelma:

Päivä 1: taivuttelua, kouluratsastus

Päivä 2: tarkkaavaisuus; puomit / kavaletit

Päivä 3: vapaa; vaihtoehtoliikunta

Päivä 4: kuuliaisuus; siirtymisiä

Päivä 5: esteet

Päivä 6: oman lajin valmennus, n. 1 1/2 h

Päivä 7: palautteleva harjoitus

Jokaiselle terveelle harraste- tai kilpahevoselle tekee hyvää hypätä silloin tällöin, vaikka olisikin jonkun muunkin lajin, kuin estepuolen ”edustaja”. Esteet kehittävät hahmottamista sekä tarkkaavaisuutta ja parantavat laiskemmankin hevosen työmotivaatiota. Koska monelle päivän 6 ohjelma, oman lajin valmennus, on esteitä yhdistämme nämä päivät. Ei ole pahasta hypätä kahtena peräkkäisenä päivänä, jos vain on varustettu maltilla ja maalaisjärjellä. Kuitenkaan joka viikko ei niin kannata tehdä, jotta mielenkiinto säilyy. Jos toisena päivänä on estevalmennus, voi toisena päivänä hypätä esim. pieniä jumppasarjoja. Jumppis onkin tänään osana harjoitusta!

Sijoita kentälle M-E diagonaalilla pystyeste ja H-B diagonaalille okseri. Jos käytössäsi on avustaja, laita ensin ristikoksi ja pyydä myöhemmin nostamaan n. 80 cm tasolle. E-H pitkälle sivulle tulee 4-6 esteen jumppasarja, esteiden välinä n. 3,7 metriä (suhteuta taas hevosellesi!).

Ota lämmittelyksi jumppasarjaa ensin yhdellä, sitten joka toisella ja lopuksi kaikilla esteillä. Jätä ”tyhjät” esteet puomeiksi maahan. Hae laukan rytmi kohdalleen ympyröillä ja uralla, ratsasta hieman kevyemmässä istunnassa (nk. kolmipisteistunta). Kun laukka rullaa tarpeeksi napakkana, tule jumppasarja muutamana toistona molemmista suunnista. Lisää myöhemmin perään diagonaaleilla olevat esteet. Kun olet harjoitustilanteessa, tee niin paljon ympyröitä kun tarvitset! Tässä tehtävässä on tärkeämpää laukan kontrolli, rytmi ja lähestymiset kuin näyttävät hypyt ilmavaralla!

Käytän jumppasarjaa yleensä niiden ratsastajien kanssa, joilla on ongelmia myötäyksessä ja esteistunnassa. Teen jumppasarjasta todella matalan, eli n. 30 cm ristikoita. Esteillä ratsastajan tulee viedä käsi liioitellun eteen, ehtiä heti suoristaa itsensä alastulossa ja lähteä uuteen ”hyppyyn”. Tällä korkeudella toistaminen ei rasita hevosta, eikä ratsasta jää radikaalisti suuhun hypyissä enää kiinni. Kun ratsastaja saa itsensä kasaan, voi korkeutta nostaa n. 60 cm ristikoiksi. Sujuvuuden takia jumppasarjan esteiden olisi hyvä olla aina ristikoita. Pidempiin jumppasarjoihin voi listätä sitten maapuomeja, kavaletteja, pystyjä ja oksereita. Lue lisää esim. täältä!

Huomenna palaudutaan estetreeneistä!

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *