Vieraskynä: Ratsastusharrastuksen aloittaminen

Vieraskynä: Ratsastusharrastuksen aloittaminen

Uuden harrastuksen aloittaminen on usein samanaikaisesti hyvällä tavalla jännittävä tunne sekä hieman pelottava, varsinkin kun se pitää sisällään suurikokoisia eläimiä, kuten hevosia. Ratsastaminen alkaa monella jo nuorella iällä, mutta aikuiset ovat myös tervetulleita uuden harrastuksen pariin.

Kun kiinnostusta ja aikaa löytyy, niin ei muuta kuin vierailemaan lähimmälle hevostallille ja kyselemään lisää. Ratsastuksen harrastajat ovat erittäin ystävällisiä ja yhteisöllisiä, sekä hevoset saavat usein ihmisten sydämet sulamaan. Luonnossa liikkuminen sekä eläinten kanssa ajan viettäminen on rauhoittavaa puuhaa. Artikkelissa on käyty läpi, mitä uuden harrastajan tulee ottaa huomioon.

Mistä löytää ratsastuskoulu?

Google -haulla voi löytää läheisimmän ja sopivimman ratsastuskoulun taikka kysellä tuttavapiiristä onko kenelläkään suositella hyvää paikkaa harrastuksen aloittamiseen. Kun hevostallien osoite on selvitetty rohkeasti vain vierailemaan ja tutustumaan hevosiin sekä muihin ratsastuksesta kiinnostuneisiin. Suomessa on 160 000 ratsastuksen harrastajaa, joten yhteisö on suuri ja laajalle levittäytynyt.

Ratsastus on erittäin naisvaltainen harrastus ja jopa 94 % harrastajista on naisia. Monet tytöt kiinnostuvat harrastuksesta jo nuorella iällä ja hevostallit ovatkin yleensä täynnä heppatyttöjä ruokkimassa hevosia. Poikien ja miesten ei kannata ujostella ratsastuksen aloittamista, sillä onhan villin lännen- sekä Zorro-elokuvienkin hahmot hevosilla ratsastavia kovanaamoja.

Ratsastusaiheisia nettipelejä

Netti on pullollaan erilaisia pelejä ja hevosiin liittyviä pelejä löytää niin Steam -palvelun kautta kuin myös nettikasinoilta. Aloitteleva ratsastus harrastaja voi sadepäivinä ylläpitää kiinnostustaan aiheeseen pelaamalla hevosaiheisia pelejä. Bingohuone sivustolla on tarjolla myös mahtavia tarjouksia nettipelien maailmaan. Muistathan pelata vastuullisesti.

Uuden harrastajan tarvitsemat varusteet

Aluksi ei kannata lähteä ostamaan varusteita, vaan on hyvä udella ratsastuskoululta, mitä välineitä ratsastusharrastuksen aloittaja tarvitsee. Kaikki hevosen varusteet hoituvat tallien puolesta, toisin kuin henkilökohtaiset varusteet, kuten kypärä, saappaat ja muu vaatetus.

On järkevää ottaa selvää vakuutuksista, joita ratsastusharrastuksen aloittava tarvitsee, sillä se on riskialtista esim. putoamistapaturmissa. Suomen ratsastajainliiton -sivuilla uudet harrastajat voivat liittyä liiton jäseniksi. Liiton sivuilta saa helposti hoidettua vakuutukset kuntoon ja kilpailulisenssit sekä paljon muutakin.

 

 

Osallistuminen ratsastusyhteisön toimintaan

Ratsastukseen kuuluu myös kilpailut, lehdet ja erilaiset tapahtumat talleilla. Hevoshullu ja Hevoslehti Ride ovat suosituimpia lehtiä nuorille sekä nuorille aikuisille. Lapsille suunnatut hevoskerhot ovat erinomainen tapa päästä sisälle harrastukseen ja tutustua oman alueen talleihin. Hevoskerhoissa lapset pääsevät ruokkimaan hevosia, harjaamaan niitä ja leikkimään erilaisia hevosaiheisia leikkejä, kuten keppihevosilla.

Kilpailuja löytyy useita erilaisia, kuten este-, kenttä- ja kouluratsastus. Muita ovat vikellys-, matka-, lännen-, valjakkoajo- ja pararatsastus. Osaa ratsastusaiheista kilpailuista voi myös silloin tällöin veikata Veikkauksen sivuilla ja asettaa panoksia suosimilleen hevosille ja niiden ratsastajille.

Aloitteleville ratsastajille järjestetään harjoitus- ja seuratason kilpailuja, joihin vähemmän kokemusta omaavat voivat osallistua. Kilpailut toimivat hyvänä porkkanana ja talleille harjoittelemaan meneminen on motivoituneempaa, kun tietää, että kilpailut lähestyvät. Kilpailuihin osallistuvat tarvitsevat kilpailuluvat, jotka saa helposti liiton sivuilta.

Ratsastuksenohjaajia, -opettajia ja -valmentajia koulutetaan Ypäjän Hevosopistolla, jossa toteutetaan lisäksi maajoukkue-, alue- ja seuravalmentajien koulutuksia. Ohjattu ratsastus on tärkeää, sillä se on osa turvallista harrastamista.

Harrastuksen ylläpitäminen

Monesti uusi harrastus jää ja muut asiat alkavat kiinnostaa. Jos kuitenkin kipinästä syttyy suurempi liekki ja olisi kiva viettää enemmän aikaa näiden jalojen eläimien seurassa, paras tapa ylläpitää harrastusta on olla tekemisissä muiden samasta asiasta kiinnostuneiden kanssa. Ratsastusyhteisö on suuri ja lämminhenkinen porukka, johon on helppo päästä sisään.

Ratsastus käy hyvin meditaatiosta varsinkin luonnossa hevosen kanssa liikkuessa. Hevosen ja ratsastajan välille syntyy vahva side, sillä ratsastajat pitävät huolta hevosista ruokkien ja harjaten niitä. Arjen keskelläkin voi ottaa pienen rentoutumishetken hevostalleilla ja unohtaa kiireet sekä stressin. Suunta kohti lähintä hevostallia ja laita uusi harrastus alkuun!

 

Kuvituskuvat: Pixabay

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *