Tunnin rakenne.

Tunnin rakenne.

Mistä ratsastustunti koostuu?


Jos olet joskus seurannut usean eri opettajan tunteja, olet varmasti huomannut, että tuntien rakenne vaihtelee. Tunnin rakenne riippuu siitä, kuka tuntia pitää ja millaista ryhmää opetetaan. Onko kyseessä ratsastuskoulun ”tusinatunti” vai aluevalmennuksen setti. Ryhmän taso määrittelee tunnin kulun ja opeteltavat asiat. Toisilla on tapana viikosta toiseen ja vuodesta kolmanteen pitää tunnin rakenne samana – ajatuksella ”mitä sitä nyt toimivaa muuttamaan”. Toisilla taas on päivä tai viikkokohtainen suunnitelma, jonka mukaan mennään, Sitten on niitä, jotka vetävät tunnin hatusta hetkeä ennen. Riippuen tallin tai valmentajan tavoista, tuntisuunnitelmat kirjataan ylös. Silloin, kun pidin päivittäin pari kolme tuntia, tein viikkosuunnitelman tuntien kulusta. Nykyään ”poimin” muistista parhaimpia suunnitelmia ja joko muokkaan niitä tai käytän sellaisenaa. Tietysti tunnin aiheet ja tehtävien vaativuus määriytyy ratsukon mukaan.

Tässä minun kaavani tunnin kulkuun:

Alkukäynti 10-15 min: Käydään läpi kuulumiset ja kerron tunnin aiheesta, mitä tehdään ja mitä tehtävässä vaadin. Korjataan perusasiat; istunta, kädet, jalat, hevosen tahti. Sitten tehdään käynnissä ”kuivaharjoitteluna” tunnin aihetta, perehdytään ideaan ja tekniikkaan. Jumpataan hevonen lämpimäksi. Tehtävät toistetaan molempiin suuntiin.

Raviharjoittelu 15-20 min: Kevyessä ravissa verryttelyä molempiin suuntiin. Haluamme, että hevonen liikkuu aluksi hieman normaalia reippaamassa tempossa. Vähän isoja linjoja; ympyröitä, suoria uria jne. Tehtävän laadusta riippuen, teemme aluksi kevyessä ravissa toistoja ja sen jälkeen mahdollisesti hiotaan harjoitusravissa. Molemmat suunnat. Panostamme päivän ”teemaan” ja korjaamme joko niitä vanhoja virheitä tai ehkäpä harjoituksen aikana syntyviä uudenlaisia ongemia.

Välikäynnit muutaman minuutin pitkin ohjin. Myös ravisuuntien välissä. Olen oppinut jaksottamaan tunnin rakenteen niin, että hevonen pääsee hengähtämään onnistuneiden toistojen jälkeen. Tällä ”nollataan” hevonen. Toiset valmentajat eivät juurikaan anna hengähdystaukoja, omasta kokemuksestani olen huomannut, että varsinkin nuoret hevoset kaipaavat taukoja keskittyäkseen taas paremmin.


Laukkaharjoittelu 15-20 min: Aiheeseen liittyvä laukkatehtävä. Pyrin suunnittelemaan tunnit niin, että ne ovat koko tunnin läpi johdonmukaisia ja kehittyviä sekä sellaisia, että niistä voidaan tarvittaessa jatkaa seuraavilla kerroilla. Jos tunnilla on useampia ratsukoita, emme yleensä laukkaa yhtäaikaa. Jokainen suorittaa tehtävän vuorollaan ja odottavat tekevät valmistelevia harjoituksia tai seuraavat edellisen ratsastusta. Usein laukkatehtävässä saatamme käydä läpi kaikki askellajit nimenomaan valmistavina harjoituksina. Välikäynnit laukkasuuntien välissä.

Loppuravit ja käynnit 10-15 min: Loppuverryttelyssä haetaan rentoa ja letkeää hevosta. Taivutteluiden jälkeen suoristellaan ja taas suoristusten perään on hyvä vähän taivutella. Ratsastaja saa valvotusti tehdä itsenäisen loppuverkan, usein kuitenkin annan vielä vinkkejä. Loppukäynnit on 10+ minuuttia, sillä aloittaessani seuraavaa tuntia tai kotiin lähtiessäni ratsukko saattaa jäädä vielä kävelemään.

Riippuen päivän groovesta (ratsastajan ja hevosen mielentila sekä vireystaso), voi tunti kestää tasan 60 minuuttia ja venähtää vähän yli. Mottona on, että asiat tehdään aina loppuun. Osaan jakaa tunnit osiin jo suhteellisen hyvin ilman kelloa. Tunti menee omalla painollaan. Lopuksi käydään tunnin kulku läpi, missä onnistuttiin ja missä täytyy petrata jatkossa. Vastaan kysymyksiin. Saatan antaa kotiläksyjä ja kerron, mitä voisimme tehdä ensi kerralla. Varsinaisia vuosittaisia tai muuten pitkän matkan valmennussuunnitelmia en ole tehnyt. Joka viikolla ja kuukaudella on omat aiheensa (suunnitelmansa).

Miten sinun valmennustuntisi tai ratsastuskoulutunnin rakenne menee?


Talvisissa kuvissa Jenni ja Vespa. Tsekatkaa blogi > http://tjittev.blogspot.fi/

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *