Shettisten SM-estemestarit 2010.

Shettisten SM-estemestarit 2010.

Tämä haastattelu julkaistu Shettisyhdistyksen 2010 vuosikirjassa:

Aliisa Tupasela on reipas 12 -vuotias ratsastaja, joka on harrastanut ratsastusta kuusi vuotta. Hän käy muutaman kerran viikossa Palomaan Ponitallilla Hämeenkoskella. Tallilla asuu Play Boy, Aliisan kanssa SM-mestaruuden voittanut poni. Play Boy eli Playsson on pian 20-vuotias teräspappa, joka kilparatsun uransa lisäksi toimii myös varmana tuntiponina. ”Playsson on todella hyvä ratsastaa, tekee yleensä mitä pyydetään. Kilpailuissa yrittää täysillä”, Aliisa sanoo, kun kysytään minkälainen poni Play Boy on. Playssonin lisäksi Aliisa ratsastaa tallin muita shetlanninponeja. Ensi kesänä ratsutusprojektina on nuori shettistamma.

Aliisa tuntee olevansa enemmän esteratsastaja, lähinnä viehättää vauhti ja tunne lentämisestä esteiden ylitse. Aliisa ja Playsson osallistuivat SM-viikonloppuna myös koulumestaruuksiin tallin toisen ratsukon kanssa, mutta niistä ei mitaleja tullut. Aliisan mukaan SM-kisat olivat hyvin järjestetyt. Ponit yöpyivät kisapaikalla ja ratsastajat vähän matkan päässä tutun luona.

Kilpailuissa käydään pari kertaa kuussa ja Palomaan Ponitallilla oppilaat pääsevätkin halutessaan kilpailemaan. Mikä sitten on kilpailuissa mukavinta ja mikä kamalinta? ”Mukavinta on kun saa tehdä yhteistyötä hevosen kanssa ja näyttää muille mitä osaa. Kauheinta on, jos mokaa pahasti”, Aliisa vastaa. ”Pidän paljon kilpailemisesta ja olen miettinyt, että haluaisin vähän isompiin kilpailuihin”, Aliisa jatkaa ja viittaa aluetason kisoihin. Tällä hetkellä Aliisa edustaa vielä isoa ratsastusseuraa, mutta suunnitelmissa on tallin oman seuran perustaminen.

Palomaan Ponitallin pitäjä ja ratsukon valmentaja Penina Peltonen kehuu SM-paria huippuhyväksi ja heidän kanssaan on hienoa tehdä yhteistyötä. Kilpailuihin harjoitellaan melko vähän, sillä ponin ja ratsastajan suhde on niin toimiva. Harmillista vain on, että taitavat shettisratsastajat kasvavat niin nopeasti ulos poneistaan. Niin on käynyt jo usealle Playssoninkin kisaajalle. Ponilla on hallussaan myös SM-hopea ja pronssi.

Tällä ratsukolla on vielä muutamat kisat edessä ja keväämmällä etsitään isompaa ponia Aliisalle kisattavaksi ja tallille tuntikäyttöön. ”Toivoisin, että löytäisin uuden, isomman ja yhtä hyvän kilpaponin kuin Play Boy, jolla voisi kilpailla vähän isompia luokkia este- ja kouluratsastuksessa”, Aliisa toteaa. Tavoitteena on löytää poni ensi kaudelle ainakin 90-100 cm:n alueluokkiin. Play Boylle etsitään uusi sopiva ratsastaja, halukkaita ainakin löytyy!

Teksti: Penina Peltonen

Kuvat: Sanna Nikkinen, http://sannnan.kuvat.fi

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *