Miksi ratsastus on urheilua?

Miksi ratsastus on urheilua?

VAROITUS! Sisältää ns. huumoria! Heti kärkeen pahoittelut, jos tämän intron teksti ei ihan täsmää faktojen kanssa. Juttu menee siis kuitenkin jotenkin niin, että Kärkölän kunnanhallituksen sedät olivat sitä mieltä, ettei ratsastus tarvitse liikuntatukirahaa, koska se ei ole urheilua. Hevosen selässä vain istutaan ja sillä selvä. Miksi asia ei olekaan niin; tässä sedille selvitys, jos sattuvat lukemaan!

1. Alkulämmittelyt

Visioi tällainen mukava keväinen kostea ja sateinen keli. Rämmit ensin kumpparit jalassa nilkkoja myöten juoksuhiekkatyylisessä mutavellissä jääden vähän väliä kiinni liejuun. Tahdon voimalla tarvot kuitenkin eteenpäin huomaten, että hevonen on tajunnut joutuvansa töihin ja etenee karkuun samaa tahtia. Noin vartin alkujumpan jälkeen hevonen saadaan kiinni ja jalat huutaa hoosiannaa. Treenattava kohde: reidet. Identtinen treenaustapa: stepperi.

2. Venyttely ja hengitysharjoitus

Hevonen on tallissa ja aika siistiä se ratsastusta varten. Lämmin ilma, eli tallinpitäjä ei ole tänään loimittanut hevosia ja ruuna näyttää siltä, että on maannut viikon kuin possu kuralätäkössä ja sen jälkeen kuivatellut itselleen siitä panssarin. Lisämausteena vielä tarpeeksi paksu talvikarva. Aloita harjaus kumi- ja/tai piikkusualla sekä kunnon juuriharjalla. Loputon jyystäminen väsyttää käsiä ja jumiuttaa (tai mahdollisesti konttoritädeillä rentouttaa) hartiat. Karva- ja hiekkapöly täyttää keuhkot, yski välillä niin saat laajennettua keuhkotilaa tulevaa koitosta varten. Treenattava kohde: käsivarret ja hartiat. Identtinen treenaustapa: leukojen veto.

3. Ala- ja ylävartalo

Kun ruuna näyttää jo jonkinverran siltä vajaan kymppitonnin hevoselta, jonka viime vuonna ostit, voit siirtyä varusteluun. Satula selkään ja siinä vaiheessa hevonen vetää itsensä täyteen ilmaan pidättäen hengitystään seuraavat kymmenen minuuttia silmät pollotten – vähintään. Vaikka satulavyö on 140 cm äitiysmallia, se ei mene kiinni. Niinpä valtava pinnistys kyykkyasennon kautta hauiksiin ja alkaa perkeleenmoinen rutistus vyön kiinni saamiseksi. Eikä auta oli vyö ensimmäisissä rei’issä toiselta puolelta tai ei! Tuskaisan hetken jälkeen vyö vihdoin napsahtaa paikalleen ja ruuna laskee ilmat ulos.

Vielä suitset. Koska ruuna on pieni (n. 180 cm) se nostaa halutessaan päänsä niin korkealle, ettei suitsia saa lähellekkään. Veny varpaille ja nosta kädet korkealle ohjien kanssa. Pysy tässä asennossa muutama minuutti. Huomaat tehon! Treenattava kohde: hauis ja pohkeet. Identtinen treenaustapa: käsipainot ja kyykyt.

4. Rutistus

Hevonen kentälle ja ratsastus voi alkaa! Ensin punkeat itseäsi satulaan venyttäen jalan jalustimineen, samalla haarat ja ratsastushousuparat ääriasentoon. Ruuna hiipii eteenpäin tai vaihtoehtoisesti pyörii paikallaan. Tässä kohtaa on hyvä luovuttaa ja pyytää avustaja sekä jakkara. Tilanne helpottuu. Rentojen käyntien jälkeen on ravin paikka, joka alkaa viattomalla kevyellä ravilla ja etenee siitä harjoitusraviin. Harjoitusravissa tulee mieleen hyvänä ideana harjoitella keskiravia lävistäjillä. Vatsalihakset tekevät töitä taistellessasi ettet pompi ihan hillittömästi heti alkumetreillä. Toista tämä n. kymmenen kertaa per lävistäjä. Jos tuntuu, ettet voi hetkeen nauraa, olet onnistunut. Treenattava kohde: vatsalihakset. Identtinen treenaustapa: vatsalihastoistot avustajan kanssa.

5. Jäähdyttely

Tallikaveri aloittelee ratsastusta samoihin aikoihin ja ehdottaa, että käytte maastossa lyhyellä lenkillä. Kuullostaa siedettävältä vaikka ruuna onkin sellainen, että menee perse edellä puuhun linnun nähdessään. Autoista ja lenkkeilijöistä puhumattakaan. Alkulenkki sujuu hyvin, kunnes puskista lentää vanha muovipussi ja teet pukista kolmoisslutsin niskalteen taittaen lähimpään ojaan. Tallikaveri toistaa perässä. Noin 5 km hölkkä takaisin tallille hevosten perässä ja koska ratsastajan keuhkot ovat terästä, pystyt soittamaan tallille juostessasi puhelun: ”ottakaa ne kiinni”. Treenattava kohde: koko kroppa. Identtinen treenaustapa: juoksulenkki ilman paineita.

Tallilla toista vielä kohdat neljä ja kaksi. Sitten mene kotiin, käy mäkkärissä, ota suihku ja siideri samalla sohvalle siirtyen. Mukavia treenihetkiä!

Manta ja Topi eivät liity juttuun. Ovat vakavasti otettavia urheilijoita!

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

10 thoughts on “Miksi ratsastus on urheilua?

  1. Voi kunnansedät sentään! ..Miten en yhtään ihmettele, että näiden virkasetien mielestä ratsastus ei ole urheilua. Lyön myös pääni pantiksi, että jos kysytään onko formulat urheilua, niin vastaus tulee hyvin epämääräisen arvostelevan katseen kera "no on tietenkin!"

    Pitäisi varmaan niiden virkasetien tulla sieltä pullahuoneesta viikoksi harrastamaan ei-urheilua, voisi muuttua ääni kellossa hyvin nopeasti.

  2. Tähän kun lisätään kevyenistunnan treenit sun muut niin jo on! 🙂 Laita kunnansedät kokeilemaan muutaman tunnin ajaksi tätä istumismuotoa 😉

  3. kyl mä tiiän et oon ollu sun mielessä parissa kohtaa.. Etenkin suitsienlaitossa ja selkäännousussa! (;

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *