3-kaarinen kiemuraura.

3-kaarinen kiemuraura.

Pitkästä aikaa ratsastustehtävä!Enpä ole vähään aikaan postannut teille harjoitusta, jota voi itsekseen tai opetuksessa hyödyntää. Aiheena on kolmikaarinen kiemuraura. Se on niin hauska ja tehokas harjoitus, jolla voi teettää kaikenlaisia erilaisia tehtäviä. Kolmikaarisella tulee hyvässä rytmissä erilaisia haasteita, päällimmäisenä tietenkin taivutus ja suoristus. Lisään usein kaarille siirtymisiä, jolloin valmistelu ja ennakointi tulevat erittäin tärkeiksi. Niin tämänkin kerran harjoituksessa on pari napakkaa siirtymää!

Aluksi on hyvä kerrata ratsastajien kanssa, että jokainen muistaa miten kolmikaarisen ura ratsastetaan. Vasemmasta kierroksesta tultaessa L-B kulma hieman ”oikaistaan”, jolloin muodostuu ensimmäinen kaari. Radan poikki tulee suoristus ja aloitetaan S-kirjaimen kautta ns. vastakaari oikealle. Taas suoristus radan poikki ja viimeinen kaari oikaistaan M-C. S-ura ratsastetaan suoraan ja seuraavasta kierroksesta uusi kolmikaarinen. Itse neuvon kaarien ”läpiratsastuksessa” jokaista ratsastajaa vuorotellen, eli mikä ohja tekee missäkin mitä ja mikä pohje. Vasemmasta kierroksesta ratsastettaessa voi käyttää mielikuvana voltteja. Ekassa kaaressa ajatus voltille lähtemisestä; ulkopohje kääntää, sisäpohje taivuttaa, pieni johtava ohjasote sisälle. Ulko-ohja tukee ja jarruttaa. Sitten suoristus, molemmat pohkeet ja S-kaaressa voi pohtia puoliympyrää, joka päättyy taas suoristukseen. S-kaarella oikea pohje taivuttaa, vasen ohja tukee ja jarruttaa, oikea ohja johtaa. Mieti viimeinen kaari; kuin voltti vasempaan.

Lisätään siirtyminen, käynti-ravi. Suoristusten puoleen väliin voi laittaa esim. tötteröt merkeiksi (L-C pituushalkaisijan kohdalle). Ensimmäiseltä merkiltä tehdään siirtymä raviin, ravataan S-vastakaari ja toisella merkillä käyntiin. Ratsastajien tehtävänä on jo toisessa päädyssä, ensimmäisellä B-kaarella valmistella tuleva siirtyminen. Reipas, aktiivinen käynti, josta on helppo pyytää hevonen raviin. Ravikaarella sisäpohje taas taivuttaa, mutta ratsastaa myös eteen. Näin ravin tahti säilyy ison taivutuksen läpi. Sillä tuleeko tämän tehtävän kevyessä vai harjoitusravissa, ei ole väliä. Suoristuksen alussa pieni hidastus, istunnan tiivistäminen ja siirtymä takaisin käyntiin. Käynnissä kaarelta pois.

Edellinen verryttelytehtävän voi tehdä myös toiseen suuntaan, mutta tunneilla olen jatkanut ratsastajilla viimeisestä siirymisestä kevyttä ravia ja vaihdattanut suuntaa. Oikeassa kierroksessa kaaret ratsastetaan siis kevyessä ravissa. Nyt kiemuraura tullaan C-M pisteistä sisään. Ravissa tullaan muutaman kerran vain ”läpi”. Kevyt ravi muutetaan harjoitusraviksi ja kiemurauraa jatketaan samaan tyyliin. Ravin rytmi ei saa kärsiä, vaikka ratsastaja istuukin alas. Siirtymistehtävä muuttuu hieman. Tällä kertaa ensimmäinen kaari ratsastetaan normaalisti, mutta suoralla valmistellaan hevonen käyntisiirtymää varten. Käyntisiirtyminen tulee S-kaarelle S-pisteeseen. Muutama askel käynti ja takaisin raviin. On erityisen tärkeää, että ratsastaja säilyttää aktiivisuuden sekä ravissa että käynnin aikana. Jos ”energiataso” laskee, voi siirtymiset muuttua epätäsmällisiksi.

Laukassa toistetaan hieman vasemman kierroksen alkutehtävää. Ravissa kaarelle sisään, hyvä valmistelu. Pieni suoristus, asetus vähän menosuuntaan ja ensimmäiseltä merkiltä laukannosto. Vastakaari laukassa, mielikuvana puoliympyrä. Puolessa välissä kaarta jälleen pieni tiivistys ja toisella merkillä raviin. Ravissa ulos kaarelta. Mikäli ratsastaja ei valmistele laukannosto ajoissa ja huolella, nosto viivästyy. Tässä tilanteessa voi pelastaa tehtävän sillä, että laukkaa jatketaan ympyrälle, joka palaa S-kirjaimesta kaarille. Tällöin ratsastaja saa enemmän aikaa laukan nostamiselle. Harjoitus tehdään molempiin suuntiin. Kannattaa olla tarkkana ensimmäisen ja viimeisen (ravi)kaaren ratsastuksessa! Jos oikoo, ei harjoituksen idea (taivutus, sisäpohje ja ulkoavut) tule selväksi. Sitten vain treenaamaan! 🙂

Allekirjoittanut

Pennie
Pennie
33 -vuotias hevosalan (ex-)ammattilainen, liiketalouden merkonomi sekä SRL:n I-tason valmentaja. Toimin Playsson.netin ja Hevoslehti RIDE:n taustalla, keskittyen hevosmedian tuottamiseen eri muodoissa. Opiskelen tällä hetkellä kansainvälistä liiketaloutta englanninkielisellä linjalla LAB:issa sekä työskentelen media-alan freelancerina.

33 -vuotias hevosalan (ex-)ammattilainen, liiketalouden merkonomi sekä SRL:n I-tason valmentaja. Toimin Playsson.netin ja Hevoslehti RIDE:n taustalla, keskittyen hevosmedian tuottamiseen eri muodoissa. Opiskelen tällä hetkellä kansainvälistä liiketaloutta englanninkielisellä linjalla LAB:issa sekä työskentelen media-alan freelancerina.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.