Tuontihevonen Virosta?

Tuontihevonen Virosta?

Löytääkö meren takaa mitään?Olen jonkin verran yrittäjänä toimiessani tehnyt hevoskauppaa. Suomessa olen myynyt reilummin hevosia, mutta minun kauttani on tullut Virosta (Eesti) neljä hevosta ja minulla on kontakteja mm. Latviassa. Usein näkee ihmisten miettivän kannattaako Virosta hakea hevosta ja jos sinne lähtee, miten kannattaa toimia? Voiko naapurimaasta löytää sopivan hevosen itselleen? Tässä simppeli opas 1-0-1.
Mikä taktiikka?

Ulkomailta hevosta ostettaessa on yleensä kolme keskinäistä tapaa. Rohkeat lähtevät kokeilemaan onneaan, eli tilaavat videoita ja hevonen tulee niiden perusteella kotiovelle. Videot ovat ihan ok, jos tietää mitä niistä katsoo. Onko liikkeet symmetriset ja säännölliset. Miten hevonen reagoi ratsastajaan jne. Videoita kannattaa pyytää eri (vuoden)ajoilta ja esim. kentällä ja maneesissa kuvattuja. Riippuen keneltä on hevosta ostamassa, voi videot olla mitä tahansa laadukkaasta sellaiseen kurapellolla kuvattuun. Itsepä tekee sitten lopullisen yhteenvedon. Aina voi vaatia haluamansa videon, kuten juoksutus hyvällä pohjalla, jotta näkee miten hevonen liikkuu kaarevalla uralla. Liejussa liukasteleva tapaus ei ehkä ole antoisin… 
Video on hyvä pyytää joka tapauksessa. Tämän jälkeen suunnataan paikan päälle katsomaan ja kokeilemaan. Laivamatka Tallinnaan kestää noin pari tuntia, on halpa ja oman autonkin saa vielä helposti mukaan. Ja jos ei uskalla Virossa ajaa, junalla pääsee perille edullisesti. Jos on itse hevoskaupoissa aika vihreä, kannattaa ottaa mukaan joku ammattilainen – valmentaja tai ratsuttaja – antamaan vertaistukea. Vielä parempi, jos on eestiläinen tuttu auttamassa tulkkaamisessa. Muuten kannattaa toimia englanniksi (termistö molempien ymmärrettävissä) tai hyvässä lykyssä suomeksi. Kuten aina myyntitilanteessa, tulee tsekata jalat, liikkeet ym. Aina ei kannata sitten kaikkea uskoa. 😉
Kolmas vaihtoehto on lähettää joku Viroa ja sen hevoskantaa tunteva matkaan, kun on sopiva hevonen videoiden perusteella löytynyt. Tämä siis, jos ei halua itse lähteä. Mutta luotto tähän henkilöön tulee olla kova, sellainen joka pitää juuri sinun puoltasi asiassa kuin asiassa.
Akron koeratsastusta Virossa kesällä 2012.

Käytännön vinkkejä

Kun hevosta lähdetään Viroon katsomaan, on hyvä valita useampi koeratsastettava reitille. Tällöin saa paremman käsityksen tarjonnasta. Hinta on se joka vetää hevosihmisiä Viron puolelle. Niinkuin mainitsin jo, pitää kuitenkin tietää mistä ja keneltä hevosen ostaa. Tunnetut ratsastajat ja hevoskauppiaat toimivat yleensä rehdisti. Halvalla ei saa hyvää, muistakin maista lähetetään meille B-luokan hevosia helpon rahan perässä. Ja tyhmät suomalaiset ostaa ja pahimmassa tapauksessa pyörittää myyntibisnestä Suomessa! Huippuhevonen on huippuhevonen Virossakin, mutta oikeasti hyvän hevosen voi saada edullisesti ja jopa reiluilla maksuehdoilla. Virossa hyvät myyntihevoset on käsiteltyjä, nöyriä, selväpäisiä ja harvinaisen toimivia joka tilanteessa. Siksi ne ovat suosittuja mm. opetushevosina (hinta-laatusuhde on ok).
Virossa on omaksuttu Keski-Euroopan hevoskulttuuri, joka eroaa joissain asioissa Suomen tyylistä. Toki on näistä ”puskatalleja”, joiden kulttuuri on sitten peräisin ihan jostain neuvostoajalta… Yksi asia, joka minua alkuaikoina Virossa kummastutti, oli se, että hevosilta kengitettiin vain etupää. Lähinnä ilmeisti käytännön- ja säästösyistä. Omani oli ilman, että ehdin toivoakaan jo ympäri kengitetty minulle tullessaan. Akro on tullut Latviasta Viron kautta Suomeen.
Urbaaneihin legendoihin kuuluu tämä, että hevosia huumataan koeratsastuksiin / videoihin tai että paikkoja puudutetaan. Hyvinkin mahdollista (myös Suomessa), mutta vaatii järjestelmällisyyttä ja röyhkeyttä. Tämän voi välttää sillä, että paukkaa paikalle hyvissä ajoin ennen sovittua tai siirtää tapaamista. Paras keino kuitenkin on olla se eestiläinen tuttu. Asia, jossa kannattaa olla tarkka on röntgenkuvat. Virossa saa hyviä rtg-kuvia tilattua, mutta se onko ne oikean hevosen on asia erikseen. Joskus voi puuttua kuvia ja niitä saa metsästellä. Itse kun on paikalla tai kuvauttaa vielä Suomen puolella, niin asia ok! Tämä koskee kaikkia muitakin maita.
Paperipolitiikka

Kun sopiva hevonen on löytynyt, hevosesta tehdään asiaankuuluva kauppakirja – joko suomeksi tai englanniksi. Hevonen maksetaan sopimuksen mukaan ja sovitaan kuljetuksesta. Trailerin tai hevosauton kanssa pääsee autolautalla kulkemaan, mutta n. 300-400 euron hinnalla saa kuljetuksen Viron puolelta esim. läheisellä raviradalle tai suoraan kotitallille.
Kauppakirjan lisäksi vaaditaan maahantuontitodistus ja EU-passi tai vaihtoehtoisesti maan oman passi. Suomen puolella pyydetään tunnistaja paikalle, joka lähettää paperit (maahantuontitodistus, tunnistuspaperit ja passi) Hippokselle. Näin hevosesta tulee Suomen kansalainen! 😉 Pidä huoli, että hevosella on maahantuotaessa voimassa influenssa ja Tetanus -rokotteet. Tunnistajan paikalle saanti kestää työnmäärästä n. pari viikkoa, joskus kuullut juttua, että voinut mennä puoli vuottakin! Meille tullut ainakin aina ajoissa (kannattaa vedota kilpailemisoikeuteen). Rekisteröinnin hinta n. 90-130 euroa. Vastaan kyllä kysymyksiin, jos niitä herää ja olisi kiva kuulla kokemuksia!

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

9 thoughts on “Tuontihevonen Virosta?

  1. Olen sivusta seurannut, kun Viron maineikkaalta ja laadukkaammalta tallilta on Suomeen tuotu 'terveitä' hevosia, heidän kasvattejaan. Yhdellä oli (4v) jalka murtunut varsana, selvisi myöhemmin Suomessa, kun hevosta tutkittiin tarkemmin. Kaksi muuta oli vähän samankaltaisia. Hyvä puoli oli se, että kävivät vähin äänin hakemassa takaisin. Huono puoli, että ovat huijanneet seuraavaa ja ainakin kaksi näistä on Suomeen tuotu uudelleen. Itse lähtisin hevosta hakemaan mieluummin ruotsista, siellä on hinta-laatu parempi kuin Virossa, erityisesti tuo laatu ja hevosta arvostetaan enemmän Suomessa, ajatellen vaikka jälleenmyyntiä. Moni skippaa kaikki viron tuonnit, mutta ruotsista tuotuja ei. 🙂

    1. Se tosiaan riipppuu paljon keneltä hevosta hakee. Itse en luottaisi aina "maineeseen". Tutkimalla ja tutustumalla löytää parhaat paikat… Mutta totta tuokin, Ruotsista tulee hyviä hevosia!

    2. En kerro julkisesti tallin nimeä. Jokainen ottaa selvää itse 😉
      Tässäkin tapauksessa tiesivät jalan murtuneen, mutta.. Aina hevoskaupassa on oltava varpaillaan, etenkin tuonti hevosten kanssa – palautus ja selvittely on hankalaa. Oli maa sitten viro, saksa tai mikä vain. Jokaisesta maasta ne halvat ovat myös maan heikoimmat. Kukaan ei myy hyvää halvalla, missään:)

  2. Jep. Virosta tullu yks heppa ja sillä oli myös jalka murtunut. (Huomattiin siis vasta kun Suomessa alettiin tutkia) Sitä vaan ihmettelen, että miten ne eivät olleet huomanneet sitä siellä Virossa, koska ei mikään tuore murtuma ollut… Mutta ei siinä, tosi kiva heppa 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *