Taivuttelujumppaa.

Taivuttelujumppaa.

Tarjolla taas ideoita omaan ratsastukseen tai oppilaille!Viime aikoina on tullut pidettyä harmittavan vähän tunteja. Eilen kuitenkin olin Mäntsälässä valmentamassa Nelliä ja Allua. Käyn heitä katsastamassa pari kertaa kuussa, noin säännöllisen epäsäännöllisesti. Nelli on tehnyt huimasti töitä Allun kanssa ja ratsukko onkin nousemassa vahvasti HeA -luokkiin. Teemme tunneilla aika pitkälti perustyöskentelyä ja muutamana viime kertana olemme jumpanneet. Niin eilenkin!
Aloitimme käynnissä pehmeällä taivuttelulla volteilla, osa ympyrästä asetus ulos ja osa sisään. Tarkoituksena oli saada hevonen taipumaan rentona, joustamaan suusta ja niskasta sekä hallita käyntiä. Lämmittelyn jälkeen Nelli ratsasti pitkän sivun uralla loivaa avotaivutusta. Ratsastajilla on paha tapa ratsastaa liian jyrkkä avo, jolloin poikitus ja tahti kärsii. Asetuksesta hieman sisälle viety etujalka on riittävä, ulkoavut ovat ratkaisevassa asemassa. Kun avo oli hyvä molemmilla pitkillä sivuilla, muutama toisto, lisäsimme avosta ravisiirtymisen voltille (kuva 1). Olen aika varma, että tästä tehtävästä on aikaisemminkin ollut blogissani juttua, mutta kertaus on opintojen äiti… Siirtymisessä avotaivutuksesta ravivoltille, tuli nopeasti eteen ensimmäinen isompi ongelma. Ruuna jännittyi aina avotaivutuksen loppupuolella raville lähdettäessä. Keskityimme rentoon rauhalliseen siirtymään niin, että ratsastaja auttoi sisältä tilaa ja houkutteli hevosta antamaan sisältä periksi. Kerta kerran jälkeen lähtö voltille parani!
Kuva 1. ja kuva 2.
Jatkoimme hetken kevyttä ravia ja sitten siirryimme tekemäään tehtävää harjoitusravissa. Tässä vaiheessa löysimme toisen ongelman; ruuna ei pysynyt toiseen suuntaan tahdissa. Se liikkui tahdista toiseen eri vaiheissa. Tätä harjoitusta tehdessä täytyy korostaa rytmiä! Kun ratsastat harjoitusta, pidä huoli, että hevosesi säilyttää tahdin sekä taivutuksessa että voltilla, mutta myös muualla uralla. Etsi ensin hyvä tahti ja laske rytmi mielessäsi 1-2-1-2. Sitten säilytät hevosen tässä rytmissä läpi koko tehtävän. Muista puolipidätteet ja tarvittaessa eteenpäin (sivulle) vievä sisäpohje. Kun kävimme molemmat suunnat läpi, huomasimme hieman puolieroja, joita korjasimme ravissa. Probleemana oli, että ratsastaja pyysi asteittain liian jyrkkää avoa, jolloin hevonen ei pysynyt linjalla ja tahti vaihteli. Ratsastaja korjasi poikitusta, jolloin ristiaskel ja tahti pysyivät kohdallaan.
Ravityöskentelyn jälkeen teimme muutaman laukannoston ympyrälle, eli jälleen pätkä avotaivutusta ja siitä laukannosto kaarevalle uralle. Edelleen vahdittiin rytmiä ja sitä, ettei ruuna ”säntää” laukannostossa voltille. Lisäksi halusimme rennomman siirtymisen laukasta raviin. Nellin piti vain olla nopeampi ennakoimaan, ikäänkuin askeleen edellä hevosta. Kun hän korjasi puolipidätteellä tai asetuksella oikeaan aikaan, saatiin hevonen tekemään halutut siirtymiset. Lopuksi teimme vielä kokeilumielessä ravissa avo-voltti-sulku -tehtävää muutaman toiston verran (kuva 2). Tässäkin hieman oli vaikeuksia tahdin ja rentouden kanssa, mutta viimeiset pari toistoa onnistuivat hienosti! Harmittaa vain, etten tajunnut ottaa videota!

Allekirjoittanut

Pennie
Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

Vaaleanpunaisia unelmia ja karvasta kalkkia tarjoilee kolmenkympin paremmalla puolella oleva nainen, joka profiloi itsensä media-alan freelanceriksi sekä pitkän linjan hevosihmiseksi. Hankalaksi huhuttu, mutta oikeasti ihan kiva.

2 thoughts on “Taivuttelujumppaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *