Monipuoliset avut.

Monipuoliset avut.

Aihe tunnille tai omaksi iloksi.

Montako erilaista ratsastusapua osaat luetella?

Ratsastettaessa toivomme, että hevonen on pehmeä edestä, aktiivinen takaa ja vastaa nopeasti pieniin pohje- ja ohjasapuihin. Jotta avut toimivat, hevonen täytyy joka kerta ratsastaa yhtä johdonmukaisesti tai pyytää välillä osaavampi ratsastaja läpiratsastamaan hevonen. Kun itse ratsastan uusia, vanhempia hevosia, teen niille aina ensiksi ”aputestin” eli kokeilen miten se reagoi eteenpäin vieviin, kääntäviin, taivuttaviin, väistättäviin jne. apuihin. Siten tietää mistä lähteä ko. hevosen kanssa liikkeelle, ideana saada ratsu rennoksi, notkeaksi ja liikkumaan omalla moottorilla. Tässä teille nyt pieni harjoitus, joka tuli taas mieleeni pari päivää sitten. Tätä teetän omilla ratsastajillani. Se on kompakti paketti, joka oikein tehtynä ja ajatuksen kanssa kehittää omaa toimintaa satulassa!

Tehtävän voi tehdä ensin käynnissä, niin saa tuntumaa harjoituksen laatuun. Aloitetaan volttien tekeminen, esim. molemmille pitkille sivuille S ja R kirjaimeen. Voltti on n. 10 metriä eli se käy pituushalkaisijan linjalla. Ensin käynnin täytyy olla napakka, eli haetaan juuri sille hevoselle sopiva tahti; aina pitkä, mutta rauhallinen tai reipas askellus. Hevonen ei kuitenkaan saa kiirehtiä, ratsastajan pitää olla aina mukana. Voltille tullessa tehdään puolipidäte, sitten asetus sisälle ja ulkopohje lähtee kääntämään. Hyvä ulko-ohjan tuki säätelee käyntiä siten, että hevonen odottaa ja ratsastaja ehtii rauhassa taivuttaa koko voltin ajan takaisin uralle. Mielikuvana voi käyttää sitä, että sisäpohje ”työntää” hevosta kohti ulkoapuja.

Kun voltit tuntuu hyviltä, siirrytään eteenpäin ratsastavasta, kääntävästä ja taivuttavasta avusta väistättävään. Nyt kun päästään voltilla puoleen väliin tai hieman loppupuolelle, tehdään taas hidastava puolipidäte. Hevosen täytyy jälleen odottaa uusia ohjeita. Ulko-ohja tukee ja sisäpohje lähtee hieman kääntämään hevosta kohti uraa. Haetaan siis pieni poikitus, jolloin takaosa kääntyy ja suoristuu. Tästä jatketaan muutaman askeleen väistö uralle.

Voltti ja väistättävä voltti.

Eli kertaus; voltin puolen välin jälkeen lievä poikitus sisäpohkeelta ulkoavuille ja pyydetään hevosta väistämään muutama askel uralle. Tarkkaille kaulaa ja ulkolapaa! Kaula ei saa mennä vinoon eikä hevonen saa kulkea lapa edellä. Takaosakaan ei saa kääntyä liikaa ulos! Tehtävässä ei haeta runsasta poikitusta, vaan vähäistä ristiaskelta niin kuin suurentaisit ympyrän uralle. Varsinkaan ravissa ei pysty tekemään tässä harjoituksessa juurikaan mitään ”kür-väistöjä” eikä ole tarvettakaan.

Tee harjoitus tasapuolisesti molempiin suuntiin ja ravissa tulee ensin löytää sopiva tahti, josta on hyvä lähteä ratsastamaan voltteja ja väistättämistä. Ravissa tahti on tärkeä, ettei se veny ja pauku sen mukaan missä päin kenttää mennään. Säilytä hyvä rytmi työnteossa! Jos haluaa lisää vaikeusastetta, voi ravivoltin jälkeen nostaa laukan ja laukata päätyyn ympyrän, siirtää takaisin raviin ja tehdä uusi voltti väistätyksen kanssa. Hauska harjoitus, joka oikeasti teettää oikeita asioita ratsastajan apujen käytössä ja saa hevosen hereille!

Taika ja liioiteltu ristiaskel.

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

3 thoughts on “Monipuoliset avut.

  1. kiitos, tätä pitää harjoitella! Juuri yksinkertaisia mutta kuitenkin monipuolisesti kehittäviä tehtäviä olen kaipaillut =)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *