Viikko-ohjelma, päivä 1.

Viikko-ohjelma, päivä 1.

Treenisuunnitelma viikon ajaksi.

Minulta pyydettiin postauksena treenisuunnitelmaa, tuntiaiheiden tyylillä. Niinpä nyt teen teille viikon ajaksi sellaisen postaus kerrallaan. Sitä voi noudattaa oman/vuokrahevosen kanssa tai teetättää vaikka autettavalla ratsukolla. Tämä on oma käsitykseni hyvästä treenisuunnitelmasta ja sen täytyy olla muunnettavissa ratsukon taitotason mukaan.

Viikko-ohjelma:

Päivä 1: taivuttelua, kouluratsastus

Päivä 2: tarkkaavaisuus; puomit / kavaletit

Päivä 3: vapaa; vaihtoehtoliikunta

Päivä 4: kuuliaisuus; siirtymisiä

Päivä 5: esteet

Päivä 6: oman lajin valmennus, n. 1 1/2 h

Päivä 7: palautteleva harjoitus

Jotta hevonen olisi mahdollsimman letkeä ja rento ratsastaa, se tulisi saada taipumaan rehellisesti. Kun kysyn oppilailta mistä hevonen asettuu ja taipuu, on vastaukset hyvin erilaisia. Yleisin vastaus on ”kaulasta”. Hevonen siis asettuu niskasta korvien takaa ja taipuu hieman kaulasta sekä keskeltä, kyljistä. Jos hevosta taivuttaa pelkästään kaulaa katsomalla, saadaan yleensä virheellinen taivutus, jolloin hevonen kulkee lapa edellä ja usein takaosa vinossa.

Viikko-ohjelmamme alkaa jumpalla eli taivuttavalla harjoituksella. Aloita ratsastaminen sillä, että otat jalustimet pois ristiin kaulalle. Tehostetaan vähän enemmän istunnan ja pohjeapujen käyttöä. Tehtävä tehdään pitkillä sivuilla. Kulman jälkeen suorista hetkeksi ja lähde sitten tekemään serpentiiniuraa koko pitkän sivun uran ajan. Ensin asetus sisälle, ulko-ohja tukee ja ulkopohje pyytää hevosen uralta pois vain askeleen tai parin verran. Kuvittele, että lähdet ratsastamaan volttia. Sitten vaihtuu sisäohja tukevaksi, puolipidäte ja asetus ulospäin. Palautat sisemällä pohkeella hevosen uralle, kuin tekisit nyt voltin aidan läpi ulos. Sitten taas taivutus sisälle päin. Molempiin suuntiin ”sisäpohje” tukee, eli taivutat pohkeen ympärille. Vastakkainen käsi ja jalka tekee töitä taivutuksen kanssa, sillä aikaa toiset tukevat.

Uralle alkaa muodostua kiemuraura. Pidä huoli, ettet tee liian isoja kiemuroita! Silloin et ehdi tehdä montaa taivutusta! Ideana on reaktionopeus, eli hyvin valmistellut taivutukset molempiin suuntiin. Vahdi lapoja! Hevonen ei myöskään saa lähteä tekemään väistöjä/sulkua, vaan sen on rehellisesti taivuttava keskeltä. Jos ratsastat maneesissa/kentällä, jossa peilit ovat päädyssä, pystyt hyvin tarkkailemaan yksinkin taipumista! Ennen kulmaa pieni suoritus ja kulma jälkeen lyhyt sivu tee perusteellinen suoristus. Katso eteenpäin korvien välistä ja ajattele hevonen molempien ohjien ja pohkeiden väliin!

Mielikuvista on apua; kuvittele kiinalainen lohikäärmelelu, jossa lohikäärmeen pää on kepin nokassa. Kun keppiä liikuttaa, häntä seuraa perässä. Samalla lailla hevosen kanssa. Ohjat asettavat päätä ja pohkeet taivuttavat loppuosaa. Tee sama harjoitus ravissa, mutta säilytä hyvä tahti! Jos vauhti lähtee kasvamaan, et saa tehtävästä samaa hyötyä kuin hitaamassa tahdissa! Tee paljon puolipidätteitä ja hieman isompia kaaria sekä vähemmän. Muuten samat säännöt pätevät. Älä keskity vain pään kääntelemiseen vaan ratsasta POHKEILLA loppuhevosta sekä käännä ULKOPOHKEELLA!

Vielä ratsastajan kehonhallinnasta sen verran, että kädet eivät saa liikkua puolelta toiselle. Asetus tapahtuu pienellä liikkeelle ja mieluummin taivutuksen suuntaan. Lisäksi takapuoli ei saa ”liirata” satulassa, eli heittelehtiä kuin lasketellessa! Asia on helpompi huomata kun menee ilman jalustimia, painon on pysyttävä keskellä. Lue lisää taivuttamisesta täältä!

Huomenna treenataan tarkkaavaisuutta!

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

One thought on “Viikko-ohjelma, päivä 1.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *