Tuntisuunnitelma v. 2009.

Tuntisuunnitelma v. 2009.

Tällä tuntisuunnitelmalla tuli ohjausnäytöstä vitonen (asteikolla 1-5)!

Ohjausnäyttö 8.5.2009

Ympyrän ratsastaminen

Penina Peltonen

Tunnin tavoite: Pyöreät ympyrät, oikein asettunut hevonen, joka taipuu
ulkoavuista sisäpohkeen ympäri. Ratsastaja pystyy ratsastamaan ympyrän
puolikas kerrallaan. Pysähdyksistä ja siirtymisistä tulee tasaisia ja täsmällisiä,
ratsastaja tekee niistä huolellisia ja valmisteltuja. Ratsastaja osaa ohjeista
korjata hevosen tahtia ja tempoa. Laukkatehtävässä ympyröiden välissä
tapahtuu hyvä suoristus, jonka aikana ratsastaja ehtii valmistella seuraavan asian.
Ratsastajan istunta ja ryhti säilyy, pohkeet, niiden käyttö ja paikka sekä kädet pysyvät oikeilla paikoillaan siirtymisistä huolimatta. Tehtäviä yritetään myös helpottaa mielikuvilla.

Tunnilla kolme ratsukkoa. Ratsastajat ovat itsenäisesti verrytelleet hevoset ennen
tuntia käynnissä ja ravissa.

Käynti/ravi: Kentälle on aseteltu kaksi tötteröä uran sisäpuolelle pitkille sivuille R ja S -kirjainten kohdille. Aluksi ratsastetaan käynnissä kahta puoli ympyrää R – S – R -pisteiden välille, joista muodostuu keskiympyrä. Hevoset asetetaan sisälle, niin että ne taipuvat niskasta ja ratsastajat voivat nähdä silmäkulman ja sieraimen. Asetus säilyy, ympyrän puolikkaat ratsastetaan niin, että ulkopohje kääntää ja hevonen taipuu ratsastajan sisäpohkeen ympärille. Hevosen sisätakajalka polkee, käynti on aktiivista.

Siirrytään harjoitusraviin. Jatketaan puoliympyröiden ratsastamista pisteestä pisteeseen. Asetus säilyy ja hevonen taipuu edelleen sisäpohkeen ympärille. Molemmat puoliympyrät ovat symmetriset ja ne muodostavat keskiympyrän. Ulkopohje kääntää. Lähdetään tekemään pysähdykset harjoitusravista pitkien sivuilla oleviin pisteisiin (aidan ja tötterön väliin). Pysähdyksestä siirrytään takaisin raviin niin, että asetus on menosuuntaan ja ulkopohje kääntää heti ympyrälle. Uusi pysähdys seuraavaan pisteeseen, eli puoliympyröiden väliin. Pysähdykset valmistellaan hyvin puolipidätteillä, pohje on lähellä kun hevonen pysäytetään. Tarvittaessa hieman voimakkaampi pidäte. Pysähdyksessä hevonen on hetken suora, mutta liikkeelle lähdetään heti uuteen suuntaan taivuttaen.

Ratsastajilla on se mielikuva, että jos pysähdykset pyyhittäisiin pois, heillä olisi täysin pyöreä keskiympyrä. Pysähdyksestä voidaan myös ajatella ratsastettavan voltti heti tötterön ympärille, jolloin saadaan asetus ja sisäpohje valmiiksi läpi sekä ulkopohje kääntämään. Tämä harjoitus tehdään molempiin kierroksiin. Tarvittaessa ratsukot voivat tehdä voltteja, jotta välit pysyvät turvallisina.

Laukka: Vasen laukka nostetaan L -kirjaimesta ja laukataan uraa R -kirjaimeen asti. R -pisteestä lähdetään ratsastamaan n. 10 metrin puoliympyrää vasemmalle, keskellä siirretään raviin ja suoristuksen jälkeen tehdään toinen puolikas oikealle ja päädytään takaisin uralle S -kirjaimen kohdalla. Ratsastajan mielikuvana aluksi kokonainen ympyrä. Suunta vaihtuu toisen puoliympyrän takia. Tämän jälkeen tehdään täysikaarto ja sama harjoitus uudestaan.

Kun puolikas laukkaympyrä ja ravisiirtyminen onnistuu lähdetään suoristuksesta
nostamaan oikea laukka ja laukataan toinen puolikas taas oikealle takaisin uralle.
Siirtyminen raviin C -kirjaimessa. Tarvittaessa ratsastaja voi tehdä laukkapuolikkaiden välissä siirtymisen ravin kautta käyntiin. Lopuksi puolikkaista laukkaympyröistä tehdään kokonaiset, välissä suoristus, siirtyminen raviin ja uusi laukannosto (kahdeksikko). Hevonen taipuu ja asettuu edelleen ympyröillä, eikä lähde puskemaan ratsastajan sisäpohjetta vastaan. Siirtymisten tulee olla rauhallisia, jotta seuraava nosto saadaan valmisteltua kunnolla.

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

2 thoughts on “Tuntisuunnitelma v. 2009.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *