HHF: Camarguenhevonen, haastattelu.

HHF: Camarguenhevonen, haastattelu.

Helsinki Horse Fair 7.-8.3.2015.
Vielä olisi materiaalia viime viikonlopun messuilta. Kävin haastattelemassa rotuesittelyssä olleen camarguehevosen Ikon omistajaa Milla Savikkoa. Camarguenhevonen on vanha ranskalainen rotu, jota on käytetty kautta aikain mm. karjan paimentamiseen. Iko on yksi harvoista camarguelaisista Suomessa. Rodulla ei ole kasvattajia meillä, eikä Suomeen ole tuotu rodun edustajia vuoden 2007 jälkeen. Sääli, sillä camargue on monipuolinen ja yhteistyöhaluinen hevonen!

Camarguenhevosta pidetään yhtenä maailman vanhemmista roduista. Niitä on kuvattu jo yli 10 000 vuotta sitten seinämaalauksissa Etelä-Ranskassa. Poniksi määriteltävästä säkäkorkeudestaan huolimatta se on vahva ja jaksaa kantaa aikuisenkin. Camargue on omiaan esim. kouluratsastuksessa ja valjakossa. Väri on aina kimo. Vaikka rotu elää puolivillinä Ranskan suistoalueella, on se pysynyt puhtaana lähinnä eristäytymisensä takia. Laumoista valitaan tarkoin parhaimmat orit ja jalostukseen kelpaamattomat ruunataan. Camarguenhevonen on vasta 6-vuotiaana täysikasvuisia.

Camarguenhevoset olivat vaarassa kadota kokonaan 1900 -luvun puolessa välissä, kunnes jalostusohjelma ja kantakirja perustettiin vuonna 1967. Suomessa camarguenhevosia on vain kourallinen ja tietoisuus rodusta heikkoa. Niitä saa vain Ranskasta, mikä saattaa joidenkin mielestä olla hankalaa. Ranskalaiset eivät myöskään mielellään kommunikoi englanniksi, joten mukana olisi hyvä olla ranskankielentaitoinen henkilö. Hinta liikkuu samoilla linjoilla normaalin puoliverisen kanssa. Camargue ei ole varsinaisesti kilpahevonen, mutta selviää helpoista luokista. Se on pääasiassa luotettava ja oppivainen käyttö- ja harrastehevonen, joka sopii vaikkapa äiti-tytär -yhdistelmälle!

Wikipediassa on kattava tietopaketti rodusta. Kannattaa käydä myös tykkäämässä camarguenhevosen FB-sivusta! Milla vastaa mielellään kysymyksiin ja neuvoo eteenpäin jos camarguen hankkiminen kiinnostaa!

http://fi.wikipedia.org/wiki/Camarguenhevonen
https://www.facebook.com/SuomenCamarguenhevoset

Kuvat: Milla Savikko

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

4 thoughts on “HHF: Camarguenhevonen, haastattelu.

  1. Oho, Iko! Mä vuokrasin Ikoa vajaan vuoden verran joskus useampi vuosi sitten, kun se asusteli toisen vuokraponini tallilla. Iko oli kyllä hurmaava tapaus, hauska törmätä siihen täällä! 🙂

  2. "Camarguenhevoset olivat vaarassa kadota kokonaan 1900 -luvun puolessa välissä, kunnes jalostusohjelma ja kantakirja perustettiin vuonna 1967. "

    Pitäskö toi kutonen olla ysi? 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *