Läpiratsastus.

Läpiratsastus.

Kun hevonen todella ratsastetaan läpi! Postauksen kuvituksena talvisen lumisissa tunnelmissa Alex, Bambe ja Elmo. Kuvasin itse.MITÄ?


Läpiratsastus määritellään yleensä kahdella eri tavalla; harrastajan sekä ratsuttajan tekemä. Jokainen hieman taitavampi ratsastaja voi oman tai tuttunsa hevosen läpiratsastaa vaikka päivittäin, mutta perusteellisemman työn tekee ratsuttaja. Läpiratsastuksella tarkoitetaan sitä, kun hevoselta pyydetään tietyt avut tai asiat läpi. Ratsastus lopetetaan, kun hevonen toimii halutusti. Läpiratsastus sinällään ei ole koulutustilanne. Silloin hevoselta kysytään asioita, joita se jo osaa. Yleensä ratsastetaan viime kertoina harjoiteltuja asioita ja tehdään helppo treeni. Uusia asioita ei vaadita. Ratsastaja ikäänkuin kokeilee, että hevonen osaa asiat ja tekee ne kevyesti ja mielellään. Hyvänä esimerkkinä on vaikkapa siirtymiset. Siirtymisissä testataan kaikki tärkeimmät avut yksinkertaisella tavalla. Kuuliainen ja avuilla oleva hevonen tekee siirtymät pehmeästi ja vaivattomasti.
Usein minulta on kysytty, voiko ratsastuksen lopettaa jo 20 minuutin kohdalla, jos hevonen on hyvä. Toki voi, mutta täytyy miettiä, mitä parissa kymmenessä minuutissa ehtii todellisuudessa tehdä. Hevosen vertymiseenkin menee 10-15 minuuttia.

MIKSI?

Ratsukko ei treenaamatta edisty eikä hevosenkaan taidot pysy terävinä, jollei asioita kerrata aina silloin tällöin. Valmennuksien tarkoituksena on harjoitella uusia asioita, joita kerrattaan kotona (ja myös valmentajan kanssa). Kotona tehtäviin treenikertoihin sisältyy usein ”humputtelua” ja maastoilua, joten läpiratsastus tulisi sijoittaa näiden ja valmennustuntien väliin. Harrastetason hevonen taas olisi hyvä ratsuttajan läpiratsastaa säännöllisesti, etenkin jo pääsääntöinen ratsastaja on harrastelija. Tällöin ratsuttaja pitää huolen, että hevosen oma ratsastaja pärjää ratsunsa kanssa ja hyötyy ratsastuksesta. Myös lasten ratsuja (pikkuponit ym.) pitäisi läpiratsastaa. Usein ongelmat lasten ponien kanssa ei aina johdu vain ratsastajan taitamattomuudesta, joskus ponitkin keksivät miten päästä ”niskan päälle”, Pikkuponien kanssa on ongelmana se, että harvoin löytyy sopivan kokoista ratsastajaa, joka voi niille läpiratsastuksen tehdä.
Ratsastuksen sujuvuus on siis yksi syy miksi läpiratsastusta tehdään. Toinen asia on hevosen hyvinvointi. Kun hevosta ratsastetaan oikein, se vaikuttaa lihaksiston kanssa kautta myös henkiseen puoleen.

MILLOIN?

Kun puhutaan läpiratsastuksesta, asiaan tartutaan aina vähän liian myöhään. Siinä vaiheessa on matalankaan tason tehtävät eivät enää suju, aletaan miettiä läpiratsastusta ja sen tärkeyttä. Usein ongelmat eivät ole niin vakavia, kuin vaikkapa omistaja ratsuttajalle soittaessaan antaa ymmärtää. Napakalla läpiratsastuksella korjataan yleensä monta alkavaa virhettä. Hyvä ratsastaja saa hevosensa läpiratsastettua päivittäin, jokaisen treenikerran yhteydessä. Harrastelijatason ratsastajan hevonen olisi hyvä läpiratsastaa viikottain, joko jo mainitun ratsuttajan tai muun kokeneemman ratsastajan toimesta. 
Yksityishevosten lisäksi on yhtä tärkeää ratsastuskoulujen opetushevosten läpiratsastus. Opetushevosilla on tärkeä työ ratsastajien opettamisessa, joten jos hevonen ruostuu taidoissaan jatkuvien alkeisratsastajien kanssa, tulisi se läpiratsastaa myös säännöllisesti. Kerran viikossa tai vähinään kerran kahdessa viikossa. Tällä vältetään sitä, että opetushevoset huonontuvat ratsastaessa, vinoutuvat tms. Jos ratsastuksenopettaja pääsee itse läpiratsastamaan ”kalustoa” on siitä myös apua opetuksessa. Virheet on helpompi huomata ja korjata, kun tietää itse millainen hevonen on ratsastaa.
Kuinka usein läpiratsastat hevosesi? Mitä teet silloin? Miten ratsastuskoulusi hevoset läpiratsastetaan?

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

4 thoughts on “Läpiratsastus.

  1. Kyllä minä pyrin "läpiratsastamaan" hevoseni joka ratsastuskerta, eli perusapuihin vastaaminen kevyesti. On päiviä, jolloin jännittyneisyys verottaa lopputulosta, mutta tavoite on aina kevyillä avuilla elastisesti liikkuva hevonen.

    Koko osaamisrepertuaaria ei ( va b-va A tason) tarkisteta, vaan eteen, kiinni ja sivullevievät avut, suoruus ja tahti. Temput ovat "temppuja"; ne voi ratsastaa huonosti tai hyvin ja jollei hevonen ole kunnolla avuilla ja kanna itseään on ihan hyödytöntä vääntää sulkutaivutusta tai laukka sik-sakia jos hevonen kaatuu pohjetta vastaan ja painuu etupainoiseksi sisäpohjetta vastaan kaatuen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *