Viikko-ohjelma, päivä 2.

Viikko-ohjelma, päivä 2.

Treenisuunnitelma osa 2.

Eilen aloitettiin viikko-ohjelma taivuttelulla, nyt jatketaan puomien kanssa!

Viikko-ohjelma:

Päivä 1: taivuttelua, kouluratsastus

Päivä 2: tarkkaavaisuus; puomit / kavaletit

Päivä 3: vapaa; vaihtoehtoliikunta

Päivä 4: kuuliaisuus; siirtymisiä

Päivä 5: esteet

Päivä 6: oman lajin valmennus, n. 1 1/2 h

Päivä 7: palautteleva harjoitus

Puomit ja kavaletit ovat erinomaista jumppaa hevosen mielelle sekä lihaksistolle. Se myös kehittää tarkkaavaisuutta, etenkin ratsastajan omaa. Puomeja voi ratsastaa vaikka joka päivä, sillä se ei rasita hevosta kuten hyppääminen. Toki henkinen mielenkiinto täytyy säilyttää, siksi suosittelenkin puomitreenausta vain pari kertaa viikossa. Jos ei omista hienoja ”sokeripaloja” eli kavaletin kannattimia, voi helposti hyödyntää autonrenkaita. Ne ovat sopivan korkeita vaakatasossa ja puolittain maahan asennettu puomi pysyy hyvin paikallaan!

Ikuinen ongelma tuntuu olevan puomien välit. Mikä on sopiva väli sille omalle hevoselle? Käytän raakoja ”noin-mittoja”, joita sitten suhteutan kyseisen hevosen askeleleille. Ei voi vaatia, että jokainen hevonen mahtuu kirkossa kuulutettuihin väleihin. Jos teetän pitkän ravin puomeja, käytän isoilla hevosilla 3 metriä ja pienemmillä poneilla 1,50-1,70 m, shettiksillä jopa 50-75 cm. Siitä on hyvä siirtää sitten puomeja sopivalle etäisyydelle. Kannattaa tutustua erilaisiin este- ja puomitehtäviin, jossa tarkempia mittoja, jos ei uskalla lähteä kokeilemaan! Älä turhaa kuitenkaan ota senteistä paineita! 😉

Kolme tärkeää asiaa puomeja ratsastettaessa; 1) katse, 2) puolipidäte ja 3) pohje. Pidempää puomiriviä mentäessä katse aina viimeisestä yli ja siitä vielä eteenpäin. Jos jää tuijottamaan alas ensimmäistä puomia on aika varmaa, että hevonenkin katsoo sinne ihmetellen!

Tehtävässä tullaan aluksi kevyessä ravissa kahta puomia, väli n. 14 metriä (suhteuta kenttään ja hevosen kokoon). Ensimmäiset kerrat ravataan puomit vain yli, keskeltä keskelle. Kun puomit sujuu, tehtään muutaman kerran pysähdys puomien puoliväliin. Halutaan siis, että hevonen vastaa ja tekee siistin pysähdyksen istunnan avulla! Valmistele kunnolla, älä jarruta pelkällä kädellä! Pysähdyksen jälkeen jatketaan ravissa toisen puomin yli. Ratsasta molemmat suunnat.

Kun hevonen alkaa toimia pysähdyksissä, korvataan se reippaalla puolipidätteellä ja lähdetään ratsastamaan voltti suoralta linjalta sisälle päin. Puolen välin kohdalla sisemmällä kentällä on kavaletti, n. 30 cm verran irti maasta toisesta päästä. Voltti kavaletin yli, suoristus linjalle ja toisen puomn yli (ks. piirrustus). Muista tulla taas molemmissa kierroksissa! Eli kerrataan; ensimmäisen puomin yli suoraan, puolipidäte ja voltti suunnasta riippuen sisään oikealle/vasemmalle. Kavaletin yli ja suoristus toiselle puomille. Tehtävän voi tulla myös laukassa, jos laukka on tarpeeksi hallittua ja väli saatu sopivaksi. Kaikki puomit voi lisäksi nostaa kavalettitasolle.

Hop treenaamaan, huomenna vapaapäivä ja tietoa vaihtoehtoisesta liikuttamisesta!

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

One thought on “Viikko-ohjelma, päivä 2.

  1. Eilen menin aika samanlaista puomitreeniä ennen esteitä. Pitää kyllä puomeja ratsastella useammin yksikseenkin. Aiemmin en ole oikein uskaltanut laittaa puomeja peräkkäin, kun väleistä en niin tiedä, mutta valmennuksessa mentiin kahta eri puomien väliä ja hyvin Tahvo ne pääsi, joten tuskin se tosiaan senteistä on kiinni. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *