Tempo!

Tempo!

”Rytmi on tahdin säännöllisyys, tempo on rytmin nopeus.”

Onko tempo sinusta ratsastettaessa olennaista? Asteikolla 1-10, minkä numeron antaisit? Tempo on olennainen asia, jos haluat hevosesi näyttävän parhaan luontaisen kykynsä. Tässä hieman syvällisempi tietoisku tempon vaikutukseen.

Mitä tempo on?

Moni ihminen sekoittaa tempon ja rytmin toisiinsa. Rytmi on voimakas, säännöllisesti toistuva liike tai ääni, kun taas tempo on jonkun toistuvan tapahtuman nopeus. Joten ratsastuksessa rytmi on hevosen askelluksen säännöllisyyden tahti. Alla olevat pistelinjat 1, 2 ja 3 ovat rytmissä, kun taas 4 ei ole. Kuitenkin, vaikka linjat 1,2 ja 3 ovat rytmissä ne ovat eri tempoisia (välilyönnit).

1. . . . . . . . . . . . . . . .

2. ………………………..

3. . . . . . . . .

4. .. . . . .. . . … . .

Miksi tempo on niin tärkeää?

Kun armeijat marssivat sotaan jalkaisin oli normaali tempo 110 askelta minuutissa. Tämä johtui siitä, että tempo ei ollut liian hidas, muttei liian nopeakaan. Sotilaat eivät ehtineet väsyä ennen taistelupaikalle saapumista. Samalla lailla hevosenkaan lihaksilla ei ole tarpeeksi aikaa rentoutua ja vapautua täydellisesti, jokaisen lihaksen supistumisen välillä. Kun hevonen ratsastetaan temposta yli, sen lihakset pysyvät jatkuvassa semi-supistuksessa. Hevonen on silloin mekaanisessa jännityksessä.

Ongelmia, joita syntyy kun hevonen ratsastetaan väärässä tempossa ovat mm. hevosen muuttuminen etupainoiseksi, takajalat eivät polje alle, pää on ylhäällä, selkä jäykkänä ja hevonen jännittyy.

Mekaaninen jännitys yleensä aiheuttaa henkistä jännitystä mikä usein aiheuttaa myös psyykkistä jännittyneisyyttä. Jännitys vaikuttaa miltei jokaiseen terveydentilaan. Lihasten rentoutuminen ja supistuminen avustaa verenkiertoa, joten sydämen ei tarvitse tehdä ylitöitä. Sydämen on vaikeaa pumpata verta pitkin ahtaita verisuonia. Krooninen lihasjännitys myös vaikuttaa kykyyn tuntea, joka on tapamme kommunikoida hevosemme kanssa. Kun päivittäinen liikkuminen on tehotonta, kehosta tulee jäykkä, nivelten liikkuvuus vähenee ja tasapaino heikentyy.

Joten, minkä numeron annat tempon oleellisuudelle?

Suomennettu englannin kielisestä tekstistä, lähde: Horse & Rider -lehti, 8/2012, ”Tempo talk” by Carol Brett.

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *