Karo handlaa B -tammat.

Karo handlaa B -tammat.

Jos jotain olen onnettoman hevosurani aikana oppinut, niin kyvyn lukea ratsukoita!


Aloitetaan pakollisella HIHS -päivityksellä, eli oli antoisat neljä päivää Helsingin Jäähallilla! En ehtinyt katsomoon ollenkaan, mutta sitäkin enemmän tapasin ihmisiä sen ulkopuolella. Expomyyjän työ on loppupelissä todella uuvuttavaa, minulla kuitenkin on välttämätön tarve päästä ”omien pariin”. Oli mukavaa jutella lukuisien uusien ja vanhojen tuttujen kanssa, vertailla tuotteita ja kokemuksia! Päivät menivät siis hypessä ja illalla iski väsy. Onneksi majoituimme tätini luona Vantaalla, niin ei tarvinnut ajella joka päivä kotiin…

Nyt päivät täyttyvät lähinnä palavereista, sähköposteista ja puheluista – liittyen yllättäen Playsson.netin kahteen suurimpaan loppuvuoden tapahtumaan. Istuntaklinikalle myydään kovaa vauhtia lippuja ja Blogiexpo2015 -tapahtuman ohjelmarunko alkaa olla mallillaan. Iso kiitos siitä kuuluu myös idearikkaille Jillalle & Kaktulle! 🙂 Niinhän se on, yksin ei kukaan kykene ihmeisiin, tarvitaan tiimityötä. Kaiken kukkuraksi myös ensi vuoden suunnitelmia on jo laitettu paperille…
Kiireestä koordinoinnista huolimatta meidän mäellä asustelee edelleen kymmenen hevosta. Niiden hoito ja liikuttaminen vaatii paljon, minulta enimmäkseen aikatauluttamista. Olen löytänyt valtavan hyviä vuokraajia, jotka auttavat ratsastuksessa meidän tallitiimin ohella. Yksi vähän vähemmälle osalle jäänyt tapaus on 16 -vuotias saksalainen puoliveritamma Bambe. Se on hieman oudolla tavalla meille päätynyt, sillä etsiessäni aikoinaan toista estehevosta itselleni, tämä tamma valikoitui ehdokkaiden joukosta. Itse en ollut ihan satavarma sen ostamisesta, mutta äitini vakuutti, että hyvä siitä tulee… No ei tullut. Tamma kiikutti ratsastettaessa ympäri kenttää, yritti potkia ja jyräsi huoletta taluttajat. Ensimmäisenä iltana huomasimme myös puunpuremisongelman. Myyjälle annettiin palautetta, että nyt ei ollut ihan mitä tilattiin. Pysyvämpää ratkaisua ei saatu, hinnassa tultiin vastaan ja hevonen jäi pönöttämään meille.
Ratkaisu Bamben huoliin – Karo!
Joskus pitää myöntää, ettei kykene. Näin kävi minulle ja Bambelle. Luovutin hevosen suosiolla Jessen ratsastettavaksi. Hän on tehnyt sen kanssa huimasti töitä, valmentautunut ja kilpaillutkin. Bambelta ei skouppi lopu, jos kuski pysyy kyydissä ja on yhtä rohkea. Tamma ei ole mikään helppo luonteeltaan, vaan vaatii aikamoista kikkailua ihan pelkästään kisoihin lähdön suhteen. Lastaus ja kuljetus on fine, mutta kisapaikalla ei kyllä varusteita saa päälle.
Jotta olisi vielä hankalampaa, Bambe on / on ollut läheisriippuvainen. Se kiintyy aina eri hevosiin, nyt onneksi se sydänystävä on jo vuosia ollut Jessen 20 -vuotias tanskalainen pv-tamma Muori. Bambe pystyy silloin tällöin olemaan itsekseen, mutta mieluiten ei. Asian kanssa ollaan opittu tulemaan toimeen. Stressiherkkä hevonen useimmiten kehittää myös vatsavaivoja, niin Bambekin. Vatsahaavan oireita on ollut siitä lähtien, kun se on meille tullut. Sen ruokintaan on aiemmin kuulunut pellavalima, Progut sekä nyt uusimpana Chia de Gracian chian siemenet. Chia on selkeästi auttanut pitämään vatsan kuntoa yllä, eikä varsinaisia vatsalääkkeitä (Antepsin jne.) ole tarvittu. Bambe on saanut noin desin verran chiaa iltaruuan yhteydessä. Kakka on rakenteeltaan muhevaa eikä haise pahalle (voisko paskasta edes sanoa noin?), lisäetuna hyvä karvapeite.
Piilomainos! ..eiku hyi, ei blogimainontaa.
Viimeisen muutaman vuoden aikana on tullut kaikenlaista eteen ja se on näkynyt valitettavasti Bamben ratsastuksessa. Sen kanssa ei ole enää ehditty tehdä niin paljon, kuin olisi haluttu. Alex on pärjännyt sen kanssa hyvin, mutta aika on rajallista… Vuokraajien en uskalla antaa käsitellä Bambea. Mutta annapa olla! Facebookissa näin, että eräs lähiseudulla vaikuttava tuttu etsi liikutettavaa hevosta omansa rinnalle. Karo on tunnettu siitä, että on tehnyt äärettömän paljon töitä luonteikkaan Beeda -tammansa kanssa. Myönnän, että olin tuosta ratsukosta alkuun skeptinen, mutta olen joutunut pyörtämään sanani. Karo oli tänä vuonna mm. HIHS:issä hyppäämässä Beedalla ja se, jos mikä on jo saavutus! Näin niin paljon samankaltaisia piirteitä Bambessa ja Beedassa, joten kutsuin Karon ennen HIHS -viikonloppua kokeilemaan sitä. Karo innostui ja tuli käymään.
Aluksi mietin, että mitä, jos Bambella on huono päivä ja se teloo Karon ennen huipputärkeitä kisoja… Se jännitti ensin ja yritti leijua tilanteesta ravilla pois. Jäykkä ja pullea tammani alkoi kuitenkin vähitellen liikkua pehmeämmin, notkeammin ja rennommin. Olin, että ”vau, pakko hakea kamera!” Karo ratsasti rauhallisesti askellajit läpi ja mainitsi, kuinka saman tyyppisiä nämä B -tammat tosiaan olivat. Ehkä hienointa oli se, että Karo tahtoo tulla uudestaan, Bambe ei siis olekaan enää työtön! Sänkipellolla on vielä tilaa, kun kyntöjä ei ole aloitettu. Siellä on tamman hyvä toteuttaa itseään!
Minulla on listalla useita postausideoita, kun vain ehdin laittaa ne blogiin! Blogissa muuten vaihtuu vähän ulkoasu piakkoin – vihdoin ja viimein. 🙂

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

2 thoughts on “Karo handlaa B -tammat.

  1. Sulle olis haaste mun blogissa – jos vaan kiireiltäs ehdit niin teeppä se jossain välissä! Luotan, että sulta tulis vähän erilaista näkemystä asiaan 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *