Parhaat sovellukset hevosharrastukseen

Parhaat sovellukset hevosharrastukseen

Nykyään hevosharrastajille on tarjolla kaikenlaisia teknisiä apuvälineitä niin hevosen hoitoon kuin sekä ratsastajan kunnon treenaamiseen että koko ratsukon harjoittelun seuraamiseen. Satulavyöhön tai ratsastajaan kiinnitettävät laiteanturit ovat usein tarkkoja, mutta myös hinnakkaita hankkia. 

Onneksi saatavilla on muitakin helpompia ja halvempia tapoja seurata hevosen terveyttä sekä omaa kehitystä. Sovelluskaupat nimittäin tarjoavat runsaasti erilaisia mobiilisovelluksia, jotka tekevät treenaamisen seuraamisesta vaivatonta pelkän älypuhelimen avulla. Suurin osa sovelluksista on englanniksi, mutta mukaan mahtuu myös kotimaisia versioita. Sovelluksissa on paljon erilaisia ominaisuuksia, joten jokaiselle löytyy varmasti sopiva. Sitä ennen kuitenkin joutuu kahlaamaan useita vaihtoehtoja, mikäli ei tiedä mitä etsii tai kielitaito ei riitä selvittämään mistä on kyse. Niinpä tässä postauksessa on nyt esittelyssä muutamia sovelluksia hevosharrastajalle!

 

GPS-seuranta on perusominaisuus

Sovelluksissa on usein yksi yleinen piirre ja se on GPS-seuranta. Tämä tarkoittaa sitä, että sovellus paikantaa, missä älypuhelin liikkuu ja jäljittää sen perusteella ratsastetun matkan pituuden, ajan sekä muita ominaisuuksia, kuten sykkeen ja keskivauhdin. Näin tehtyjä ratsastuslenkkejä tai -kertoja on mahdollista seurata tilastollisesti sekä saada analyyttistä dataa treenaamisen tueksi. Toinen piirre on ilmainen perusversio, mutta halutessa sovelluksen voi päivittää maksulliseen premium-versioon, joka avaa enemmän ominaisuuksia ja tuo nopeutta toimintoihin. Vähän samalla lailla kuin verkkopankkitunnuksilla pelaaminen

Joissain taas ei maksullisuudesta huolimatta saa mitään erikoista, kuten Horse Riding Trackerissa, joka on vain perussovellus GPS-seurantaan. Se mittaa ratsastuksen keston, sykkeen, tehdyn matkan sekä maksimi- ja keskivertonopeuden. Mukaan voi lisätä muistiinpanoja.

Luonnollisesti sovellukset kilpailevat keskenään ja niillä tulee olla ominaisuuksia, joilla erottua muista. Esimerkiksi Hooves-sovellukseen luodaan hevoselle profiili tietojen ja kuvan kera sekä halutessaan kasata oman tiimin, jonka kanssa pääsee suunnittelemaan sovelluksen kalenteriin ratsastuskerrat. Paulus on sen sijaan harvinaisempi, eli suomalainen sovellus, joka mahdollistaa minkä tahansa eläimen digitaalisen seurannan. Paulus tallentaa mm. lääkekirjanpidon sekä muita terveystietoja. Sovellukseen voi myös kirjata päiväkirjamerkintöjä.

Riippuen mitä puhelinmallia käyttää, löytyy hevosharrastukseen tarkoitettuja sovelluksia niin Google Play- kuin App Store-palveluista. Jotkin sovelluksista saattavat olla sopivia vain Applen puhelimille, mutta enimmäkseen ne ovat niin sanotusti kaikilla järjestelmillä toimivia. Haastavampi homma onkin se, että osa näistä työkaluista on tarkoitettu käytettäväksi maissa, joissa on paljon alueellisia käyttäjiä. Siitä syystä joissain ohjelmissa saattaa olla ominaisuuksia, jotka eivät välttämättä pääse oikeuksiinsa Suomessa.

 

 

Enemmän panostusta harjoitteluun

Toiset sovellukset taas panostavat treenien monipuolisuuteen sekä kehittymisen ja sen seurantaan. Equisense on kätevä seurantasovellus kaiken tasoiseen ratsastukseen. Equisense käyttää GPS-jäljennystä treenien analysointiin ja tallentaa myös askellajit. Alustalla on lisäksi yli 300 ratsastusharjoitusta ja treeniohjelmaa. Vaikka sovellus itsessään onkin ilmainen, on sen ohelle mahdollista ostaa Motion-laite, joka mittaa treenejä tarkemmin, esimerkiksi estetreeneissä hyppyjen laatua ja määrää. 

Hieman vastaavanlaista tekee sovellus nimeltä Ridely, joka kutsuu itseään “virtuaalivalmentajaksi”. Se tarjoaa mahdollisuuden seurata omaa kehitystä sekä oppia lisää tavoitteiden saavuttamiseksi. Tälläkin alustalla on satoja videoituja ratsastusharjoituksia, joiden ohella Ridelyyn voi merkitä tietoja mm. kisatuloksista sekä suunnitella treenejä ja käyttää perus GPS-jäljitystä. Yhtä lailla Ridesum on kehitetty toimimaan välineenä treenien ja kehityksen seuraamiseen. Ridesum on monipuolinen sovellus, joka mahdollistaa yhteistyön ratsastajien ja valmentajien välillä.

Ridesumin maksuttomassa versiossa voi etsiä paikallisia valmentajia tietokannasta ja vertailla heidän hintoja sekä varata valmennuksia tai pyytää arviota omasta ratsastusvideosta. Premium-versiossa ratsastajilla on mahdollisuus treenata valmentajan kanssa videoyhteyden avulla. Tämä sovellus saattaa toimia rajallisesti Suomessa käyttäjämäärän mukaan.

Mikäli etsii vain yhtä yleishyödyllistä sovellusta, voisi se olla The Equestrian App. Sovelluksen kautta on mahdollista hallinnoida hevosen hyvinvoinnin tietoja sekä tallin päivittäisiä askareita, kuten sopimuksia tai eläinlääkärin käyntejä. Equestrian Appissa on lisäksi oma markkinapaikka sekä monia muitakin tapoja pitää yhteyttä toisiin käyttäjiin. Verkosto mahdollistaa yhteydenpidon esim. kengittäjiin, mutta tähän ominaisuus toimii todennäköisesti parhaiten muualla Euroopassa. Muihin sovelluksen osioihin kuuluvat mm. somekuvien jako, ratsastuspäiväkirja sekä GPS-seuranta.

Tässä on vain pieni osa markkinoilla olevista sovelluksista hevosharrastajille. Yksinkertaisilla hakusanoilla löytyy lisää vaihtoehtoja. Kuitenkin ennen sovelluksen ostoa tai lataamista kannattaa lukea, mitä sovellus vaatii ja mitä se sisältää. Näin ei tule yllätyksiä esimerkiksi maksujen suhteen!

 

Kuvituskuvat: Pixabay

 

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.