Lotta, ihottuma ja Smurffipullot.

Lotta, ihottuma ja Smurffipullot.

Allerginen ja ihottumainen poni tekee kaikkensa raapiakseen tuskaista oloaan pois.


Monelle hevoselle ja ponille saapuu joka vuosi helvetti nimeltään kesäihottuma. Se alkaa heti keväällä ja jatkuu miltei niin pitkään, kun vain syksyllä riittää lämmintä säätä. Etenkin tähän vuoden aikaan on polttiaisten määrä suuri, sillä elinolosuhteet ovat otolliset – plussakeli ja kosteaa. Vasta pidempään jatkuneet yöpakkaset tappavat ne pois. Omalta osaltani en ole juuri koskaan kiinnittänyt hevosten ötökkäallergioihin ja sitä kautta iho-ongelmiin sen enempää huomiota, poisluettuna kesäiset paarmat. Kun shetlanninponitamma Lotta saapui meille loppuvuodesta 2008 juuri emästään vieroitettuna, en tiennyt minkälainen ruljanssi olisi edessä…

Lotta oli unelmien täyttymys muiden shetlanninponiemme joukkoon, sillä suurena shettisharrastajana haaveilin rodun kasvattamisesta ja näyttelyiden kiertämisestä Playssonin jäädessä joskus eläkkeelle. Lotta oli kaikkea mitä oli etsitty; kirjava, hyväsukuinen ja pärjännyt varsanäyttelyissä. Sen emä ja isä olivat luonnollisesti hyväkuntoisia sekä enemmänkin jalostuksessa käytettyjä yksilöitä. Kuitenkin Lotan ollessa noin 2 -vuotias, sille puhkesi kesäihottuma ja se tuli aivan puskista! Aluksi olinkin epätietoinen, mistä varsinaisesti oli kyse. Ensimmäiset kesät kutina ja oireet olivat hyvinkin rankkoja. Tuntui, ettei rasvaamisesta ja loimittamisesta ollut hyötyä. Jesse, joka oli vuosia ollut issikoiden kanssa tekemisissä osasi onneksi auttaa Lotan hoidossa.

Keväisin ja alkukesästä oli mahdollista käydä näyttelyissä, mutta Vermon lähestyessä Lotta oli jo aivan ”näyttökelvoton”. Toiveet näyttelykehien uudesta tähdestä romuttuivat nopeasti. Poni petrasi ratsukäytössä, mutta vereslihalle menneet korvat olivat äärettömän kipeät, eikä suitsia meinannut saada mitenkään päähän. Talvisin Lotta oli ihan siedettävässä kunnossa karvapeitteenkin suhteen. Joka kevät alkoi sama show ja etsittiin sopivia keinoja helpottamaan ponin oloa. Lääkekuureihin en ole vielä sortunut, ihmisille tarkoitetut allergialääkkeet ovat kuitenkin aika kovia. Kortisonin haittavaikutukset ovat merkittävät ja antihistamiinien teho hevosilla on kyseenalaista. Astuttamistakaan ei voi ajatella, jos allergia vaikka periytyykin varsalle. Toiset sanovat, että kokeile, sillä hormonit voivat auttaa ihottumassa. Toiset sanovat, että älä edes kuvittele moista.

”Haulikon reiät”…
…ja Smurffipullot.

VS.

Tänä vuonna Lotta kääntyi 7 -vuotiaaksi. Elämä kesäihottuman kanssa on ollut vaikeaa, mutta olemme selvinneet aina talveen. Kesäkuussa Finnderbyssä, Just Dressagen Matilda esitteli minulle uuden tuotteen ohimennen, kun puhuimme hevosten iho-ongelmista. En ollut kuullutkaan yrityksestä, joka valmisti tarkasti tutkittuja luonnontuotteita nimenomaan eläinten iho-ongelmiin, kuten kesäihottumaan. Tämän yrityksen tuotesarja on SOLHEDS. Yksi kesävoidepullo lähti minun mukaani ja jonkin aikaa se vain lojui varustekaapissa. Olen aina ollut skeptinen ”ihmetuotteisiin”, joten en tähänkään suhtautunut aluksi erikoisemmin. Jossain vaiheessa vanha ötökkämyrkky loppui ja otin Solhedsin kesävoiteen käyttöön. Tuotteen haju peittää hevosen ominaishajun, jolloin polttiaiset eivät löydä ponin luokse. Erinomainen karkote siis! Olin valehtelematta hämmästynyt, kun Lotta vähensi radikaalisti tarhassa hankaamista ja alkoi olla tyytyväisempi ulkonakin!

Heinäkuussa Lappeenrannan koulukilpailuissa tapasin Just Dressagen kautta ensimmäistä kertaa Solhedsin tuotekehittäjän, Saija Pihkasen. Kerroin kokemuksestani yhden kesävoidepullon suhteen ja Saija avasi enemmän minulle Solhedsin ideaa sekä tuotesarjaa. Tässä vaiheessa ei ollut enää epäselvää – Saija todellakin tiesi mistä puhui, sillä hän on biokemian maisterina työskennellyt pitkään bio- ja lääketeollisuuden parissa sekä toiminut tutkijana eläinlääketieteellisessä. Niinpä Lappeenrannan reissusta kotiin tuomiseksi pääsi uusi pullo, hoitava tehoseerumi… Ensin Lotan hinkattuun nahkaan tehoseerumia ja muihin kohtiin kesävoidetta. Ette varmasti usko, mutta me kaikki huomasimme miten poni rauhottui ja iho alkoi parantua silmissä. Voitte siis kuvitella, kuinka riemuissani olin, kun Saijan kanssa sovimme Lotan ottamisesta mukaan testiryhmään. Lotta siis loppukesän ja -syksyn käyttää Solhedsin hoitotuotteita iho-ongelmien parantamiseen, keväällä alkaa allergian ehkäisy samoin menetelmin.

Testaus on parhaillaan käynnissä ja seuraan blogissani sen etenemistä, mutta kerron nyt miten aloitimme hoitamisen!

  • Irtolika huuhdeltiin pois ja ”ongelmakohdat” kasteltiin huolellisesti. Sen jälkeen alueisiin hierottiin Derma1 -antiseptistä shampoota. Aine jätettiin vaikuttamaan 3 minuutin ajaksi ja pestiin sitten pois. Lotalla oireilee eniten korvat, otsa, hännän tyvi ja harjamarto sekä ahterissa olevat ”haulikon reiät”.

  • Antiseptisen shampoopesun jälkeen ponin annettiin kuivua. Ahterin ”haulikkokohtiin” sekä pään ja harjamarton alueelle levitettiin Derma2 -tehoseerumia. Leikkasin hännästä ylimääräiset jouhitupsut pois, jotta aine pääsee iholle asti. Tyven ns. norsuiholle laitettiin Derma5 -antimikrobista voidetta. Derma2 -tehoseerumi on jatkossa päivittäisessä käytössä, Derma5 levitetään häntään harvemmin. Lopuksi vielä hieroin vastakarvaan oireilevien alueiden viereen Derma3 -kesävoidetta.

Ylläolleiden hoitovaiheiden jälkeen Derma2 -tehoseerumia ja Dermo5 -voidetta on käytetty säännöllisesti. Tämän hetkinen tilanne on se, että Lotta on voinut olla ulkona ilman ihottumaloimea, hankaa vain satunnaisesti ja pystyy ”vain olemaan” tarhassa. Iho uusiutuu päivittäisessä hoitokäsittelyssä, siksi esim. Lotan hännän iho hilseilee. Harjalla vaan irtoava hilse pois ja uudelleen voidetta pintaan! Lotan hoitoprojektia seurataan siis jatkossa tasaiseen tahtiin. Samalla Derma2 -tehoseerumilla hoidetaan myös paria häntäänsä hinkkaavaa puoliveristä… Näitä odotellessa kannattaa tutustua Playsson.netin portaalissa julkaistuihin Solheds -artikkeleihin > klikkaa tästä ja tästä. Kuulemisiin! 🙂

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

4 thoughts on “Lotta, ihottuma ja Smurffipullot.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *