Tuomarin näkökulmasta.

Tuomarin näkökulmasta.

Ratun talli, Lieto, 31.5.2015.


Kaksi blogia pitäjineen, Green Eventer ja Kisamatkalla, järjestivät menneenä sunnuntaina yhteistyössä kenttäkilpailuiden mukaiset harjoitukset Ratun tallilla Liedossa. Minulla oli ilo ja kunnia toimia siellä kouluosuuden tuomarina. Enhän todellakaan ole mikään virallinen koulutuomari, mutta näin valmentajana pystyy aika hyvin sanomaan asioita siltäkin kantilta. Ohjelmina olivat kenttäkilpailuohjelma nro. 6 (HeA) ja nuorten hevosten kenttäohjelma (HeB). Tulostin radat edellisenä iltana ja kävin niitä läpi, jotta olin tietoinen mitä luvassa. Roosa lupautui sihteeriksi ja lähdimme ajamaan (hieman myöhässä) puoli yhdeksän aikaan aamulla. Matkalla oli pakko käydä vessassa ja kahvilla, joten kisapaikalle saavuimme vähän yli sovitun ajan…

Onneksi vastassa oli rento ilmapiiri ja iloisia ihmisiä! Te, jotka ette ole käyneet Ratun tallilla, voin kertoa, että puitteet ovat huikeat! Kouluradat ratsastettiin maneesissa, jonne sitten suuntasimme valmiuteen. Oma pillikin oli mukana. 🙂 Ensimmäisenä ratsastettiin HeA. Alkuun tuli heti tiplu – en rehellisesti sanottuna tiennyt, että tietyissä kenttäohjelmissa saa keventää koko ajan! Minua oikaistiin asiasta ja pääsin takaisin kärryille. Hetken olinkin jo epäuskoinen, että ratsastaako heti eka ratsukko huolimattomasti…

Pian pääsin vauhtiin ja useasti tuomarin arvosteluihin pettyneenä, yritin saada itse sanottua loppukommentteihin mahdollisimman paljon kannustavaa ja positiivista palautetta. Ärsyttää, jos maksaa kouluradan ratsastamisesta summan X ja tuomarin (ainoa) kommentti on hyvin niukka. Yhtään lajirasismiin lähtemättä, nämä kenttäratsastajat syyllistyivät pitkälti samoihin virheisiin. Ei mitään vakavaa, mutta tämän tädin silmiin pisti mm. levoton käsi. Kuitenkin kertakaikkiaan myös hyviä ratoja ja siistiä ratsastusta! Pisteiden lasku kävi hitaasti, kun ei ollut kolmatta henkilöä apuna, mutta kaikki saivat lopulta lappunsa.

Kyllä sai olla tarkkana, sillä noissa kyseisissä ohjelmissa tuli jotkin tehtävät nopealla syötöllä. Huomasin välillä, että kyttäsin suorittavaa ratsukkoa puoliksi tuomaripöydän päällä ja pää kallellaan (teen tätä valmentaessanikin). Näkee muka paremmin. Keskiarvo annetuissa prosenteissa oli noin +- 60 %. Ns. huonoin taisi olla 53 %. Sanoinkin ratsastajille, että nyt katsottiin vähän sormien läpi, kun oli harjoituksista kyse. 😉 Jaoin vielä parhaimman kouluratsukon palkinnon ja sen sai ylivoimaisella suorituksellaan Taru Kajantola & Liberty Night. Pari tuntia vierähti, nautimme vielä puffan annista ja lähdimme sitten kotia kohti. Ratsukot jatkoivat esteosuuksille. Kiitos vielä Jennille ja muulle porukalle!

Mulla oli koirat mukana, etteivät olisi joutuneet olemaan koko päivää yksin kotona. Ne kävivät vielä Ratun maisemissa lenkillä. Tallille päästyämme painelivat kiireellä järveen uiskentelemaan ja illalla oli väsy kotiin tultuamme. Tällä viikolla ohjelmassa mm. pari palaveria ja pe-la suuntaamme Ypäjälle Finnderbyyn! Eikä suinkaan vain ihailemaan kilpailusuorituksia, vaan expotöihin ja koulutukseen…

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *