Snowman – tuhkimotarina.

Snowman – tuhkimotarina.

Netflix -vinkki hevosihmisille.


Kuva: Harryandsnowman.com

Olen varma, että jokaiselle hevosihmiselle tulee elämänsä aikana vastaan se hevonen. Jotkut onnekkaat saattavat löytää parikin, joillekin jokainen hevonen on erikoinen. Silti väitän, että vain yksi hevonen voi olla se merkittävin. Laskujeni mukaan olen itse omistanut tähän mennessä reilusti yli 20 hevosta, mutta voin epäröimättä nimetä heti yhden ylitse muiden.

Netissä elokuvia ja sarjoja tarjoava Netflix -palvelu on viime aikoina lisännyt valikoimiinsa yllättävän paljon hevosaiheista katsottavaa. Yhtenä varteenotettavana julkaisuna palvelusta löytyy dokumentti Harry & Snowman. Se kertoo uskomattoman tarinan hollantilaisesta miehestä, joka muutti toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvaltoihin ja tapasi hevosen, joka mullisti elämän. Harry deLeyer syntyi vuonna 1927 Sint-Oedenrodessa, Hollannissa. Sodan aikana hän toimi vastarintaliikkeessä ja auttoi hoitamalla liittoutuneiden loukkaantuneita sotilaita. Kun Eurooppa alkoi toipua sodasta, deLeyer pääsi tuoreen vaimonsa kanssa töihin Yhdysvaltoihin, tutun tupakkatehtaalle. Koska hänellä oli kokemusta hevosista sekä ratsastuksesta, hänet palkattiin kuitenkin pian ratsastuksenopettajaksi tyttöjen elitistiseen sisäoppilaitokseen, Knox Schooliin.

50 -luvun puolella deLeyer lähetettiin ostamaan hevosmarkkinoilta uusi opetushevonen Knox Schoolin ratsastuskouluun. Hevosmarkkinat olivat masentavia, sillä myymättömät hevoset lähetettiin kylmästi teuraaksi ja liimatehtaalle. Renkaan puhjettua matkalla, deLeyer myöhästyi markkinoilta ja hevoset oli jo lastattu kuorma-autoihin. Yhtäkkiä mies näki yhdessä autossa kimon hevosen, joka katsoi häntä. DeLeyer pyysi saada hevosen vielä nähtäväksi. Raskasrakenteinen ruuna oli amissien vanha työhevonen, iältään vasta 8 -vuotias. Kauppahinnaksi tuli 80 dollaria. Sillä hinnalla deLeyer tietämättään osti elämän mittaisen ystävyyden.

”80 dollarin hinnalla deLeyer tietämättään osti elämän mittaisen ystävyyden.”

Kuva: Harryandsnowman.com
DeLeyerin lapset nimesivät hevosen Snowmaniksi ja siitä tuli koko perheen lemmikki. Aiemmin tekemänsä sopimuksen takia Harry deLeyer joutui vähän ajan kuluttua myymään Snowmanin 10 kilometrin päähän, mutta osti sen takaisin ruunan karattua uudesta kodistaan useamman kerran – hyppäämällä aina vain korotetun laidunaidan yli. Monet olivat sitä mieltä, että Snowman tiesi Harryn pelastaneen sen hengen ja palasi siksi aina deLeyerien luo. Kahden vuoden ajan Snowmania treenattiin esteiden parissa, sillä se tuntui pitävän hyppäämisestä. Rakenteestaan huolimatta se hyppäsi kevyesti.
Snowmanin tarina oli kuin suoraan sadusta. Teurasautosta pelastettu hevonen voitti Harry deLeyerin ratsastamana useita kilpailuja, kuten vuoden 1958 esteratsastuksen Triple Crownin sekä muita USA:n kansallisia mestaruuksia. Se palkittiin myös kahdesti vuoden hevosen palkinnolla. Snowman oli aikansa heppatyttöjen (ja monen muunkin) idoli; sillä oli oma faniklubi, siitä tehtiin kirjoja ja se esiintyi tv-ohjelmissa. Myöhemmin tuli toinenkin kimo unelmahevonen Englannista, nimittäin Milton.

”Snowman muotoili urani.” – Harry deLeyer

Snowman jäi eläkkeelle vuonna 1962 ja se siirtyi taivaslaitumille 26 vuoden iässä v. 1974. Harry deLeyer rakensi koko uransa haluttuna kilparatsastajana ja valmentajana pitkälti Snowmanin ansiosta. Hän kilpaili aktiivisesti yli 50 -vuotiaaksi menestyen eri hevosilla. Nyt 86 -vuotias ”Laukkaava isoisä” työskentelee yhä hevostilallaan Virginiassa ja opettaa lapsenlapsiaan sekä heidän lapsiaan ratsastamaan. Snowman on haudattu heidän tilansa pihamaalle.
Dokumentti kestää 1 h 24 min ja se on julkaistu USA:ssa viime syksynä. Kyllä tästä saa aikamoisen itkusetin aikaiseksi ilman, että juuri tarvitsee edes yrittää tihrustaa… Netflixin tekstitykset on perseestä, sillä niissä on aika runsaasti asiavirheitä. Se on luonnollisesti ei-hevosihmisen tekemä käännösmoka. ”Hauskana” osana dokumenttia on kohtaus, jossa 50-60 -luvun kilpailuiden verryttelyssä aika surutta barrataan hevosta esteellä. 😉 Missä olivat älypuhelimet silloin, niih!

Nyt vaan paukuttamaan Netflixiä – kertokaa sitten mitä mieltä olette!


Kuva: Harryandsnowman.com

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

4 thoughts on “Snowman – tuhkimotarina.

  1. Oo, pakko katsoa! Jo pelkästään tää sun postaus aiheutti kirvelyä silmissä. 😀

  2. Mä luin tässä vuoden sisällä tästä Snowmanista kirjan: "The Eighty-Dollar Champion: Snowman, The Horse That Inspired a Nation" ja se oli kyllä lukemisen arvoinen ehdottomasti! Kannattaa siis lukaista jos aihe kiinnostaa ja täytyy vissiin itsekin katsoa tää dokumentti, kun oli sen verran hyvä ja ihana kirja 🙂

  3. Mulla oli sellainen kutina, että Lena Furberg olisi joskus piirtänyt Snowmanin tarinan… Piti ihan kysyä Lenalta, mutta hän ei muistanut että olisi. 😀 Mistähän tuon kirjan löytäisi? EBay, Amazon…?

Comments are closed.