Matkalla maailmalla.

Matkalla maailmalla.

Eurooppa on täynnä mitä mahtavampia hevostapahtumia, joissa vierailla ihastelemassa paikallista kulttuuria. Usein somessa ja keskustelupalstoilla kysellään minne päin maailmaa kannattaa mennä vaikkapa ratsastuskilpailuja katsomaan, mistä löytää liput jne. Meillä on se mahtava etu töiden puolesta, että olemme päässeet käymään useammassa hevosurheilutapahtumassa, ihan lähimaissa. Aina ei ole tarvetta lähteä ”merta edemmäs”. Tässä postauksessa kerron, missä me olemme pyörineet ja vähän järjestelyistä. Tietysti jokainen tekee omalla tavallaan, mutta ulkomailla tehty hevosturismi ei välttämättä ole kallista tai vaikeaa, kun tietää miten toimia! Näin me olemme selviytyneet suhteellisen edullisesti:


 

1. Tallinn International Horse Show

Tallinnan vuosittainen hevosshow on paras paikka aloittaa ulkomaan kierros. Laivamatka Helsingistä Tallinnaan kestää laivayhtiöstä riippuen noin kaksi tuntia. Me olemme Tallink Siljan kanta-asiakkaita, joten matkustaminen Club Onen pisteillä tai tarjouksilla ei maksa juuri mitään. Varaamalla esim. laivan yövuoron saa kikkailtua yhden yön majoituksen matkan hintaan. Aamulla suoraan satamasta kohteeseen. Hotelleja Tallinnassa on tuhottomasti ja niihin saa helposti menemään parikin sataa euroa per nenä. Me olemme suosineet mm. GoShnelliä, ParkInniä sekä motellityyppistä OldHouse Apartmentsia. Varauksen yhteydessä oikeat sanat valitsemalla saa oikeat hinnat.

Oman auton saa kätevästi laivaan mukaan, mutta jos ei uskalla vieraassa kapungissa ajella, pääsee bussilla helposti ja halvalla. Tallinnan taksipolitiikka (etenkin tyhmien suomalaisten kohdalla) on niin naurettavaa, että en lähtisi siihen… TIHS järjestetään tosiaan Saku Suurhallilla, joka on Tallinnan keskustasta n. 5 km päässä. Vieressä on mm. iso Rocca Al Maren kauppakeskus sekä McDonald’s. Autolle on paljon ilmaista parkkitilaa. Liput voi ostaa kätevästi hallin ovelta tai etukäteen netistä. Viime vuonna (itseasiassa meidän ansiosta) Suomessa pystyi liput ostamaan Tickemasterilta ja toivon mukaan myös tänä vuonna. Viron Piletilevin kautta kun ei voi maksaa, kuin luottokortilla tai virolaisella pankkitilillä. Tämän vuoden TIHS 15. juhlavuosi tuo lippuihin pieniä muutoksia. Liput myydään nyt hintaluokkien mukaan, eli enää ei samalla lipulla voi mennä mihin tahansa katsomoon. Hinnat ovat silti edullisia (linkki). Ostettu lippu vaihdetaan hallin infossa rannekkeeseen.

Ruoka paikalla on edullista, mutta valikoima hieman suppea. Perus salaatteja, pizzaa ym. saa alle 10 eurolla. Ei ole silti vaikeaa kävellä sata metriä vasemmalle hallilta ja vierailla Rocca Al Maressa. Sieltä löytyy sitten ihan kaikkea kiinalaisesta kebabiin. Ai niin ja mäkkäri tosiaan on parkkipaikan toisella puolella. Nou hätä.

Tunnelma Saku Suurhallissa on aina ollut mahtava! Pieni halli kerää katsomoihin lähinnä virolaisia ja suomalaisia kuppikuntia. Valitettavasti suomalaiset eivät vaan aina osaa käyttäytyä, koska anniskelua ei varsinaisesti ole katsomossa kieleltty, hieman vain rajoitettu… Playsson.netin tiimi on ollut kahtena vuotena paikalla median edustajana ja olemme myös auttaneet Suomen mainonnassa. Lokakuussa suuntaamme taas TIHS:iin ja olemmekin saaneet Eestin Ratsastajainliiton väestä useita hyviä ystäviä! Viime vuonna meillä oli lisäksi paikan päällä maailman pienen expo-osasto.

Jos olet innokas lähtemään tsekkaamaan TIHS:in tunnelmat, niin autamme mielellämme mm. majoitusjärjestelyissä tai jos lähtijöitä on enemmän, voidaan suorittaa ryhmäreissu!

P.S. TIHS:in lisäksi olemme Virossa käyneet useammalla ratsastuskoululla tunneilla, kokeilemassa/noutamassa myyntihevosia, Saaremaalla hevosvaelluksella ja muutamissa kilpailuissa…

 

15218510_10154671446472180_657876196_n
SIHS:in massiivinen expo on jo itsessään käymisen arvoinen.

 

2. Sweden International Horse Show

Toisessa naapurimaassamme, eli Ruotsin Tukholmassa järjestettävä SIHS (linkki) on toki satakertaa massiivisempi ja näyttävämpi, kuin Tallinnassa, mutta tunnelmansa puolesta pitkälti vastaava. Siinä missä TIHS on lokakuun alussa, kasataan SIHS vasta marras-joulukuun vaihteessa, parhainta joulusesonkia silmäillen. SIHS onkin ehkä enemmän show, kuin varsinainen kilpailu, mutta silti viihdyttävä. Hienointa Friends Arenassa on kuitenkin expo-osio, joka kattaa puolet koko hallista = valtava! Viime vuonna tapasimme expossa mm. Pollen piirtäjä Lena Furbergin, jonka kanssa vaihdoimme muutaman sanan Playsson.netiin tehdystä haastattelusta. Rosita taas teki mediapassilla huikeaa työtä, haastatellen esim. Malin Baryardia.

Lippujen hinnat on jaettu puolikkaisiin ja kokonaisiin päiviin tai lajiosioittain. Me ostimme sentään Tukholmassa kiltisti puolipäiväliput ovelta, maksaen niistä noin 30-40 euroa per nenä. Hallista saa sitä perusevästä, mutta tässäkin tapauksessa areenan vieressä on jättiläismäinen Mall Of Scandinavia -ostoskeskus, jossa myös ilmainen tavaran säilytys.

Friends Arena ja kauppakeskus sijaitsevat kauempana Tukholman keskustasta, joten ihan kävellen ei satamasta kannata vaeltaa. Koska kyse on taas budjetista, emme ikinä lennä Ruotsiin. Tässäkin Tallink Silja on ystävä ja kanta-asiakastarjouksilla Turusta pääsee noin 20 eurolla. Tukholmassa ei omaa autoa tarvitse. Satamasta olemme kävelleet joko maisemareittiä (= pitkä) keskustaan tai lähimmälle metroasemalle. Storstockholms Lokaltrafik eli SL on aika kätevä. Henkilökohtainen mielipiteeni on, että Tukholman metrot ovat perseestä, mutta kyllä siellä selviää. SL:n kortille voi ladata matkarahaa ja sillä voi sitten suhata mm. bussilla, metrolla ja pendetågetilla eli paikallisjunalla. Asemat ovat ihan Friends Arenan vieressä.

Jälleen jos kikkailee yölaivoilla, säästää majoituksissa ja samalla matka etenee. Turusta kun menee puolisen päivää päästä Tukholmaan. Varsinaisena majoituksena olemme suosineet esim. Stockholm Hostellia (linkki), joka oli edullinen ja oikein viihtyisä. Huoneessa oli oma kylppäri jne. Hotellisivustoja hyödyntämällä löytyy hyviä tarjouksia!

 

18341645_10155180560092180_2252721916102651595_n
Parin viikon varoajalla onnistuimme pääsemään Badmintoniin!

 

3. Badminton Horse Trials

Hetken mielijohteesta tein vuoden alkupuolella media-akkreditaation Iso-Britanniassa järjestettävään kenttäratsastuksen kilpailuun, eli perinteiseen Badmintoniin (linkki). Jossain vaiheessa olin koko homman unohtanut, kunnes aivan paria viikkoa ennen itse tapahtumaa, postilaatikkoon oli ilmestynyt kuningatar Elisabetin postimerkeillä varustettu kirjekuori, jonka sisältä löytyi mediapassit ja ohjeistus. No perkele, pakkohan sitten oli viime tingassa alkaa järjestää matkaa, ettei tilaisuus mene ohi suun!

Koska olimme niin myöhään liikkeellä, olin varma, ettei majoitusta löydy enää mistään. Virhe. Löytyi ja kovinkin helposti tapahtuman nettisivuilla olevan majoituslistan kautta. Miellyttävä B&B -järjestely oli Chipping Sodbury -nimisessä kylässä, noin 15 minuutin ajomatkan päässä kisapaikalta. Maksoin etukäteen tilille £100 varausmaksun ja loput paikan päällä. Neljän päivän majoitus kolmelta henkilöltä maksoi yhteensä vain reilut £300 (ronskisti summattuna melkein sama euroissa).

Lentojen etsiminen olikin sitten jännää. En mitenkään päin suostunut maksamaan suorista lennoista yli 400 euroa per naama, joten jälleen oli aika kikkailla… Turusta Tallinkilla halpa yölaiva Tukholmaan. Tukholman keskustasta paikallisjunalla Arlandaan. Arlandasta lensimme Monarch Airlinesilla Lontooseen – lennot molempiin suuntiin yhteensä noin 80 euroa henkilöltä! Toki laivamatkat lisäsivät reissuun vuorokauden ylimääräistä aikaa, mutta tulipahan säästöä useampi sata euroa.

Lontoosta Badmintoniin oli parin tunnin ajomatka. Alunperin suunnittelin, että etenemme sinne junalla, mutta se ajatus torpattiin järkyttävän hintaisten junalippujen takia. Lopulta meillä oli vuokra-auto, joka tuli loppupelissä yli puolet halvemmaksi, kuin juna. Vasemman puoleinen liikenne on hassunhauska, onneksi en joutunut itse ajamaan… Matka Badmintoniin ei olisi ollut vaikea, mutta idioottimaisen navin takia eksyimme useampaan kertaan. Kisapaikalle oli jonkin verran ruuhkaa ja parkkialue oli valtava. Yksityisille pienlentokoneille oli muuten omat ruudut (jos joku sitä vaihtoehtoa pohtii…). Lippujen hinnat eivät ole pahat, ns. autolipulla pääsee isompi kuorma sisään katsomaan ulkoscreeneiltä kisaa sekä tietty itse maastoesterataa. Alle 12 vuotiaat pääsevät ilmaiseksi. Tapahtumasta sinällään en aio tähän sen enempää kertoa, siitä voi lukea artikkeleita suoraan portaalista (linkki).

 


Tästä hevosturismista on tullut vähän tällainen harrastus työreissujen ohelle. Maksaahan se jotain aina, mutta ei läheskään niin paljoa, kuin monella muulla. Näihin reissuihin on kaikenkaikkiaan mennyt rahaa ehkä yhden perheen vuosittaisen ulkomaanmatkan verran, vähemmänkin. Minne tahansa nyt suuntaammekaan, yritän tsekata olisiko jossain jotain hevosiin liittyvää: tarvikeliike, kisat tai ratsastuskoulu. Budapestissä käydessämme löysin ison hevostarvikeliikkeen (linkki) ja yhdellä myyntitallillakin piti käydä, ei vaan ehditty. Parin viikon kuluttua olisi tarkoitus käydä kääntymässä Puolassa. Katsotaan mitä sieltä löytyy…

 

Tämä postaus EI sitten ole mikään Tallinkin piilomainos.

 

Pqv3hiy

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

One thought on “Matkalla maailmalla.

  1. Hei,

    Työskentelen Ruotsin radiolla toimittajana ja etsin haastateltavaksi suomalaista, joka olisi tulossa Tukholman horse showhun. Oletko mahdollisesti tulossa tänä vuonna? Ota ytheyttä jos olet ja voisit antaa haastettelun.

    /Liina Johansson

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *