Onko tämä show jo niin nähty?

Onko tämä show jo niin nähty?

Tahtojen taisto – mennäkö vai ei?
Allekirjoittanut työn parissa HIHS:issä v. 2012.
Syksy ja alkutalvi on kilparatsastuksen kulta-aikaa, ainakin noin penkkiurheilijan ja himoshoppaajan näkökulmasta. Meidän huudeilla käydään kattava horse show -kierros aina Tallinnasta Osloon ja Helsingistä Tukholmaan, muutamia mainitakseni. Tänä vuonna olisi 18. kerta putkeen, kun ottaisin osaa Helsinki International Horse Show:hun. Ensimmäisen kerran pääsin HIHS:iin vuonna 1998 ollessani 11 -vuotias. Tapahtuma järjestettiin silloin myös ensimmäistä kertaa Hartwall Arenalla. 
HIHS:illä on aina ollut suuri merkitys tämän heppapupasta ratsuhaahkaksi kasvaneen täti-ihmisen elämässä. Joka syksy sitä odotettiin ja näytös oli perinteisesti lasten matinéa lauantaisin. Paikalle mentiin talliporukalla ja äitikin oli usein mukana. Myöhemmin se vaihtui perjantain päänäytökseen ja jopa sunnuntain World Cup:iin asti. Ensilumi satoi yleensä HIHS -viikonlopun aikana. Se oli merkki siitä, että talvi alkaa. Teini-ikäisenä tienasin tallitöistä muutaman satasen kuussa ja voi sitä mahtavuutta, kun sai laittaa palkkansa lokakuussa haisemaan! Kassitolkulla tavaraa ja hyvässä lykyssä pääsi shoppailemaan kahtena päivänä.

”Viime vuosina on kuitenkin ollut tyhjä olo.”

Ehkä ainoa säilynyt kuva Playssonista HIHS:issä, v. 2008.
Jossain vaiheessa tuli tunne, että haluaa nähdä koko show:n muualtakin, kuin katsomosta ja hallin käytäviltä. Vuonna 2008 Playsson osallistui shettisyhdistyksen näytökseen ollen näin ensimmäinen (ja toistaiseksi ainut) meidän hevosista, joka on hypännyt HIHS:issä… 😉 Silloin jo syttyi palava tarve päästä järjestämään itsekin vähän sitä sun tätä. Jokusen vuotta sen jälkeen pääsin töihin HorseBoutiquen expo-osastolle ja se avasi jälleen uusia ovia. Päivät olivat pitkiä, mutta olin elementissäni saaden kosketukse myyntityöhön. Ja minähän myin sen viikolopun ajan! Ennen kaukausena luksuskauppana ilmeentynyt HB sai myös uudenlaisen valon.
Viime vuosina on kuitenkin ollut tyhjä olo. HIHS alkoi olla henkilökohtaisella tasolla tusinatapahtuma, jossa tavataan tuttuja ja istutaan katsomossa. Ostosten tekeminen ei kiinnosta, aikuisena tulee huomattua, että on jo kaikkea. Oma ratsastamattomuus ei myöskään auta yhtään. Viimeinen niitti oli se, kun HIHS siirrettiin Hartwallilta vanhaan jäähalliin. Kolkkoon jäähalliin, jossa ei pääse yhtään fiilikseen ja expo on onneton telttakyhäelmä. Missä on se vanha mahtava Horse Show? Viime vuosi meni töissä expon puolella, joten en ehtinyt edes katsomon puolelle. En kyllä kaivannutkaan.

”Minua ei huvita yhtään lähteä.”


Nyt olen tiukan paikan edessä. Tämän vuoden HIHS:iin on enää muutamia päiviä, mutta minua ei huvita yhtään lähteä. En ole ostanut lippuja, en ole menossa töihin enkä kaipaa ostoksille. Teenkö hirveää syntiä, jos jään kotiin ja katselen vain some -päivityksiä? Meidän crew on kuitenkin värvätty juttuapajille. Jotenkin koko tapahtuma on menettänyt hohtonsa ja tämä ihan vain minun silmissäni. Ehkä heillä on varaa, jos yksi jää kotiin. Sen huomaa ainaki lippuhinnoissa. Oli kuinka kyse vain vuosittaisesta huipputapahtumasta, on silti sääli, että tavallisilla harrastajilla ei ole pian varaa käydä ottamassa osaa. ”Ei kannata tulla, jos ei ole rahaa ostaa lippuja”, kuului kommentti keskustelupalstalla. Surullinen asenne ja näin varmasti tulee käymään. Ratsastus on yhä enemmän elitistinen laji. Meiltä on kysytty tulemmeko expoon näytille, mutta on ollut pakko sanoa, että noilla expopaikan hinnoilla ei näin pienellä firmalla ole mitään mahkua tulla. Osa firmoista on estetty tulemasta toisen firman ostettua yksinoikeudet jonkin tuotteen myyntiin. Way to go.
Tässä vaiheessa on pakko vetää taas #viro -kortti esiin. Vaikka Tallinnan show:ta on parjattu kotikutoisuudesta ja ”vain” kahden tähden kisoista, on siellä joka vuosi ollut lämmin ja vastaanottava tunnelma. Show on aina huumoripitoista ja kekseliästä. Viikko sitten olimme TIHS:issä Eestin ratsastajainliiton kutsumana ja pääsimme toimimaan myös kulisseissa. Pieni halli täynnä yleisöä kannusti omiaan ja muidenkin maiden ratsastajia. Viikonloppuna Saku Suurhall oli loppuunmyyty. Vuosi toisensa jälkeen viihdyn aina vain enemmän siellä – melkein pelkästään jo niiden henkilöiden takia, joiden kanssa tehdään töitä. Olenko siis petturipaska, koska nautin enemmän TIHS:istä kuin kotimaisesta show:sta?
Voihan olla, että käännän kelkkani vielä alkuviikosta. Olisihan se niin väärin katkaista monivuotinen perinne. Toisaalta olen sen verran jäärä, että jos ei huvita, niin ei huvita. Ja sillä taas ei ole mitään tekemistä kaupallisuuden tai yrityksen toiminnan kanssa (joku saa tästäkin taas hienon kateusaspektin). Mitä olette mieltä – kannattaako lähteä isolle kirkolle ensi viikonloppuna? Miksi?

Vanhassa jäähallissa ei taida muuta hyvää olla, kuin mahdollisuus seurata verryttelyä.

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

16 thoughts on “Onko tämä show jo niin nähty?

 1. Itte tykkään HIHSissä juurikin siitä, että pääsee seuraamaan myös verryttelyä. Viime vuonna olin oikestaan ekaa kertaa edes paikalla, vapaaehtoisena toimihenkilönä, kun ei ole varaa ostaa lippuja showhun. Tai jos ostaisin, ei olisi varaa sitten kierrellä expossa ollenkaan. Mutta ainakin viime vuoden toimihenkilöinä olleet tekivät siitä ihan hauskan kokemuksen, ja tänä vuonna mennään uusiksi! 🙂

  1. Verkan seuraaminen on (ainoa) hyvä uudistus jäähalliin siirtymisessä. Minusta myös vapaaehtoiset ansaitsevat hatunnoston, minä en jakaisi (enkä kyllä voisikaan) siellä rehkiä. 🙂

 2. Mä en olisi muuten ollut todellakaan menossa, mutta satuin voittamaan liput sinne niin kai se on pakko mennä 😀 viimeksi olen ollu hihsissä ehkä seitsemän vuotta sitten, juuri kalliiden lippuhintojen ja pitkähkön matkan takia.

 3. En viitsi edes lähteä. Suomessa osataan pitää hinnat nii korkeella expoalueella, että ennemmin lähden vaikka tallinnaan tai ruotsiin horse showhun.

  1. Osasyy siihen, että expossa on "normihinnat" johtuu juurikin siitä, että expopaikkojen hinnat on tapissa. Yrittäjillä ei ole varaa pitää runsaasti tarjouksia… :/

 4. Olin aikanaan HIHS:ssä toimihenkilönä monen vuoden ajan, sitten jäin pois niistä kuvioista ja sen jälkeen olen käynyt katsomassa 1-2 näytöstä joka vuosi. Nyt on eka vuosi 2000-luvulla kun HIHS jää kokonaan väliin – tosin tärkeästä syystä eli lähiomaisen hautajaisten takia. Liput oli siis jo hankittu mutta sain ne diilattua eteenpäin. Tytärpuoli olisi ollut kiva viedä Lasten matineaa katsomaan, sen väliin jääminen harmittaa jopa enemmän kun se etten itse pääse. No, ensi vuonna sitten taas – se yksi kiintiönäytös jollain tarjouslipulla.. 😉
  Niin ja tuo verryttelyn seuraaminen – ainakin toissavuonna siellä oli niin hirvittävä tungos etten jaksanut jonottaa sinne siksi hetkeksi joka olisi ollut aikaa. Expo tosin on mielestäni jopa yllättävän miellyttävä, ainakin verrattuna jonkin vuoden ylimääräiseen telttahärpäkkeeseen Hartwallin ylätasanteen tasolla! Eli puolensa ja puolensa. Hartwallilta kaipaan muuten erityisesti Pizza Hutin pizza-sliceja. First world problem no.1 😀

  1. Muistan kanssa sen Hartwallin "lisäteltan", silloin expopaikat oli ilmeisesti myyty aivan loppuun. Silloin tosin käytävillä oli expo kahdessa kerroksessa. Jäähallissa tilaa ei sen enempää ole, teltta ollut jonkinlainen pakkorako. Sponssifimat saa paikat käytävältä.

 5. Itse haluaisin lähteä, mutta en töiden puolesta pääsisi kuin vasta sunnuntaina. Yksinkään ei yhtään huvittaisi lähteä.

 6. Sattuipa sopivasti, että löysin tieni sun blogiin juuri nyt… 😀 Itse en ole vuosiin ollut HIHS:ssä. Aiemmin kävin vain torstaisin nuorten hevosten luokkien tähden. Syy miksi kyseinen tapahtuma on jäänyt väliin on juurikin lippujen hinnat, ei mitään järkeä. On jopa tuntunut että sinne ei edes haluta tavan rahvasta maleksimaan jos lippujen hintaa on katsonut… Viime vuonna sain liput sunnuntai aamunäytökseen ja voi luoja! Taisi olla viikonlopun halvin lippu, mutta 10 minuutin jälkeen oli selvää että kyllä olisi harmittanut jos siitäkin olisi pitänyt maksaa. Lähtöjä oli aamupäivän aikana n. 20-30 ja hyvä jos neljännes hallin penkeistä oli täynnä, eikä varmasti ollut. Mun mielestä todella sääli, kaikin puolin. En tiedä onko tämän vuoden lahjoitetut x-määrä lippuja vähävaraisille jotain organisaation sädekehän kiillotusta. Hieno teko, kyllä, mutta silti. Ihan perustuloilla oleva perheenäiti jos haluaa viedä heppahullut tytöt yhteen näytökseen on siinä helposti 100€ selällään pelkkiin lippuihin jos edes riittää, huhheijaa. Ehkä jopa noloa myöntää, mutta itse olen jo useampana (10) vuonna kantanut säälittävät roposeni muihin vastaaviin tapahtumiin Eurooppaan. Tänä vuonna suuntana on Olympia Horse Show Lontoossa. Ja kyllä, näiden reissujen jälkeen Helsinki ja Tallinna ikävä kyllä tuntuvat säälittäviltä, Tallinna "pienuudessaan" ja Helsinki riistopolitiikassa. Täytyy myös sanoa, että kaipaan sitä aitoa ja alkuperäistä HIHS:ta messarissa, silloin satsattiin koko vuoden ostot expoon juurikin mahtavien tarjousten ja hintojen takia.

 7. En ole ikinä käynyt HIHS:ssä tai TIHS:ssä. Oon vaan haaveillu ja katellu kun muut ostelee hevosilleen kaikkea, mutta ehkä ravipuolen ihmisenä ei varmasti haittaakaan ole, että en ole päässyt. Wahlstenilta saan tarvittavat tavarat hevoselleni, joten HIHS ei oikein nappaa, paitsi jos lippuja voittaisin niin voisin ehkä käydä katsomassa. Vapaaehtoiseksi ois kans jees mennä mutta en tiedä kuinka ilmottaudutaan, joten jää tänä vuonna välistä. Katsotaan jospa parin kolmen vuoden päästä ois varaa ees ostaa liput.

  1. Olen sitä mieltä, että kyllä HIHS kannattaa kerran käydä koke(ile)massa, mutta valitettavasti se olisi pitänyt tehdä jo viisi vuotta sitten. 😀

 8. Itse en ole koskaan käynyt hihs:ssa. Kiinnostaisi kovasti kokea, mutta tulisi aivan liian kalliiksi. Asun pohjanmaalla, joten pääsylipun hinnan lisäksi tulisi junamatkat, hotelliyöpyminen sekä syömiset. Ja tottakai tahtoisi tehdä ostoksia. Eli yhdelle hihs viikonlopulle tulisi hintaa monta sataa euroa, sanoisin että samalla hinnalla voisin lentää europpaan katsomaan paljon kovatasoisempaa kilpailua…

  1. Tukholman show'ta on kehuttu paljon, siihen voisikin ne rahat sitten satsata! Me lähdetään tänä vuonna katsomaan miltä SIHS:n tapahtuma näyttää. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *