Blogit takaisin ineen.

Blogit takaisin ineen.

note. Tavoitteeni syyskuun postaustahdista on jo mennyt pieleen, pahoittelut siitä. Sairastelu vie voimia ja toiset päivät ovat parempia, toiset huonompia. Kuntoutuksen kartoitukset alkavat syyskuun loppupuolella.

Postaukseni pääaihe on kaikessa yksinkertaisuudessaan blogit. Onko blogit ja bloggaaminen todellakin jo out? Samalla, kun ihmiset haluavat käyttää viihtymiseen mahdollisimman vähän vaivannäköä, tekstimuotoiset blogit ovat siirtyneet video- ja Instagram-muotoihin. En jaksa uskoa, että päiväkirjamainen kirjoittaminen olisi katoamassa, etenkään, kun puhutaan fakta- tai kokemusperäisistä asioista. Blogit eivät katoa, nekin muuttavat muotoa.

On ollut hienoa nähdä, miten viimeisten kymmenen vuoden aikana blogimaailma on muuttunut, kasvanut ja kehittynyt. Vaikka blogien ns. kulta-aika saattaa olla jo ohi, ei blogi ilmaisun muotona poistu. Vaikka blogeja ei enää tule kuin sieniä sateella, monet ovat hankkineet omia palvelimia ja siten vakinaistaneet bloginsa paikkaa. Poistumalla esim. Bloggerin alustalta ovat he päässeet tuomaan esiin uusia puolia bloggaamisesta yhtenä sosiaalisen median väylänä. Insta- ja YouTube -kanavat tukevat kirjoitettua tekstiä. Meillä hevospuolella bloggaajat herättävät aina keskustelua suuntaan ja toiseen. Hevosbloggaajien pioneerit ja jättiläiset ovat jääneet asemiinsa, vaan olisiko aika päästää jo heistä irti? Toki heitä yhä tarvitaan blogimaailman kehittämiseen, mutta vielä enemmän täysin uusia kertojia. Blogit eivät kasva, ennenkuin niitä nostetaan useampia esille.

Hevosbloggaajat ovat talloutuneet muiden alojen bloggaajien jalkoihin jo vuosia sitten. Muoti- ja meikkiteollisuus on merkittävää, mutta niin myös hevosurheilussa ja sen oheisilmiöissä pyörii rahaa. Hevosihmisetkin ovat niitä, jotka käyttävät meikkejä, vaatteita, elektroniikkaa jne. Se huomataan vähitellen meidän oman laatikon ulkopuolella. Ongelmaksi ehkä kuitenkin muodostuvat ne toiset hevosharrastajat ja -bloggaajat. Miksi me emme osaa tai uskalla vaatia samoja palkkioita some-näkyvyydestä, kuin muutkin ja miksemme me ole niin näkyvästi esillä sisältömarkkinoinnissa?

Lue Playsson.netin artikkeli ammattibloggaamisesta.

 

”Lukijoiden on helppo samaistua bloggaajan mietteisiin.”

 

Kuten Helsingin Messukeskuksen ja HHF-messujen markkinointivastaava Mona Liukkonen sanoi viime kevään haastattelussa, ”bloggaajat ovat digiajan mielipidevaikuttajia ja heidän postauksensa kumpuavat omakohtaisista kokemuksista. Siksi lukijoiden on myös helppo samaistua bloggaajan mietteisiin.” Se on täysin totta ja sitä on osattu hyödyntää mainonnassa vuosia. Hevosharrastajien keskuudessa tuntuu olevan absurdia, että joku oikeasti tienaisi somen avulla jotain. Heti huudellaan verottajalle käräyttämisestä, maksutuista mainoksista tai luonnottamasta mainonnasta. Ilman, että asiaan perehdytään yhtään enempää. Se aiheuttaa sen, että bloggaajat pelkäävät menestyä ja vaatia palkkiota tekemästään työstä. Se on väärin.

Sosiaalinen media on tämän päivän sanomalehti, torikahvila ja kauppapaikka. Olemme vähitellen oppineet hyödyntämään sitä jopa ilman, että olemme siihen 24/7 sitoutuneita. Bloggaajien pitäisi uudistua ja laajentaa osaamistaan. Kirjoitetut blogit ovat kotipesiä, joista voidaan julkaista videoita, Instagram-kuvia ja tapahtumia. Yhteistyöpostaukset aloitetaan tutun yrittäjän tuotteella, josta saatu tuote toimii palkkiona. Hyvin valmisteltu postaus vie kuitenkin aikaa ja vaivaa yllättävän paljon ja tätä ei aina ymmärretä. Postaus täytyy luonnostella, kirjoittaa. Kuvat ja videot ottaa oikeaan aikaan, oikeassa säässä. Sitten leikata ja editoida ja lopuksi kasata yhtenäiseksi julkaisuksi. Työtunteja voi tulla yhden työpäivän verran. Kun kaikupohjaa lukijoiden ja tavoittavuuden suhteen saavuttaa, tulisi tehdystä työstä osata myös laskuttaa. Yritysten on syytä tämä tajuta. Jollei omaa toiminimeä halua perustaa, on nykyään useita muitakin vaihtoehtoja kevytyrittäjyyteen (kuten. Ukko.fi). Kannattaa lukea lisäksi juttu oravannahkakaupoista.

Bloggaajien – etenkin hevospuolen – tulisi yhdistää voimansa ja ryhmittyä. Portaalit ovat olleet siihen mainio apu. Valitettavasti hevosblogien suhteen portaalien määrä ja resurssit ovat rajallisia. Meillä ei niin runsaasti ole sponsoreita tai sijoittajia mukana toimessa. Antaisin niin mieluusti vaikkapa Playsson.netin siihen käyttöön, jos vain tapa vahvistaa hevosalan somea löytyisi. Ja Riders Magazine todistaa, että somea voi vahvistaa myös printtimedialla (Tubelehti on toinen esimerkki). Yksin vaan on vaikeaa kehittyä.

 

Miten sinä kehittäisit nykyistä hevosbloggaajien yhteisöä?

 

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *