It’s all about money.

It’s all about money.

Miten minä määrittelen Blogiexpon ja miten raha määrää sen toisin.

Tätä bloggaamisen pitäisi olla; uusia ystäviä ja hyvää mieltä. Kuva: Ellikki.

Tämän vuoden Blogiexpo -tapahtuma on saatu pakettiin ja johan se on ehtinyt aiheuttaa suuria tunteita miltei ihan oikean urheilujuhlan tyyliin. Mietin kovasti miten saan koko projektin tiivistettyä selkeäksi ilman, että saan marttyyrin leiman otsaani tai tulee selittelyn makua. Tähän kohtaan voisin kertoa teille elämänkertani, joka on pitkälti tylsä ja epäonninen, mutta kaikkien mielenterveyden kannalta jätän väliin. Jokatapauksessa reilu vuosi sitten Playsson.net syntyi vähän kuin pakkoraossa seinien noustessa joka suunnalta pystyyn. One shot – tämä tai ei mitään.

Olen järjestänyt käytännössä yksin ensimmäisen match show -näyttelyn vuonna 2003, ollessani 16 -vuotias. Siinä mielessä meillä natsaa Kisamatkalla Sennin kanssa hyvin, koska molemmilta löytyy outoa tarvetta tehdä sitä, mitä muut eivät tee. Idea Blogiexpoon syntyi alunperin syksyllä 2015, tarkoituksena järjestää tapahtuma, joka on maksuton ja palvelee isoa osaa hevosharrastajista. Ei vain bloggaajia. Lifestyle- ja muotipuolella tällaisia tilaisuuksia on ollut maailman sivu, kysymys kuuluu miksei hevosalalla? Joten syy työntää lusikka tähän soppaan oli se, ettei kukaan vain ollut saanut sitä aikaiseksi.

”Ei ole kiveenhakattua, etteikö joku muu taho voisi Blogiexpoa järjestää.”

Niinkuin kaikki muutkin tapahtumat, ne vaativat ainakin 3-4 vuotta saadakseen ilmaa. Siksi on turha nyt sanoa, että Blogiexpo ei vedä väkeä – ei kannata järjestää. Esim. Summer Up -festivaali alkoi Lahdessa 20 kävijän voimin. Ja mitä se on nyt? Ei ole kiveenhakattua, etteikö joku muu taho voisi Blogiexpoa tai vastaavaa järjestää, mutta valitettavasti en jaksa uskoa, että kukaan sitä ristiä haluaa itselleen. Sen verran kylmää kyytiä tämä on. Jos joku tarttuisi toimeen, en vastustele. Auttaisin mieluusti. Viime vuoden expo toteutettiin hyvin lyhyessä ajassa, tänä vuonna oli sentään hieman enemmän aikaa.

Blogipaneelissa vas. muuliaktivisti Kaisa Määttänen, Petra Palomäki, Katja Ståhl (Kavioliitossa 30v.), Kaktu Kuparinen sekä Ruuhkavuosiratsastaja. Kuva: Ellikki.

Tästä päästäänkin sitten itse asiaan, eli rahaan. Kun lähdetään tapahtumaa järjestämään on hyvä määritellä jonkinlainen budjetti, jonka yli ei parane mennä, jos meinaa maksaa laskut myöhemminkin. Koska Playsson.net ei (vielä) ole liikevaihdoltaan ihan miljoonatasoa eikä meillä ole taustalla isoa mediataloa, on budjettikin sen mukainen. Nyt joku sanoo, että älkää sitten järjestäkö, mutta onko siltikään parempi, ettei kukaan edes yritä mitään? Kun etsitään tilaa, tulee miettiä sijainti, resurssit ja tilan vuokra. On asioita joihin voi vaikuttaa ja niitä joihin ei vaan voi. Kuinka paljon saa tiimiä auttamaan etukäteen järjestelyissä, paikan päällä ja jälkeen? Suurta vuokrahenkilökuntaa ei voi maksaa paikalle. Jos käytössä olisi rajaton budjetti, toki antaisin paperilla ideat ja sanoisin, että pistäkääpä tapahtuen.

Useaan otteeseen on eri väylillä mainittu, että Blogiexpo olisi vaikkapa kevään hevosmessujen yhteydessä. Uskokaa tai älkää, se on ollut meillä tapetilla monesti. Vaikea päätös lähteä tekemään erillistä tapahtumaa hevosblogeille, mutta toiveena on, että se kannattaa myöhemmin. Se, että koitetaan säilyttää maksuton ja matalan kynnyksen tapahtuma ei käy yhteen maksullisten, suurten messujen kanssa. Ei ainakaan tässä muodossa. Palkitsemiset voisi siellä järjestää, mutta vaara hukkua muuhun hälinään on aiheellinen. Lisäksi blogipalkintojen jako keväällä tarkoittaisi sitä, että palkitseminen tapahtuu ns. vuoden myöhässä, vaatien jossain välissä puolen vuoden raon, jotta uusi rytmi löytyy. Ymmärrättekö pointin? Siksi Blogiexpo on ollut vuoden lopulla, kun muualla hiljenee.

”Tiimityö on silti se priceless elementti.”

Kaikki maksaa. Mietti mitä tahansa pientä asiaa, se maksaa. Tiimityö on silti se priceless elementti. Sille ei voi määrittää hintaa, että joku uskoo tekemiseen ja antaa oman panoksensa. Siitä olen kaikista kiitollisin! Ilman sitä panosta ei missään nimessä jaksaisi jatkaa. Mukana ollut tiimi on kiitoksensa saanut ja ne todellakin ansainnut. Palatakseni sitten  budjetin muodostamiseen on kaupallisena tahona mietittävä, mistä se raha tulee sisään. Jos kaiken saisi ilmaiseksi, voisi kuka tahansa nykäistä oman tapahtuman kasaan. Yksi tapa kustantaa kulut on esim. mainostulot, myyntipaikat tai pääsyliput. Mutta kuinka moni olisi valmis maksamaan pääsymaksua tapahtumaan, josta ei tiedä juuri mitään? Niinpä… Jää siis pari muuta vaihtista. Jos hypoteettisesti olettaa, että jokin iso taho lähtisi vastaavaa järkkäämään Ameriikan tyyliin, en usko, että se tehtäisiin ihan vain hyvää hyvyyttä. Se budjetti revittäisiin jostain suhteellisen karskisti. Voitte aika rajuna vertauksena miettiä HIHS:iä. (En vertaa mitenkään Blogiexpoa ja HIHS:iä toisiinsa.)

Tänä vuonna meillä on mielestäni aika mieletön kattaus esiintyjiä. Mielenkiintoista sisältöä, joka voisi toimia muuallakin. Kruunun helminä ehdottomasti Kirsi Ståhlberg, Antti Lehtilä sekä Wilma Hurskainen. Tuntui, että suurinosa väestä odotti kuitenkin blogien palkitsemisia. Arvoimme myös suuren joukon hienoja lahjuksia kävijöiden kesken.

Selventääkseni vielä palkitsemista niille, jotka eivät ymmärrä luettua, äänestys suoritettiin kahdessa osassa. Ensin sai ehdottaa vapaasti mitä tahansa blogia mukaan tulevaan äänestykseen. Ehdotuksia tuli 177, josta eniten ääniä saaneet pääsivät siihen kategoriaan, johon saivat eniten ehdotuksia. Jos vielä olette kärryillä, niin nämä eniten ehdokkuuksia saaneet blogit pääsivät varsinaiseen yleisöäänestykseen (jossa ääniä annettiin yhteensä 10 233 kpl). Tässä vaiheessa voin rohkeasti sanoa, että voittajablogit ovat ihan puhtaasti teidän ansiotanne. Meidän tiimi ei voinut mitenkään määritellä keitä ehdoteltiin mukaan… Erikoispalkinnot jaettiin Playsson.netin oman tiimiraadin toimesta, koska halusimme palkita myös omia tiimiläisiämme vuoden aikana tehdyistä onnistumisista. Se nyt vaan on tapana palkita vuosittain parhaimpia työntekijöitä, urheilijoita, tv-ohjelmina, musiikkia jne.

Loppuun vielä oma henkilökohtainen listaukseni Blogiexposta plussina ja miinuksina:

PLUSSAT


 • ohjelmasisältö ja vieraat
 • sijainti ja hyvät kulkuyhteydet
 • tehokas tiimi
 • yhteistyökumppanit
 • hyvä äänentoisto
 • edullinen lounas, joka oli VIP- ja ennakkopassillisille ilmainen
 • maksuton sisäänpääsy
 • kuljetusmahdollisuus Matkakeskukselta
 • iso tila
 • live-lähetys Facebookin kautta
 • lämmin tunnelma, iloisia ihmisiä
 • hyvä yhteishenki, uusia ystäviä

MIINUKSET

 • toto-halli ei ehtinyt lämmetä kunnolla, emmekä voineet vaikuttaa siihen
 • buffetin tarjonta oli niukka
 • heikot opasteet
 • musiikki tökki
 • live-lähetys oli epätasaista, koska tehtiin useasta eri laitteesta
 • expoon ei saatu tarpeeksi yrittäjiä
 • varsinainen lava puuttui
 • some -seinä räjähti
Kannattaa käydä vastaamassa anonyymiin kävijäkyselyyn:

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

10 thoughts on “It’s all about money.

 1. Mun mielestä oot hyvin ja realistisesti luetellut noita plussia ja miinuksia. Kyllä Blogiexpo on varmasti kehityskelpoinen. Ulkopuolelta tilannetta katselevilla ihmisillä on vain niin monesti sellainen luulo, että osaisivat itse tehdä paremmin, mutta eihän mitään isojen messujen tasoista tapahtumaa saa hetkessä rakennettua. Aina vaaditaan, että pitäisi olla ilmaisia ja matalan kynnyksen tapahtumia, mutta monesti ihmiset jäävät kuitenkin sinne kotisohvilleen, kun eivät uskalla tai viitsi tulla. Moni varmaan ajatteli vielä nyt toisenakin vuonna ennakkoluuloisesti, ettei kannata vaivautua lähtemään uudehkoon tapahtumaan, jolle ei ole vielä kasvatettu isompaa mainetta ja nimeä. Someseinän räjähdys oli mun mielestä hauska juttu ja muutenkin tapahtumassa oli hyvä fiilis. Paljon enemmän oli vuorovaikutusta toisilleen tuntemattomien ihmisten välillä kuin viime vuonna, mun mielestä se oli selkeää edistystä. Jäi lämmin olo, yhtä lämmin kuin tuosta ekasta kuvastakin välittyy. Musta se on ihana. Tsemppiä ja pidä pää pystyssä ja häntä myös! ♥

 2. Kiitos ja kumarrus koko teidän tiimille! Ei tuota riepotusta moni jaksa, eikä kenenkään PITÄISI joutua jaksamaan. Omin silmin Blogiexpo toimi juuri niin hyvin kuin olin odottanutkin, ohjelma ja expon näytteilleasettajathan oli tiedossa jo etukäteen, joten mielensäpahoittajilla oli mahdollisuus jäädä kotiinkin jos ei tarjonta kelpaa. Omaa, erillistä tapahtumaa kannatan jatkossakin vaikka sen ilman saaminen voikin kestää, heppamessut esimerkiksi on jo ennestään niin tupaten täynnä tekemistä ja näkemistä, että ei haluaisi joutua nykyistä enempää priorisoimaan ajankäyttöään. Hevostapahtumat tuppaa aika hintavia olemaan, joten erityisen suuri peukku matalan kynnyksen ylläpitämisestä. Ei kun niitä isoja voittojahan te olitte tekemässä..

 3. Kiitos Penina hyvästä kirjoituksesta! 🙂 Mun mielestä tapahtuma oli oikein onnistunut, hyvät puolet voittivat ehdottomasti ne huonot. Meidän tiimi on paras ja sä tapahtuman järjestäjänä mieletön sisupussi. Ensi vuonna taas ja kehitetään entistä paremmaksi!

 4. Minä nostan isosti hattua sille, että joku jaksaa järjestää! Ensimmäinen expo ei ehkä ollut ohjelmaltaan ihan onnistunein, mutta minusta toisen kerran ohjelma ainakin vaikutti tosi kiinnostavalta. Itsehän en päässyt paikalle, mutta se johtui pelkästään expoon liittymättömästä elämästä.

  Minusta(kin) on aivan kohtuutonta, miten paljon arvostelua tapahtuma ja koko Playsson on saanut osakseen. Tsemppiä!

 5. Hieno kirjoitus! Mielestäni on todella upeaa, että jaksatte järjestää! 🙂 Tämän vuoden expossa oli viime vuotta parempi ja kiinnostavampi ohjelma, hatunnosto siitä, että olitte saneet niin paljon mielenkiintoista porukkaa mukaan! Kiitos siis onnistuneesta exposta! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *