Esteratsastus olympialaisissa

Esteratsastus olympialaisissa

Vaikka digitaalinen vallankumous on tehnyt meidän kaikkien elämästä erilaista, kuin olisimme osanneet odottaa vielä kymmenenkin vuotta sitten, niin jotkut asiat ovat edelleen niin kuin olivat silloin ennenkin. Nykyisin huomiostamme kilpailevat useat toinen toistaan viihdyttävämmät viihdemuodot, edelleenkin paikkaansa puolustavat teatteri, elokuvat ja ooppera, mutta nykyisin myös kotosalla tai muuten omissa oloissaan voi viihtyä erinomaisesti, sillä teknologia mahdollistaa uppoutumisen mobiililaitteen kautta tuntikausiksi suoratoistosarjoihin, uutissivustoille tai vaikka uhkapelaamisen maailmaan. Nykyään harvalla onkaan ajantappo-ongelmia, sillä esimerkiksi jännittävät ja värikkäät kolikkopelit saattavat imaista pelaajansa kiehtovaan maailmaansa tuntikausiksi.

Yksi asia, mikä ei ole kuitenkaan muuttunut, on se, että yhä edelleen urheilua seuraava maailma ja maailma ylipäätään, pysähtyy seuraamaan kesäolympialaisia joka neljäs vuosi. Olkoonkin, että talviolympialaisetkin ovat iso tapahtuma, varsinkin täällä Suomessa, niin niiden seuranta ei ole yhtä lailla globaalia, eivätkä kisat ole yhtä suuret, kuin kesäkisat. Yksi kesäolympialaisten mielenkiintoisimmista lajeista on kisoista toiseen aivan eittämättä esteratsastus ja luonnollisesti myös kenttäratsastus, joka on eri ratsastuslajien kolmiottelu ja sisältää omina lajinaan mukana olevien kouluratsastuksen ja esteratsastuksen lisäksi myös yleensä hyvin dramaattisen ja jännittävän kenttäratsastuksen.

 

Miten esteratsastus eroaa olympialaisten muista lajeista?

Ratsastuslajit eroavat muista siten, että ne ovat ainoita lajeja nykyisissä olympialaisissa, joissa on mukana myös eläimet. Pärjääminen vaatiikin ratsastajan ja hevosen saumatonta yhteistyötä ja se tekee ratsastuslajeista uniikkeja. Kouluratsastus toki antaa paljon kokeneen silmän omaavalle asiantuntijalle, mutta tavalliselle katsojalle näyttävä esteratsastus on huomattavasti viihdyttävämpää. Esteratsastus on myös yksi harvoista olympialaisten lajeista, joissa miehet ja naiset kilpailevat tasa-arvoisesti samassa sarjassa keskenään. Sukupuolesta ei saa esteratsastuksessa etua, kuten joissakin muissa lajeissa, joten sukupuolien perusteella jaetuille sarjoille ei ole mitään tarvetta. Myöskään korkea ikä ei välttämättä ole este menestymiselle, kuten joissakin muissa lajeissa. Vuoden 2016 Rion kisojen olympiavoiton nappasi 58-vuotias britti Nick Skelton.

 

Esteratsastus on myös yksi harvoista olympialaisten lajeista, joissa miehet ja naiset kilpailevat tasa-arvoisesti samassa sarjassa keskenään.

 

Mitkä maat ovat menestyneet parhaiten olympiakisojen esteratsastuksessa?

Olympialaisten esteratsastuksessa kilpaillaan sekä henkilökohtainen kilpailu, että joukkuekilpailu. Edellinen olympiavoitto henkilökohtaisessa kisassa meni tosiaan Britanniaan, mutta joukkuekilpailussa pisimmän korren veti Ranska. Kyseessä on kuitenkin todella globaali laji, sillä 2000 -luvulla pidetyissä viisissä olympialaissa, ja siis kymmenessä kilpailussa, voitto on mennyt kahdeksaan eri maahan. Ainoastaan Yhdysvallat ja Iso-Britannia ovat kyenneet kahteen kultaiseen mitaliin. Tämä kertoo myös lajin jännittävyydestä, mitään ylivoimaisia ykkössuosikkeja ei ole.

 

Suomalaiset esteratsastajat olympialaisissa?

Meistä monien suurena mielenkiinnon kohteena on suomalaisten pärjääminen olympialaissa. Valitettavasti 2000-luvulla ei suomalaisia ole esteratsastukseen osallistunut, joskin Rion kisoissa Elmo Jankari oli mukana kenttäratsastuksessa hevosellaan Duchess Desiree. Kenttäratsastukseenhan tunnetusti kuuluu myös esteosuus, jonka Jankari ja Duchess Desiree selvittivät kunnialla sijoittuessaan kokonaiskilpailussa 31. sijalle. Varsinaisessa esteratsastuskilpailussa viimeksi Suomea on edustanut Christopher Wegelius hevosellaan Monday Morning vuoden 1980 Moskovan olympialaisissa sijoittuen hienosti 12. sijalle. Kun jo 40 vuotta on vierähtänyt edellisestä suomalaisesta tässä olympialaisten ehkä mielenkiintoisimmassa lajissa, voimme varmasti kaikki olla samaa mieltä siitä, että olisi jo aika seuraavan suomalaisen.

 

Tokion kisat 2021

Kulkutaudin vuoksi siirtyneet Tokion olympialaiset pidetään näillä näkymin kesällä 2021 ja jännittävät esteratsastuskilpailut pidetään kisojen loppupuolella 3. -7. elokuuta. Toki jo sitä ennen on luvassa ratsastusherkkua kouluratsastuksen ja kenttäratsastuksen merkeissä.

 

Kuvituskuvat: Pixabay

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *