Visuaaliset vinkit ratsastukseen?

Visuaaliset vinkit ratsastukseen?

Esittelyssä Equestrialin ”Kouluratsastuksen ABC” -videosarja.

Viime vuoden puolella hevosalan sivustojen joukkoon liittyi uusi Equestrial.net, jonka konseptina on tuottaa artikkeleita sekä opetusmateriaalia. Heillä on käytössään laaja yhteistyötiimi ratsastuksen ja hevosalan huippuasiantuntijoita. Myös Playsson.net aloitti loppukesästä Equestrialin kanssa yhteistyöt ja järjestimme yhdessä mm. marraskuun Aira Toivolan istuntaklinikan. Lisäksi Playsson.netin tapahtumiin ja kilpailuihin osallistuneet ovat saaneet lahjakortteja Equestrialin palveluun.


Vuoden vaihteen aikoihin Equestrial lanseerasi jo perusidealtaan hauskan ”Kouluratsastuksen ABC” -videosarjan. Meidän tiimi pääsi heti tutustumaan tähän oppimateriaaliin ja minäkin sen ehdin yhden illan aikana katsoa ja analysoida. Jokainen ratsastaja oppii eri tavoin; osa näkemällä, osa kuulemalla tai tekemällä. Jos kouluratsastusliikkeiden tai ratsastusteiden havainnointi on vaikeaa, voi videolta opettelu olla ratkaisu! Monesti jo oman tai toisen ratsastusvideoinnin katselu aukaisee solmuja ja havainnollistaa tehtyä asiaa. Joskus taas ratsastustunnin tai valmennuksen yhteydessä tulevat käsitteet voivat mennä ohi. ”Kouluratsastuksen ABC” -oppimateriaalin avulla pyritään tarjoamaan uudenlaista oppimismahdollisuutta, mukana ratsastaja ja valmentaja Karolina Liuksiala.

”Jokainen ratsastaja oppii eri tavoin…”

ABC -sarja sisältää 10 videota, joiden pituus on keskimäärin muutaman minuutin. Se on juuri sopiva aika käydä aihe tiivistetysti läpi, ilman, että katsoja väsyy teoriapuoleen. Pätkien vieressä on myös tarkemmin aihetta koskeva teksiosio videoiden tukena. Kävin sarjan läpi enemmän valmentajan näkökulmasta miettien, mitä minun oppilaani voisivat saada videoista irti. Equestrial on tehnyt videoiden kanssa odotetusti huippulaadukasta jälkeä, toteutuksesta yksittäisiin grafiikoihin asti! Klippien ehtottomiin plussiin lukeutuvat hyvin yhdistetyt selostukset ja varsinainen opetus ratsain sekä hidastukset ”ohjespotteineen”.

Videoilla käydään kouluratsastuksen peruskohdat läpi selkeästi selitettynä ja tiiviinä pätkinä. Jäin kuitenkin miettimään, miksi (ainakin tässä ensimmäisessä versiossa) videoklipit ovat aakkosjärjestyksessä, eivätkä tason mukaan? Alussa olisi ollut hyvä ensin antaa ohjeistusta ratsastusradan teistä, väistöistä ja peruutuksesta, siirtyen sitten taivutuksiin ja lopulta laukkatyöskentelyyn ym. Materiaalien pedagoginen puoli osui yksiin oman ajatusmaailmani kanssa, mutta olisin kaivannut enemmän painotusta ratsastajan istuntaan ja kehon käyttöön. Videoilla liikkeet näyttävä em. ratsastaja puhuu kyllä keskivartalon hallinnasta, vaikka istuukin ajoittain itse todella levottomasti ja on kaukana eleettömyydestä.

 ”Muiden ratsastuksen seuraaminen on aina hyödyllistä…”

Kenelle sitten suosittelisin ”Kouluratsastuksen ABC” -videosarjaa? Mikäli vain on mahdollista, se kannattaa katsoa omasta tasostaan riippumatta. Muiden ratsastuksen seuraaminen on aina hyödyllistä, puhumattakaan näin hyvin tehdyistä klipeistä, joissa korostetaan teoriaosuutta! Tavallisen ratsastuskouluoppilaan kannalta katsottuna, tästä saa irti termejä ja pystyy yhdistämään ne pilkottuihin, oikeaoppisiin liikkeisiin. Maalaisjärki kuitenkin sanoo jo sen, että kukaan ei opi laukanvaihtoja videon perusteella. ABC -sarja on tehty tukemaan normaalia ratsastusopetusta nimenomaan audiovisuaalisesti. Kokeneemmat ratsastajat ja valmentajat voivat hyödyntää tätä materiaalia omassa ulosannissaan. Videoissa kerrotaan myös yksittäisten liikkeiden yleisimmät virheet (kuten peruutuksessa), jolloin sarja sopii loistavasti vaikkapa koulukilpailuihin valmistautumiseen!

Equestrial tunnustelee vielä paikkaansa hevosivustojen jengissä ja tarjoaa taatusti jatkossa hyviä opetusvideoita laajemmalle yleisölle! Henkilökohtaisesti toivoisin nuorille suunnattua sarjaa, joka olisi kohtuuhintainen, selkeä ja hevosmiestaitoihin panostava. Tuntuu, että perustaidot hevosten käsittelyn suhteen ovat hukassa – niin kotona, kuin kilpailutilanteessakin. Tämä olisi myös lähellä meidän tiimin ideologiaa.

”Kouluratsastuksen ABC” -sarjan saa Equestrialin kaupasta, hintaan 18,50 euroa (kolmen kuukauden ajaksi). Hinta-laatusuhde on mielestäni siedettävä. Jos olisin ”normaali” harrastaja, (olisin todennäköisesti oikeissa palkkatöissä) ja maksaisin tuon summan mielelläni! 🙂

Playsson.netin seuraajat ja tiimiblogien lukijat saavat 15 % alennuksen ”Kouluratsastuksen ABC” -videosarjasta. Hinnaksi jää silloin VAIN 15,70 eur. Kampanjakoodi, joka syötetään verkkokaupassa ostoksen yhteydessä on ”Playsson”. Kampanja on voimassa 1 kuukauden ajan. Ole hyvä!

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *