Young and restless.

Young and restless.

Pohdintaa nuorten hevosten ratsastuksesta.
Tulin tässä pari päivää sitten siihen tulokseen, että kaksi nuorta ratsastettavaani alkavat nyt olla aika pitkälti samalla tasolla. Eipä siinä mitään, mutta kun toista on ratsastettu vuoden verran ja toista neljä viikkoa… Kumppa (sh-ori, 4v.) on ollut ”asiakkaani” viime alkutalvesta alkaen ja sitä olen aikataulullisista syistä päässyt ratsuttamaan harvakseltaan (käyn siis Kumpan luona kotonaan), taukojakin on tullut kertakaikkisen ajanpuutteen takia. Roi (pv-ruuna, 3v.) on taas minulla kotitallissani ja ratsastusta nyt takana kuukausi. Molempien poikien kanssa on aloitettu nollasta, eli selkään noususta ja ratsastajan painoon tottumisesta. Molemmilla on myös ajettu, mikä helpotti hallintalaitteiden opettelua.
Rotuerot näkyvät myös selvästi; kylmäverinen käy hieman hitaammalla kuin lämminverinen ratsuhevonen. Silti tietenkään suomenhevosia väheksymättä! 😉

Roi ja omistaja itse ensimmäistä kertaa ”koeajolla”.

Olemme tallissa keskustelleet nuorten hevosten ratsastuksesta ja kehittymisestä sekä siitä miten eri ratsuttajat niiden kanssa työskentelevät. Tiedän ihmisiä, jotka aloittavat kaikkien askellajien opettamisesta ja hallitsemisesta, mutta omalta kohdaltani voin kertoa, että lähestyn asiaa eri kantilta. Puran nyt hieman järjestelmääni, miten ratsutan perusasiat. Tähän kaikkeen menee hevosesta riippuen 1-3 kuukauteen. Asiat käydään pätkittäin läpi; 2-3 kertaa viikossa, 20-40 minuutin osissa.
Kuten mainittu, helpottaa huomattavasti, jos hevosella on ajettu tai jos se edes osaa käskyt liinassa ollessaan. Aloitan perusapujen opetuksesta – eteen ja seis. Kun tämä on sisäistetty jatketaan volteilla, eli kääntävillä ja taivuttavilla avuilla. Kun taivuttavat avut on selvillä, tehdään pohkeen väistätystä, jonka kautta pohkeenväistöjä on helpompi lähestyä. Tätä voidaan tehdä esim. ympyrällä, kuten ulko-ohjaharjoituksessa. Pohkeenväistöt opetan yleensä pituushalkaisijalta uralle -tyylisesti tai ympyrältä ympyrää suurentamalla. Kun käyntiasiat sujuu siirryn raviin. Kerta kerralta haetaan vain tasapainoista ravia, ympyrällä ja uralla suoristaen sekä siirtymisiä. Aloitan kevyestä ravista ja sitä kautta siirryn harjoitusraviin, jotta hevonen oppii kantamaan ratsastajan. Ravin löytymisen jälkeen haetaan väistättämistä myös ravissa, jotta sisäpohje tulee siinäkin tutuksi. Sopivassa kohdassa opetetaan peruutus, yleensä aluksi avustajan kanssa. Tärkeää on myös, että nuori oppii liikkumaan hyvässä työmuodossa, rentona ja ulkoavuilla. Kun ”perustemput” on opetettu löytyy laukannostot helposti, sillä yleensä hevonen alkaa jo odottaa seuraavaa asiaa. Yksilöstä riippuen saatan aloittaa laukat liinassa, joskus suoraan. Laukasta työstetään ravin tapaan tasapainoinen ja laadukas.

Kumppa treenaa avon alkeita ravissa.

Kun edeltä mainitut perusteet on käyty läpi, nuori saa ansaitsemansa mietintä- loman. Tästä seuraavat 1-2 kuukautta hiotaan opittuja asioita joko ratsuttajan tai omistajan/ratsastajan toimesta. Aloitetaan maastoilu jne. Myöhemmin kuvioon tulee mukaan puomit, esteet tai muu lajikohtainen painotus. Mikäli omistaja vie hevosensa pois ratsuttajalta tässä vaiheessa (mikä on valitettavan yleistä), tulisi kuitenkin jatkaa nuoren kanssa valmentajan silmien alla tai pyytää ratsuttaja kotiin kerta viikkoon. Olen myös nähnyt tapauksia, joissa omistaja ei pärjääkään hevosensa kanssa, vaan se jää ”lomailemaan” tai myydään pois…
Lopuksi mainos: meillä muutama ratsutuspaikka keväällä vapaana, ota yhteyttä (puh. 050 3806 250, palomaan.ponitalli@phnet.fi! 🙂

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *